Računalništvo, telefonija
23.04.2014 10:45

Deli z drugimi:

Share

Platforma AgroIT za učinkovitejše kmetijstvo v EU

Platforma AgroIT za  učinkovitejše kmetijstvo v EU
Platforma AgroIT za učinkovitejše kmetijstvo v EU

Normal
0

21

false
false
false

SL
X-NONE
X-NONE

MicrosoftInternetExplorer4

Datalab Tehnologije d.d. je največje slovensko podjetje za razvoj poslovne programske opreme. Prisotni smo v devetih državah srednje in jugovzhodne Evrope, naš glavni produkt, poslovno-informacijski sistem PANTHEON, pa uporablja že več kot 11.800 podjetij.

Marca letos se je začel veliki EU projekt AgroIT, katerega nosilni partner in koordinator je podjetje Datalab Tehnologije d.d., ki s tem projektom le še utrjuje svojo vlogo enega vodilnih podjetij v Evropi na področju uvajanja informacijskih tehnologij v kmetijstvu.

Slovenska podjetja in raziskovalne inštitucije imajo pri projektu pomembno vlogo, saj kar štirje od desetih partnerjev konzorcija prihajajo iz Slovenije. Ostali partnerji konzorcija prihajajo iz Avstrije, Portugalske, Danske, Poljske, Romunije in Makedonije.

Glavni cilj projekta je vzpostavitev pilotne platforme AgroIT oz. integracija različnih aplikacij in sistemov (senzorji na terenu in stavbah kmetije, vremenske postaje, itn.) preko t.i. cloud integracijske platforme. V okviru projekta ima Datalab Tehnologije d.d. s partnerji iz konzorcija tudi ambicije nadaljevati postavljanje standardov na področju elektronske izmenjave podatkov na področju kmetijstva.


Kakovost, učinkovitost in preglednost kmetovanja so bistveni za gospodarsko uspešnost EU in trajnostno ohranjanje naravnega okolja. V članicah EU je 12 milijonov kmetijskih gospodarstev in kar 40 % skupne površine EU je namenjene poljedelstvu in živinoreji. Evropska bioekonomija obsega trg v vrednosti 1.500 milijard evrov in zaposluje čez 22 milijonov ljudi.


To le še poudarja pomembnost sodobnih in učinkovitih praks v kmetijstvu ter izpostavlja nekaj ključnih izzivov, ki se jih loteva projekt AgroIT: izboljšanje stroškovne učinkovitosti za boljšo globalno konkurenčnost, učinkovita raba novih znanj v kmetijstvu, povečane potrebe po poročanju in evidentiranju za potrebe skupne kmetijske politike ter zaradi evropskih in nacionalnih zahtev, minimiziranje vpliva na okolje in usklajevanje z okoljsko zakonodajo.


V projektu AgroIT, katerega proračun je 5,1 milijona evrov in ki bo trajal 31 mesecev, sodelujejo partnerji in strokovnjaki iz področij kmetijskega svetovanja, kmetijstva, programske opreme in višjega šolstva. Projekt predvideva pet pilotnih okolij: Slovenijo, Dansko, Poljsko, Romunijo, Makedonijo in Avstrijo.

Več informacij o podjetju na www.datalab.si/fa in fa@datalab.si.

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Table Normal”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-qformat:yes;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-fareast-font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-theme-font:minor-fareast;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;}


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DATALAB SI d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DATALAB SI d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DATALAB SI d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

CDS COM d.o.o.

Pot k sejmišču 30, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 580 96 50
Podjetje CDS COM d.o.o. je na slovenskem trgu prisotno že več kot 30 let. Prepoznavno je kot kvaliteten distributer in serviser strojne opreme za potrebe digitalnega tiska. Poleg ... Več
Zlati partner

TEKSEL d.o.o.

Tržaška cesta 132, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 77 25
Skoraj vsak mora vsebino, namen in vrednost svojega dela sporočiti strankam, obiskovalcem ali sodelavcem. Multimedijska oprema z integriranimi avdio in video funkcijami pomaga širiti ... Več
Zlati partner

DOMINATUS d.o.o.

Ob potoku 40, 1000 Ljubljana, Tel: 041 225 685
Danes je za posel ključno, da vašo spletno stran najde Googlov iskalnik, saj velika večina informacije poišče prav s pomočjo Googlovega iskalnika. Zato je ključnega pomena, da ... Več