Računalništvo, telefonija
07.07.2015 19:27
Posodobljeno 6 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Osebni samodejni gasilec

Osebni samodejni gasilec
Osebni samodejni gasilec

Ta naprava sicer ni povezana v internet, a ji za dosego svojega cilja niti ni treba biti. Glede na rastoči trend gospodinjskih požarov bi vas moralo vsaj malo skrbeti za svoje zdravje in premoženje. Bonpet take skrbi odpravi.

Tudi pri nas ne mine mesec, ko v črni kroniki ne bi prebrali vsaj o enem gospodinjskem požaru. Kuhinja je namreč sestavni del vsakega gospodinjstva in ni prav velika skrivnost, da se v njej vsaj kuha, peče in cvre, za kar so potrebna grelna telesa velike moči, kar predstavlja precejšnjo nevarnost za požar. Tudi statistično se velika večina požarov v gospodinjstvu, kjer so zajeta stanovanja in hiše, začne prav v kuhinji.

»Požar v kuhinji lahko nastane že zaradi drobne nepazljivosti ali nevednosti, ko denimo v močno segreto olje pade nekaj kapljic vode, ki nato v hipu izpari, to pa povzroči fizikalno eksplozijo, zaradi katere se olje, razpršeno v meglico, razlije čez rob posode in povzroči zelo burno gorenje, včasih pa je za požar dovolj že to, da med daljšim pogovorom po telefonu pozabimo, da se nam na kuhalniku kuha hrana,« pravi Marko Perko iz podjetja BE_VARN, varnostni inženiring.

Požar sicer lahko gasimo na veliko načinov, še najbolj priročen je klic gasilcev. Zdaj pa si predstavljajte, da imate osebnega gasilca vedno na voljo, v neposredni bližini potencialno najnevarnejšega vira požara, to je nad štedilnikom. Imenuje se Bonpet.

Bonpet je posebna ampula, ki se samodejno aktivira, ko zazna požar in ga učinkovito pogasi. Gre torej za gasilno sredstvo za požarno zaščito manjših zaprtih prostorov brez stalne prisotnosti ljudi, je pa tudi gasilni aparat estetskega videza. Nepogrešljiv je na vseh mestih, kjer predvidevate, da bo ob izbruhu požara temperatura najhitreje narasla (na primer na stropu ali zidu, najbliže mestu potencialnega izbruha požara).

Ampulo Bonpet preprosto namestimo nad štedilnikom ali nad pečjo v kurilnici. Ob izbruhu požara se bo zaradi segrevanja temperature v prostoru samodejno aktivirala in pogasila ogenj. Pri požaru v zaprtem prostoru se z naraščanjem temperature v prostoru namreč segreje tudi gasilna tekočina, ki se v stekleni ampuli razteza. Pri temperaturi gasilne tekočine 85 stopinj Celzija +/- 5 stopinj Celzija njeno raztezanje povzroči, da se steklo zdrobi, tekočina pa pade v prostor, kjer se začne endotermni proces. Ta povzroči odvzem energije ognju oziroma trenutno ohlajevanje v prostoru. Kot stranski proizvod endotermne reakcije se sprostita še majhni količini dušika in ogljikovega dioksida, ki preprečujeta dostop kisika do goreče površine, na površini razlite tekočine pa se ob tem ustvari še zaščitni film, ki prepreči ponoven vžig.

Samodejne gasilne ampule Bonpet so že uspešno opravile svojo nalogo in s tem preprečile večjo gospodarsko škodo marsikje po Sloveniji, med drugim tudi na objektu Kmečke zadruge Sevnica, dvakrat v Petrol Energetiki, v svečarski delavnici v Mozirju, podjetju Yulon Ljubljana, Zavodu za zdravstveno varstvo Maribor ter zasebni hiši v Mariboru.

Prednosti samodejnih gasilnih ampul Bonpet:

  • samodejno delovanje, kar pomeni učinkovito gašenje vseh začetnih požarov in s tem zaščito lastnine in življenj v gospodinjstvih, podjetjih, navtiki in tako naprej,
  • ni lažnih alarmov, saj se aktivirajo samo ob dvigu temperature,
  • ampule se lahko uporabi tudi tako, da se jih vrže v izvor ognja,
  • zaradi preproste uporabe odpade človeški faktor panike ali zmede,
  • so estetskega videza in spominjajo na svetilko,
  • gašenje ne povzroča dodatne škode, saj se ostanek tekočine preprosto pobriše,
  • so gasilno sredstvo, prijazno do okolja (varno za ljudi in okolje),
  • imajo dolgo življenjsko dobo (deset let),
  • ne potrebujejo vzdrževanja, paziti je treba samo, da se steklo ne poškoduje,
  • preprosta montaža in demontaža v primeru selitve,
  • velik učinek gašenja ob majhni količini,
  • ne povzročajo škode na opremi,
  • omogočajo gašenje brez tesnjenja prostorov,
  • začetek gašenja ni odvisen od evakuacije ljudi,
  • na površini ustvarijo zaščitni sloj, ki prepreči ponoven vžig,
  • kot tekoče gasilo imajo boljše lastnosti gašenja v težjih vremenskih razmerah v primerjavi s plini in prahom.

Za več informacij pokličite na brezplačno številko 080 26 63 ali obiščite spletno stran www.bonpet.si. (Oglasno sporočilo)


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več
Zlati partner

ADVANT d.o.o.

Cesta na Brdo 119a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 470 00 00
Podjetje ADVANT d.o.o. je z vami že od leta 1998. Naše osnovno poslanstvo je biti vodilni graditelj informacijsko komunikacijske infrastrukture. Aktivnosti, ki jih povezujemo ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več