Računalništvo, telefonija
26.04.2017 09:00

Deli z drugimi:

Share

Plačilo elektronskih vlog eUpravi kar z mobilnikom

Z mobilnikom odslej lahko plačamo tudi podaljšanje registracije vozila
Z mobilnikom odslej lahko plačamo tudi podaljšanje registracije vozila

Odslej bomo državi za oddajo različnih elektronskih vlog lahko plačali kar z mobilnim telefonom.

Vsi, ki smo se ob vse bolj prevladujočem in opaznem trendu opuščanja gotovine, že spraševali, kako bo javna uprava poenostavila plačevanje svojih storitev, bodo veseli novice, da je to odslej že mogoče. Na portalu eUprava lahko uporabniki tudi plačljive storitve uredijo in plačajo še hitreje in preprosteje – kar digitalno, z mobilnim telefonom. Digitalizacija je v polnem zamahu, pravijo na Ministrstvu za javno upravo, in se bo tudi vse bolj nadaljevala, zato se temu prilagaja tudi država, s svojimi storitvami za državljane. eUprava s tem potrjuje, da so mobilna plačila prihodnost, ki je že pred našimi vrati, le še odpreti jih moramo.


Da s telefonom preverimo vreme, poiščemo različne izdelke, preberemo novice in celo plačamo kavo, je praktično že nekaj vsakdanjega. Da pa digitalni futurizem dobiva novo dimenzijo na dosegu naše roke, zagotovo govori dejstvo, da lahko po novem za storitve plačujemo z mobilnikom celo državni upravi.

Minister Boris Koprivnikar pospešeno razvija e-storitve za državljane

Študije kažejo, da uporabniki vse bolj zaupajo uporabi mobilne tehnologije tudi za prenose denarja, nakupovanje in podobne finančne transakcije. Zato se je tudi javna uprava zlahka in hitro odločila uporabiti preizkušeno rešitev Hal mBills. Država je tako pokazala svojo odprtost za posodobitev svojih storitev v skladu z najnovejšimi tehnološkimi trendi kot tudi navadami uporabnikov.

Kot je ob tem dejal minister Boris Koprivnikar: »Na Ministrstvu za javno upravo in tudi v tej vladi se zavedamo, da je pospešena digitalizacija vseh segmentov družbe ključna za uspešnost Slovenije danes, predvsem pa tudi za njeno uspešnost v prihodnosti. Zato poleg klasičnih storitev pospešeno razvijamo in odpiramo tudi elektronske storitve za državljane in podjetnike, s katerimi želimo državljanom ponuditi novo, prijazno možnost opravljanja državnih storitev na daljavo. Podjetnikom pa čimbolj avtomatizirane načine transakcij, ki jih morajo opraviti z državo. S tem dajemo možnosti izbire, odpravljamo administrativne ovire, povečujemo transparentnost, predvsem pa omogočamo posameznikom in podjetjem, da več časa namenijo svojim potrebam in dejavnostim, ne pa administrativnim postopkom z državo.«


Mogoča je bila hitra in preprosta implementacija

»Tudi Uprava Republike Slovenije za javna plačila (UJP) je kot ponudnik podpore za spletno plačevanje storitev proračunskih uporabnikov zelo zainteresirana ponuditi fizičnim in pravnim osebam kar največjo paleto načinov plačevanja, zato smo z veseljem poleg ostalih možnosti vključili še Hal mBills. V UJP se trudimo slediti novim in sodobnim možnostim plačevanja za vse storitve, ki jih pokriva naš sistem spletnega plačevanja,« je ob tem dejala Aleksandra Miklavčič, generalna direktorica Uprave Republike Slovenije za javna plačila.

Vključitev novega, sodobnega načina plačevanja za eUpravo ni bilo vprašanje odločitve ampak samo časa in načina izvedbe, je pojasnila Tatjana Mizori Zupan iz ministrstva za javno upravo in vodja portala eUprava: »Ker smo v plačilnem procesu vezani na UJP, ki je pomembnost takšnega načina plačevanja tudi prepoznala in ga implementirala, smo to lahko zelo hitro realizirali.« Pri rešitvi Hal mBills je najlepše to, da je storitev mogoče implementirati brez kakšnih dodatnih nadgradenj ali posodobitev obstoječe infrastrukture.


