03.06.2015      12:46
Eudace

Pravni nasveti za komentiranje na spletnih forumih

Skriti za varljivo anonimnostjo, ki jo po našem prepričanju nudita izmišljeno uporabniško ime in svetovni splet, smo uporabniki spleta postali zelo nezadržani pri komentiranju člankov in objavljanju na forumih. Tako z vehementnim sklicevanjem na demokratičnost, prepoved cenzure in ustavno varovano svobodo izražanja bentimo nad odločitvijo moderatorja, da izbriše naše zapise.

V Ustavi je zagotovljena svoboda izražanja misli, govora in javnega nastopanja, tiska in drugih oblik javnega obveščanja in izražanja. Vsakdo lahko svobodno zbira, sprejema ter širi vesti in mnenja. Ta pravica izhaja tudi iz Evropske konvencije o človekovih pravicah, kar lahko vodi do varstva teh pravic pred Ustavnim sodiščem Republike Slovenije in Evropskim sodiščem za človekove pravice.

Omejitve in kdaj je zapis sovražen
Vendar pa lahko svoboda izražanja trči ob pravice drugih, zato tudi ta pravica ni neomejena. Tudi Ustava vsebuje omejitev, saj prepoveduje vsakršno spodbujanje k narodni, rasni, verski ali drugi neenakopravnosti ter razpihovanje narodnega, rasnega, verskega ali drugega sovraštva in nestrpnosti. Protiustavno je vsakršno spodbujanje k nasilju in vojni.

Definirati sovražni govor je precej zahtevna naloga. Svet Evrope ga je v priporočilu št. R (97) 20 definiral tako, da zajema vse oblike izražanja, ki širijo, razpihujejo, spodbujajo ali opravičujejo rasno sovraštvo, ksenofobijo, antisemitizem ali druge oblike sovraštva, ki temeljijo na nestrpnosti, kar vključuje nestrpnost, izraženo z napadalnim nacionalizmom in etnocentrizmom, diskriminacijo in sovraštvom proti manjšinam, priseljencem ali osebam s priseljenskimi koreninami.

Posledice ali »Kaj mi pa morejo …«
Ravnanje komentatorja lahko izpolnjuje znake različnih kaznivih dejanj, najbolj relevantna določba Kazenskega zakonika v zvezi s sovražnim govorom je določba 297. člena o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja in nestrpnosti, ki določa ta kazniva dejanja:
- javno spodbujanje ali razpihovanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti, ki temelji na narodnostni, rasni, verski ali etnični pripadnosti, spolu, barvi kože, poreklu, premoženjskem stanju, izobrazbi, družbenem položaju, političnem ali drugem prepričanju, invalidnosti, spolni usmerjenosti ali katerikoli drugi osebni okoliščini;
- javno širjenje ideje o večvrednosti ene rase nad drugo ali dajanje kakršnekoli pomoči pri rasistični dejavnosti;
- zanikanje, zmanjševanje pomena, odobravanje, opravičevanje, smešenje ali zagovarjanje genocida, holokavsta, hudodelstva zoper človečnost, vojnega hudodelstva, agresije ali druga kazniva dejanja zoper človečnost, kot so opredeljena v pravnem redu Republike Slovenije.

Dejanje mora biti storjeno naklepno in na način, ki lahko ogrozi ali moti javni red in mir, ali z uporabo grožnje, zmerjanja ali žalitev. Po praksi sodišč, ki ozko razlagajo 297. člen Kazenskega zakonika, pa mora obstajati tudi verjetnost, da bo do nasilja prišlo.

Z neprimernimi objavami so lahko izpolnjeni tudi znaki kaznivega dejanja zoper čast in dobro ime posameznika, ki pa se preganjajo z zasebno tožbo. V tem primeru se ne zasleduje javnega interesa, da se zaščitita javni red in mir ter se varuje ogrožene skupine, temveč osebni interes žrtve, da se zaščiti pred žaljenjem.

Ugotavljanje osebe, ki se skriva za uporabniškim imenom, se lahko izvede le ob izpolnjevanju nekaterih zakonskih pogojev, saj imajo tudi uporabniki spleta pravico do zasebnosti. Pristojni organ lahko pridobi podatke le, kadar preiskuje storitev uradno pregonljivih kaznivih dejanj.

Moderator foruma lahko izbriše neprimerno vsebino, četudi zapis ne izpolnjuje znakov kaznivega dejanja, saj se uporabnik z registracijo na forum običajno strinja s pogoji uporabe, ki jih mora zato tudi spoštovati.

Kaj lahko storimo, če zaznamo sovražni govor?
Opozorimo lahko moderatorja spletne strani, organe pregona ali pa sovražni govor prijavimo na aplikaciji http://www.spletno-oko.si/. Anonimna prijava škodljive ali nelegalne vsebine je nato z njihove strani posredovana naprej ustreznim organom, ki nadalje postopajo v zadevi.

Pomembnosti kulture izražanja bi se moral zavedati vsak uporabnik spleta. Modrost »Ne počni drugemu tistega, česar ne želiš, da bi drugi počeli tebi.«, je nekakšno vodilo za naše obnašanje, ne samo v dejanskem, temveč tudi v virtualnem svetu. Pa četudi gre zgolj za izražanje mnenja , ki ga osebam, ki niso naši somišljeniki, »ni potrebno brati«. Zavedati se namreč moramo, kako daljnosežne posledice imata lahko, sploh v težjih gospodarskih časih, sovražni govor in izražanje kakršnekoli nestrpnosti, četudi nista kazniva. Kajti dejstvo, da določeno ravnanje ni kaznivo, še ne pomeni, da je ravnanje ustrezno in neškodljivo. (P.R.)

Avtor: Maša Kralj, Eudace d.o.o.

Viri:
- http://www.spletno-oko.si/
- http://dk.fdv.uni-lj.si/diplomska/pdfs/motl-andrej.pdf
- http://www.varuh-rs.si/index.php?id=1224
- http://zakonodaja.gov.si/rpsi/r00/predpis_ZAKO5050.html
- TERŠEK, Andraž. 2006. Svoboda izražanja – neprepričljivo varovana in zlorabljana?! Ljubljana: 27.sept.2006. Dostopno na: http://www.varuh-rs.si/fileadmin/user_upload/TWINNING/ETIKA_JB_GRADIVA/Tersek_referat.doc
-https://wcd.coe.int/ViewDoc.jsp?id=593115&Site=CM&BackColorInternet=9999CC&BackColorIntranet=FFBB55&BackColorLogged=FFAC75

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Elephone S8: Zanimivi telefon z zaslonom brez... 1
skeptik  |  Z 2-jedrnim procesorjem? Dvomim!
Preizkusili smo zobno ščetko prihodnosti, ki ... 3
skeptik  |  Prisili v umivanje? S čim? Z elektrošoki...
Samsung kopira celo barve telefonov iPhone 7! 3
skeptik  |  RN ste res eni pisunski bedniki... Proda...