07.11.2014      12:18

Petrolova shramba podatkov je pripravljena na prihodnost

Podjetje S&T Slovenija je Petrolu, največji slovenski energetski družbi, optimiziralo področje hrambe podatkov. Na primarno in sekundarno lokacijo IT-okolja družbe so uvedli dva najnovejša diskovna sistema Virtual Storage Platform (VSP) proizvajalca Hitachi Data Systems ter hkrati postavili novo mrežno infrastrukturo po konceptu SAN. Za kar najhitrejši prenos podatkov med diskovnimi sistemi ter drugimi informacijskimi sistemi in rešitvami skrbijo visokozmogljiva optična stikala Brocade.

Količine podatkov v poslovnih okoljih pospešeno naraščajo, informatiki v podjetjih pa se soočajo z izzivi, kako obvladati vse bolj razdrobljene strukturirane in nestrukturirane podatke. Področje hrambe in analize podatkov je želela urediti tudi družba Petrol, saj skladno z rastjo obsega poslovanja družbi raste obseg podatkov za hranjenje in obdelavo, zato so se v Petrolu odločili za stroškovno optimizacijo in prenovo vzdrževanja področja hrambe podatkov.

Petrol podatke hrani na dveh različnih lokacijah, ki sta med seboj povezani. Ti dve lokaciji gostita tudi večino IT-okolja podjetja, ki izvaja napredne obdelave pridobljenih in shranjenih podatkov. Napredna analitika in številni transakcijski sistemi od sistema hrambe podatkov zahtevajo ustrezno nizke odzivne čase za brezhibno delovanje (v realnem času). Družba Petrol se je zato odločila nadgraditi obstoječe sisteme za hrambo podatkov z novejšimi. Pri tem je zasledovala cilj optimizacije stroškov, predvsem skupnih stroškov lastništva v življenjski dobi opreme.

Na razpisu so v Petrolu izbrali diskovna sistema proizvajalca Hitachi Data Systems. Napredna diskovna sistema Hitachi VSP (po en sistem na lokacijo) nadomeščata starejši IBM-rešitvi, poleg višjih hitrosti delovanja in višje zmogljivosti hrambe podatkov pa ju odlikuje tudi kopica naprednih funkcionalnosti, ki jih bodo s pridom izkoristile trenutne in prihodnje poslovne aplikacije.

Implementacijo novih sistemov je prevzelo podjetje S&T Slovenija, ki velja za uglednega sistemskega integratorja. Diskovno polje HDS VSP je najnovejši predstavnik družine diskovnih sistemov.

Najpomembnejše lastnosti platforme Virtual Storage Platform (VSP) so virtualizacija diskovnih sistemov, 3D-skalabilnost in novi koncepti visoko učinkovite replikacije podatkov. V družbi Petrol za upravljanje z diskovnimi polji nove generacije uporabljajo programsko opremo Hitachi Data Systems. Nameščeni sta rešitvi Hitachi Dynamic Provisioning ter Hitachi Universal Replicator, ki delujeta tako v okolju z/OS kot tudi odprtokodnih operacijskih sistemih.

»Nova diskovna sistema HDS VSP sta resnično pripravljena na prihodnost. Njune napredne funkcionalnosti glede hrambe in obdelave podatkov bomo vsekakor s pridom izkoristili, saj si informatiki vse bolj prizadevamo za virtualizacijo IT-virov, ker so nato ti lažje obvladljivi, prilagodljivi in nadgradljivi,« je povedal upravitelj IT v družbi Petrol d.d. Pavel Batista.

Podjetje S&T Slovenija je poskrbelo še za postavitev nove mrežne infrastrukture po konceptu SAN. V ta namen so bila nameščena štiri dodatna visokozmogljiva stikala Brocade, ki skrbijo za t. i. FICON-komunikacijo. Vsaka izmed lokacij ima nameščeni dve optični stikali za bliskovito hiter prenos podatkov med sistemi. S&T Slovenija je v Petrolu še poenostavil upravljanje v omrežje povezane hrambe podatkov ter jo naredil kar najbolj razpoložljivo različnim sistemom in aplikacijam, vse to ob nižjih operativnih stroških. Celovita rešitev namreč stalno analizira delovanje omrežnih stikal in upravitelje obvesti o zaznanih težavah, še preden bi te lahko prerasle v krivce za podatkovni zastoj in slabše delovanje omrežja.

Najnovejši rešitvi s področja hrambe podatkov sta že v uporabi v produkcijskem okolju, kjer strežeta več poslovnim aplikacijam hkrati, za kar najhitrejše delovanje in obdelavo podatkov pa uporabljata bliskovni pomnilnik (flash).

»Tehnično najzahtevnejši del prenove diskovnih polj je bila migracija podatkov iz obstoječih okolij stranke, saj so naši strokovnjaki preselili tako podatke iz mainframe okolja kot tudi drugih odprtokodnih okolij ter poskrbeli za neprekinjen tok transakcijskih podatkov, ki v informacijski in povezane sisteme družbe Petrol vstopajo dobesedno vsako sekundo,« je dodal svetovalec s področja rešitev Hitachi Data Systems v družbi S&T Slovenija Teo Peternelj.

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 7
sibyte  |  Krivici za slab rezultat smo uporabniki ...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 7
sibyte  |  Kateri model pa imaš? Jaz sem na moji Lu...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 7
fabjanjan01  |  W10M je čist uredu platforma, sam jo vsi...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 7
Justin.Forfunky  |  10.0.14393.448 devetega novembra?
Zadnje slovo od operacijskega sistema MS-DOS 5
Justin.Forfunky  |  Pač, zopet RN povezava. Tokrat na http:/...