Računalništvo, telefonija
13.04.2016 16:26
Posodobljeno 4 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ozone Strike Battle – kompaktna in ugodna mehanična tipkovnica

Nazadnje smo vam iz ponudbe Ozone Gaming predstavili večjega brata družine Strike mehaničnih tipkovnic in sicer model Pro.
Ozone Strike Battle je cenovno dostopna, kompaktna mehanična tipkovnica
Ozone Strike Battle je cenovno dostopna, kompaktna mehanična tipkovnica

Danes je tu njegova “tenkeyless” varianta, Ozone Strike Battle. Pa so kaj naredili boljše ali je edina pametna razlika manjša velikost? Počakajte in izvedeli boste.

Škatla v kateri izdelek prejmemo je presenetljivo mala, a vseeno izdelana iz kakovostnega kartona in potiskana s privlačnimi grafikami, ki ustrezno predstavijo glavne lastnosti izdelka – dodana je pa še nalepka, ki nam pove kateri originalen Cherry MX “switch” je v notranjosti tipkovnice. Pri našem testnem izdelku je to Cherry MX Red, sicer se pa da dobiti še rjave, rdeče in modre. V notranjosti pa najdemo le lepo rdeče-črno tipkovnico, nalepko in kratka navodila kako zadevo priklopiti.

Če bi morali Ozone Strike Battle opisati z eno besedo bi to bila “opaznost”. Čisto za anekdoto naj povem, da sem jo pred kratkim nesel s sabo na lokalen “lanparty”, na katerem me je skoraj vsak, ki je prišel do mojega sistema, vprašal kakšno imam to tipkovnico in koliko stane. Ena prijateljica je šla celo tako daleč, da mi jo je pol dogodka zaplenila in sama igralaLeague of Legends s Strike Battle, jaz pa sem ostal brez. No, pustimo to in se posvetimo izgledu – ta je popolnoma odprt, torej celotna spodnja stran switchev ni skrita v podlogo tipkovnice, marveč so izpostavljeni, kar bo enim povšeči, drugim pač ne. Nam izgleda odlično, s tem prihranimo na veliko prostora, čiščenje je definitivno lažje, niti se umazanija ne nabira toliko v notranjosti tipkovnice, s tem pa tudi znižamo nepotrebno težo tipkovnice – dodatno pa rdeča posamezna osvetlitev tipk pride še bistveno bolj do izraza, saj osvetljuje to črno ploščo in daje tak zanimiv efekt ozadne osvetlitve. Mogoče bi v prihodnjih revizijah bilo zanimivo ustvariti modularen sistem z RGB osvetlitvjo, kar verjamem da imajo tudi pri Ozone v načrtu, ampak bolj kot to, da lahko pobarvaš spodnjo ploščo na željeno barvo in tako dodaš še en nivo personalizacije izdelka. Poleg subjektivnih mnenj o lepoti tega designa je pa potrebno povedati, da je.

O rdečih cherryjevih tipkah lahko povemo le dobre stvari – nimajo taktilnega “bumpa” kot je to v rjavih izvedenkah, so bistveno lažje od črnih verzij. Menimo, da so perfektne za gamerje s svojim nekoliko krajšim hodom, pa tudi pogostim tipkarjem bodo ustrezale. Tipke so standardne, narejene iz ABS plastike, z rahlo konkavno obliko za bolj udobno držo prstov in lasersko odstranjeno črno barvo na sami pisavi tipk tako da je prosojna in omogoča ozadno osvetlitve le te. Lepo je videti, da se Ozone zaveda problema Cherry MX osvetljenih tipk, ki imajo LED lučko nad samim “switchem” in tako ne osvetlijo dobro napisov na tipkah, če so te na sredini in so jih posledično premaknili nekoliko višje. Na funkcijske tipke so dodali še medijske funkcionalnosti in možnost nastavljanja odzivnega časa in zamika pri poročanju tipk skozi modifikatorsko Ozone tipko desno od preslednice. Poleg tega je moč v programskem orodju nastaviti še šest makro tipk, ki zamenjujejo insert, page up, delete in druge, možno pa je s tipkami nastavljati delovanje windows tipke in svetlosti osvetlitve. Slednja je zadovoljivo močna, škoda je le, da je izključno rdeča – lahko pa ima dihajoč efekt in 4 intenzitete.

