Računalništvo, telefonija
29.05.2012 11:30

Deli z drugimi:

Share

Panda z rešitvijo za od virusa W32/Ransomcrypt kriptirane datoteke

Priznani svetovni proizvajalec varnostnih rešitev Panda Security je predstavil orodje, ki žrtvam škodljive kode W32/Ransomcrypt povrne kriptirane datoteke v normalno stanje. Omenjeni trojanski konj, ki je v mesecu dni okužil več stotisoč računalnikov po vsem svetu, napoveduje nove oblike groženj za uporabnike.
Panda z rešitvijo za od virusa W32/Ransomcrypt kriptirane datoteke
Panda z rešitvijo za od virusa W32/Ransomcrypt kriptirane datoteke

Škodljiva koda W32/Ransomcrypt je okužene datoteke tipov .exe, .doc. ter .pdf preimenovala ter kriptirala in tako uporabnikom onemogočila dostop do njih. Napadalec je nato od uporabnikov okuženih računalnikov zahteval plačilo – spletno nakazilo – navadno v vrednosti 50 evrov. Tudi, če se žrtve niso odločile za plačilo »odkupnine« in so škodljivo kodo odstranile s katerim izmed varnostnih programov, so jim na računalnikih še vedno ostale kriptirane in posledično neuporabne datoteke.

Strokovnjaki Panda Security so pripravili brezplačno orodje Panda Ransomware Decrypt tool, ki uporabnikom z okuženimi datotekami pomaga le-te povrniti v začetno stanje. Omenjeno orodje je trenutno edino na trgu, ki je dejansko kos s strani W32/Ransomcrypt kriptiranih datotek. S pomočjo uporabnika poišče kriptirane datoteke ter jih dekriptira. Panda Ransomware Decrypt tool je na voljo za prenos tukaj.

»Trojanski konj W32/Ransomcrypt je v slabo voljo spravil veliko domačih in poslovnih uporabnikov po svetu, tudi v Sloveniji. Panda Security je prvi varnostni ponudnik, ki je uspel pripraviti delujoče orodje za povrnitev kriptiranih datotek v prvotno stanje. Orodje je uporabnikom na voljo brezplačno, varnostni programi Panda Security pa so omenjeno škodljivo kodo zaznali že aprila in ji preprečili namestitev na računalnik,« je povedal Toni Jeršin, vodja progama Panda Security v računalniškem podjetju ANNI d.o.o. iz Trzina.

Strokovnjaki PandaLabs, varnostnega laboratorija Panda Security, uporabnikom priporočajo, da na računalnike namestijo zanesljivo varnostno rešitev ter jo redno posodabljajo. Le tako se bodo v prihodnje izognili morebitnim novim napadom škodljivih kod.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ANNI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ANNI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ANNI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

PRANA 3STIL d.o.o.

Opekarniška cesta 15a, 3000 Celje, Tel: 051 807 390
Podjetje Prana 3stil je specializirano za računalniške stortve, kot so razvoj Windows/Linux programske opreme, prodaja, servis in podobno. Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več