Z mobilnikom odslej lahko plačamo tudi podaljšanje registracije vozila

Državljani lahko na ta način plačajo katerokoli storitev na portalu eUprava, ki je plačljiva. »V postopku plačevanja namreč portal eUprava uporabnika preusmeri na spletno storitev UJP, ki zagotavlja povezljivost do plačilnih sistemov in ki je Hal mBils vključila med plačilne instrumente,« dodaja Zupanova. Po opravljenem plačilu sistem UJP uporabnika preusmeri nazaj na portal eUprava, kjer uporabnik zaključi oddajo vloge in pridobi potrdilo o oddaji vloge in plačilu opravljene storitve.

Nekatere med storitvami, ki jih je mogoče plačevati z mobilnikom prek aplikacije Hal mBills so: zamenjava stalnega in začasnega prebivališča, podaljšanje registracije vozila, pridobitev vrednotnice za osebno dopolnilno delo, različni izpiski iz uradnih evidenc…


Možnost plačevanja z mobilnikom postaja znak dobre uporabniške izkušnje

»Opažamo, da vključitev možnosti mobilnega plačevanja za različne storitve postaja znak dobre uporabniške izkušnje. Zato postaja nova zahteva za vse ponudnike najrazličnejših storitev in izdelkov. Ponudniki s Hal mBills v praksi pokažejo, da se izrazito usmerjajo na uporabnike in spremljajo najnovejše trende, ki jih tudi implementirajo v svoje storitve. Iz tega, da morajo mobilno plačevanje vzeti resno in izboljšati ter poenostaviti uporabniško izkušnjo, niso izključena niti mesta niti države. Da je to prednost prepoznala tudi naša država in prek portala eUprava začrtala smer, v katero kot družba drvimo, je veliko priznanje za rešitev Hal mBills,« je ponosno dejal oče najsodobnejših plačilnih sistemov v Sloveniji in ustanovitelj Hal mBills, Matjaž Čadež.

»V vsakem primeru pa mobilno plačevanje olajša delo tako javni upravi kot državljanom. Hal mBills je namreč omogočila eUpravi, da je z eno integracijo ponudila plačevanje s pametnim telefonom vsem uporabnikov, ne glede na to pri kateri banki imajo račun,« je povedal Primož Zupan, direktor podjetja MBILLS.


V Hal mBills priključili tudi plačilo storitev javnega sektorja

Hal mBills z eUpravo še bolj trdno nakazuje smer, da se njegova prisotnost krepi na vseh prodajnih mestih in omogoča vsem, da lahko s telefonom plačujejo vse račune. Odslej tudi storitve, ki jih ponuja javni sektor.


Po novem še hitrejši in preprostejši dostop do upravne enote

Uporaba nove funkcionalnosti je preprosta, saj se uporabnik storitve le odloči, kateri postopek namerava opraviti (npr. podaljšati registracijo avtomobila), odloči se da bo plačal s svojim pametnim telefonom in plačilo potrdi s Hal mBills. To lahko opravi kjerkoli, kadarkoli, preprosteje in ceneje.

Možnost plačevanja za storitve javne uprave navdušuje tudi uporabnike, saj kot pravi eden od njih – Gregor Godler, je prenova eUprave prinesla uporabniku še bolj preprost in hiter dostop do upravne enote. Vse plačljive storitve preko eUprave se mu zdijo zanimive, ker jih zdaj lahko opravi od doma in mu ni treba več osebno obiskati upravne enote. »Preko eUprave vsako leto podaljšam registracijo vozila ter prejemam pomembna obvestila preko elektronske pošte o veljavnosti dokumentov.«



Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem mBILLS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri mBILLS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem mBILLS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

APPOTEKA d.o.o.

Kamniška ulica 41, 1000 Ljubljana, Tel: 030 220 500
B2B (prodaja poslovnim kupcem) poslovni svet se nenehno spreminja in v mnogih pogleda postaja bolj podoben B2C (prodaja potrošnikom) svetu. B2B partner si zdaj želi nakupno izkušnjo, ... Več