Računalništvo, telefonija
29.03.2014 09:21

Deli z drugimi:

Share

Pot do denarja se začne na računalniku

Nacionalni center za odzivanje na omrežne incidente SI-CERT je izdal poročilo o omrežni varnosti za leto 2013. V statistiki obravnavanih incidentov so ponovno zabeležili rast, največ dela pa je terjala analiza virusov in trojancev, ki so imeli zelo jasen cilj – dobiček.
Statistika omrežnih incidentov za leto 2013
Statistika omrežnih incidentov za leto 2013

Preteklo leto je sicer zaznamoval Edward Snowden, ki je prikazal neslutene razsežnosti programov ameriške obveščevalne službe NSA, pa vendar je precej pozornosti medijev in tudi tuje strokovne javnosti pritegnila aretacija slovenske kriminalne združbe, ki je prek spletnega bančništva slovenskim podjetjem skušala ukrasti 2 milijona evrov. Marca 2013 je kriminalistična policija, ob sodelovanju SI-CERT in Urada za preprečevanja denarja, uspešno preiskala vdore v e-bančne račune, ki so bili posledica kombinacije okužbe s trojanskim konjem in tehnik socialnega inženiringa.

Domači uporabniki so na drugi strani bili še najbolj izpostavljeni izsiljevalskim računalniškim virusom, ki zaklenejo računalnik in nato zahtevajo odkupnino. Tak primer je virus Ukash, ki od uporabnika zahteva plačilo globe 100 evrov pod pretvezo nelegalnega prenosa avtorsko zaščitenih vsebin. V lanskem letu je SI-CERT obravnaval kar 300 primerov okužb z izsiljevalskim virusom in kljub temu, daje bilo virus precej enostavno odstraniti, je nekaj žrtev odkupnino plačalo.

In ravno analiza škodljive kode je terjala največ dela, saj se je večina primerov nanašala na preiskovanje kode, od virusov pa do podtaknjene kode na spletnih mestih slovenskih podjetij. Skupaj so na SI-CERT v preteklem letu obravnavali 1513 incidentov, kar predstavlja 21 % rast v primerjavi z letom 2012, ko so zabeležili 1250 obravnav. Izstopa predvsem porast škodljive kode, kar 50 % porast phishinga, nadaljuje pa se tudi trend naraščanja spletnih goljufij in prevar.

Slabo vzdrževane spletne strani – lahka tarča za hekerje


Skrb vzbujajoče pa je število zlorabljenih spletnih mest slovenskih podjetij, ki zaradi pomanjkljivega vzdrževanja ogrožajo lastne obiskovalce, saj jih izpostavljajo okužbam z računalniškimi virusi. Kot pravijo na SI-CERT, se lastniki spletnih strani v Sloveniji premalo zavedajo, da če za spletno mesto ne skrbijo, je samo vprašanje časa, kdaj bo prišlo do zapleta. Lani so našteli 1500 primerov zlorabljenih spletnih strani, v večini primerov je šlo za razobličenja. SI-CERT poskuša dvigniti zavedanje o pomenu ustreznega vzdrževanja spletnega mesta. V sodelovanju z registrom slovenskih domen in programom ozaveščanja Varni na internetu so pripravili vodič ABC varnosti za lastnike spletnih strani, ki na enem mestu združuje vse potrebne informacije, kako ustrezno skrbeti za spletno stran.

Najučinkovitejša je preventiva


S podobnimi izzivi, kako zagotoviti varno spletno izkušnjo, se srečujejo tudi drugje po Evropi. Zato se je oktobra lani prvič v polnem obsegu odvila kampanja evropski mesec kibervarnosti, ki jo je organizirala Evropska unija. Slovenija je sodelovala s programom ozaveščanja Varni na internetu, ki ga izvajajo na SI-CERT in je namenjen najširši spletni javnosti. Pripravili so 3 video vodiče s področja spletne varnosti, v katerih predstavijo resnične primere prevar pri spletnem nakupovanju, zlorab elektronskega bančništva in hekerske napade na podjetja in posameznike. Rdeča nit je dejstvo, da spletni goljufi lahko nepozornega uporabnika tudi finančno oškodujejo, zato je gotovo najcenejši in najučinkovitejši pristop ustrezna preventiva in izobraževanje spletnih uporabnikov.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI-CERT
Za več informacij so vam na voljo pri SI-CERT
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Nacionalni center za posredovanje pri omrežnih incidentih

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI-CERT? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

Jamada skupina d.o.o.

Cesta k Tamu 12, 2000 Maribor, Tel: 02 330 53 50
Podjetje je bilo ustanovljeno iz bivše DataLab poslovne enote Maribor. Preživeli so obdobje mladostniške zaletavosti in vihravosti. Prerasli so v zrelo podjetje z jasno vizijo, ... Več
Zlati partner

FIŠ – FAKULTETA ZA INFORMACIJSKE ŠTUDIJE

Ljubljanska cesta 31a, 8000 Novo mesto, Tel: 07 373 78 84, 07 373 78 70
Sodobni študijski programi, možnost virtualne udeležbe na vseh predavanjih in vajah FIŠ je prva in edina javna fakulteta v Novem mestu, ki ponuja tako brezplačen redni ... Več

MITS d.o.o.

Butari 20a, 6272 Gračišče, Tel: 040 895 342
Bodite pozorni pri izbiri pravega ponudnika programskih rešitev za gostinstvo, hotelirstvo in druge storitvene dejavnosti. Večina ponuja le generične oblike rešitev, ki ne zadostujejo ... Več