Računalništvo, telefonija
26.07.2017 19:42

Deli z drugimi:

Share

Potrošniki so pripravljeni plačati več za izdelek, ki ima objavljena mnenja drugih kupcev

Potrošniki so danes vse bolj informirani in zahtevni, popusti in brezplačna dostava pa preprosto niso več dovolj, da jih trgovci spodbudijo k nakupu v njihovi trgovini. V procesu odločanja se pogosto obračajo na druge potrošnike, ki že imajo izkušnjo z določeno znamko, trgovcem ali izdelkom, nova raziskava pa dokazuje, da so mnenja in ocene kupcev celo bolj učinkovita kot oglasi!
Pred nakupom raziskujemo na pametnih telefonih že tako pogosto kot na računalniku!
Pred nakupom raziskujemo na pametnih telefonih že tako pogosto kot na računalniku!

Raziskava Hearing the Voice of the Consumer v izvedbi agencije Ipsos je zajela 1070 ameriških potrošnikov, ki so v zadnjem letu opravili vsak en spletni nakup. Osredotočila se je na pomen t.i. user-generated content (UGC) – vsebin, ki jih ustvarjajo uporabniki, kamor spadajo ocene, mnenja, fotografije, videi, objave na družbenih omrežjih ter prispevki v pogostih vprašanjih in odgovorih. Med temi so najpogostejša oblika mnenja ter ocene, ki jih je doslej že objavilo 71 oziroma 69 odstotkov potrošnikov.

Kar 9 od 10 vprašanih je povedalo, da so UGC vsebine vplivale na njihov spletni nakup, več kot polovica jih je označila kot zelo ali izredno vplivne. Po vplivu na nakupno odločanje so po vrstnem redu naslednji spletni iskalniki, promocijska e-pošta, display oglasi, družbena omrežja in sporočila na mobilnih napravah.


Za izdelek z mnenji pripravljeni plačati več in čakati dlje

Zakaj so te vsebine tako pomembne? Predvsem zato, ker spodbujajo zaupanje v spletno nakupovanje. Vprašani v raziskavi so namreč največkrat povedali, da UGC vsebine povečujejo njihovo zaupanje do spletnega trgovca in nakupa nasploh, pogost odgovor je bil tudi, da jim te vsebine omogočajo bolj verodostojno nakupno izkušnjo ter da so jim bolj zanimive kot vsebine, ki jih ustvarja trgovec sam.

Zelo pomembna ugotovitev raziskave je, da potrošniki raje izberejo izdelek z UGC vsebinami kot primerljiv izdelek z nižjo ceno, ki nima objavljenih ocen in mnenj. Kar 81 % vprašanih je tako pripravljenih plačati več za izdelek z mnenji, ocenami in podobnimi vsebinami, enak odstotek je pripravljen na takšen izdelek čakati dlje časa. Zanimivo je tudi, da velik del ocen in mnenj potrošniki še vedno objavijo preko računalnika, ki imajo v tem pogledu znatno prednost pred mobilnimi napravami. Razlika med PC-ji in mobilnimi telefoni je manj očitna pri objavi fotografij in pri mnenjih na družbenih omrežjih.


Poglejte ostale presenetljive ugotovitve raziskave »

Da objavijo svoje mnenje, kupci potrebujejo spodbudo

Čeprav UGC vsebine pregleduje širok krog potrošnikov, večino teh vsebin še vedno ustvarja ena skupina kupcev. Dobra tretjina anketiranih je povedala, da še nikoli niso objavili nobene takšne vsebine, predvsem zato, ker jih k temu ni nihče spodbudil. Med ključnimi razlogi, zakaj ne pišejo mnenj in ocen, so se znašli še: to vzame preveč časa, raje samo preberem ocene in mnenja drugih uporabnikov, skrbijo me vprašanja zasebnosti itd.

Tudi slovenskim spletnim kupcem so mnenja pomembna

Raziskava spletnega nakupovanja Shopper’s Mind 2016 v izvedbi portala za primerjalno nakupovanje ceneje.si in Valicona, ki je zajela več kot 5000 slovenskih uporabnikov spleta, je pokazala, da so ocene in mnenja kupcev eden ključnih faktorjev odločanja o nakupu. Petina slovenskih spletnih kupcev je povedala, da jim je pri spletnem nakupovanju pomembna kakovost mnenj kupcev o izdelku.

Vas zanima področje spletne trgovine? Prvi prejmite sveže novičke! »


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Bronasti partner

BIROMATIK NT d.o.o.

Ulica Staneta Severja 18, 2000 Maribor, Tel: 02 300 03 60
Storitve podjetja Biromatik NT Prednosti BIROMATIK-a so v izdelavi »butičnih programskih produktov«. To so specialne rešitve po želji uporabnikov. Vsaka stranka, ne glede ... Več
Srebrni partner

VERLAG DASHOFER d.o.o.

Dunajska cesta 21, 1000 Ljubljana, Tel: 01 434 55 90
Založba Verlag Dashöfer je v Sloveniji prisotna že 15 let. V založbi svetujejo podjetjem na njihovi poslovni poti: ponujajo aktualne in preverjene informacije ter kakovostno svetovanje ... Več

e-asist d.o.o.

Taborska cesta 19, 1230 Domžale, Tel: 040 879 080
Težave s tiskalniki? In to ravno takrat, ko imate največ dela? Z vključitvijo naprav v sistem nadzora, vam podjetje e-asist d.o.o. lahko zagotovi najmanjše število okvar ... Več

NJORKA d.o.o.

Tovarniška cesta 4c, 5270 Ajdovščina, Tel: 05 901 21 22
Podjetja se srečujejo z vse več podatki, za njihovo učinkovito obravnavo pa potrebujejo številne programe in aplikacije, kar sčasoma vodi v administracijsko zmešnjavo in posledično ... Več