Spodnja stran je simplistična s trdo črno plastiko in nekaj gumijastimi podlogami, ki sicer držijo tipkovnico na mestu tudi med igranjem, a sami bi raje videli še več gume, da bi se Strike Battle malo da ne zalepila na mizo. Dodan je tudi mehanizem za dvig naklona, za katerega nas je strah v primeru, da je uporabnik nekoliko bolj grob s tipkovnico, a ob normalni uporabi je popolnoma ustrezen.

Izkušnja uporabe je izrazito pozitivna, tipke so odzivne, izdelava dovolj dobra, da verjamemo v dolgotrajno trpežnost izdelka tudi če ste eden od tistih, ki ob jezi udrihajo po tipkovnici. Res pa je, da manjša velikost, torej “tenkeyless design” prinaša spremembo, na katero se je potrebno navaditi po letih uporabe standardnih tipkovnic s 104 tipkami. Le ta sprememba pa je izrazito pozitivna za ergonomijo, saj imamo tako roke bližje skupaj in med uporabo računalnika manj trpijo ramena.

Spotakniti se je treba le čez obupno programsko opremo Ozone s katero naj bi nastavljali makroje, funkcije tipkovnice, zakasnitve odziva in še. Pri nastavljanju makrojev ne moremo določati zakasnitev med pritiskom ene in druge tipke zato je zadeva posledično bolj kot ne neuporabna in bolj priporočamo AutoHotKey. Navsezadnje se pa vse da storiti čez nastavitve na tipkovnici – in bi potrošniku predlagal, da sploh ne inštalira gonilnikov.

Ozone Strike Battle je cenovno dostopna, kompaktna mehanična tipkovnica, na kateri resnično ne moremo najti napak, ki bi nam preprečile priporočitev izdelka za nakup.


Upam, da vam je bil ta test všeč in da ste izvedeli kaj novega kar vam bo koristilo pri prihodnjih nakupih. V primeru da imate kakšna vprašanja sem vam na voljo v komentarjih, ne pozabite pa všečkati videa in ga pokazati prijateljem. Zahvaliti se moramo še spletni trgovini Moj.Gs, ki je zagotovila testen izdelek.

Tipkovnica je na voljo v spletni trgovini EIGRE.si – Ozone Strike Battle.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GS IT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GS IT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GS IT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OPTIPRINT d.o.o.

Kranjčeva ulica 20, 1000 Ljubljana, Tel: 05 902 58 12
Podjetje Optiprint je leta 2009 uspešno predstavilo poslovni model nudenja cenovno dostopnega in brezskrbnega najema barvnih tiskalnikov in multifunkcijskih naprav. Uspešno poslovanje ... Več

MLACOM d.o.o.

Pot heroja Trtnika, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 01 500 87 75
Tehnologija se nezadržno razvija naprej. Za vogalom je vedno novo odkritje, ki lahko spremeni tako zasebna kot poslovna okolja. Eden največjih izumov je zagotovo računalnik, ki ... Več

Makro Team d.o.o.

Ilaunigova ulica 5, 2230 Lenart v Slovenskih goricah, Tel: 040 410 451, 02 729 25 40
Ste mislili, da je IT podporna služba primerna le za večja podjetja? Zagotavljanje strokovne informacijske podpore bodisi na daljavo ali na fizični lokaciji ima številne prednosti, ... Več
Zlati partner

E-Rasta d.o.o.

Vodnikova ulica 2, 2250 Ptuj, Tel: +386 (0) 70 474 398
Podjetje E-RASTA je inovativno podjetje, ki se osredotoča na razvoj tehnoloških rešitev v povezavi z biometričnimi fotografijami in identifikacijo. Njihova glavna storitevje aplikacija ... Več