Računalništvo, telefonija
22.06.2017 12:00

Deli z drugimi:

Share

Predaja uličnih zbiralnikov za stare aparate v Ormožu

Del Koroške od maja naprej E-ciklira
Del Koroške od maja naprej E-ciklira

Občine Ormož, Središče ob Dravi in Sveti Tomaž imajo od danes naprej nove lokacije za oddajo starih aparatov in baterij. Prejele so 10 uličnih zbiralnikov za oddajo tovrstnih odpadkov. Skupaj z lokalnim partnerjem Komunalnim podjetjem Ormož d.o.o. so jih prevzele na slavnostni predaji na zbirnem centru. Aktivnost se izvaja v sklopu projekta LIFE Gospodarjenje z e-odpadki, nad katerim bedi družba ZEOS, d.o.o..

V družbi ZEOS, d.o.o. so začeli odpadno električno in elektronsko opremo prevzemati pred enajstimi leti. Ozaveščenost javnosti je v primerjavi z Evropo nadpovprečna, saj so v Sloveniji v lanskem letu zbrali že 51% odstotkov odslužene električne in elektronske opreme v primerjavi s tisto, ki je bila kot nova dana na trg. Te odstotke želijo še povečati, zato so v letu 2016 pričeli s postavitvijo uličnih zbiralnikov po Sloveniji, ki bodo občankam in občanom oddajo starih aparatov še približali.

LIFE projekt nagovarja vsa slovenska gospodinjstva k skrbnemu ravnanju s starimi aparati in baterijami, in sicer preko na novo vzpostavljene občanom prijazne mreže zbiranja tovrstnih odpadkov, ki nastaja širom Slovenije. Sporočilo organizatorjev projekta je, da spadajo ti odpadki v posebno skupino in ne sodijo med mešane komunalne odpadke. Vsebujejo surovine, iz katerih se dobijo nazaj reciklati, ki se lahko uporabijo za nove proizvode, s tem pa se ohranjajo naravni viri, prav tako pa ti odpadki vsebujejo tudi težke kovine, ki so za okolje zelo nevarne.

»Zbiralnike je do danes prejelo že 162 občin in jih je skupaj 569. V prvi polovici letošnjega leta je naša sejalna analiza pokazala dobre rezultate zbranih odpadkov v uličnih zbiralnikih, saj je bilo v zbiralnikih 96,4% malih aparatov, 2% baterij in 1,6% ostalih odpadkov. Plan praznjenja uličnih zbiralnikov je sicer predviden na 3 mesece, tako da zberemo v povprečju na en ulični zbiralnik 137 kg starih aparatov in baterij.« je na dogodku povedal direktor družbe ZEOS, d.o.o. Emil Šehić.

Na predaji uličnih zbiralnikov so bili prisotni predstavniki lokalnega partnerja projekta, Komunalnega podjetja Ormož d.o.o., ter predstavniki nekaterih zgoraj naštetih občin, ki so skupaj z direktorjem družbe ZEOS, d.o.o. podpisali listino o predaji uličnih zbiralnikov ter nato s simbolično oddajo e-odpadkov pospremil nove zbiralnike na pot.

Direktorica Komunalnega podjetja Ormož Pavla Majcen je na dogodku poudarila: »Vedno več ločeno zbranih frakcij pomeni bolj čisto okolje pa tudi doprinos k novim delovnim mestom, zato so ulični zbiralniki zelo dobrodošli. Želim si, da bi naše okolje zanamcem pustili vsaj takšno kot je, če ne lepše, da bodo lahko živeli v čimbolj naravnem okolju.«

»Danes so aparati žal takšni, da se hitro kvarijo oz. imajo kratko življenjsko dobo, zato so ulični zbiralniki zelo pomembna pridobitev za našo občino.« je dodal župan občine Ormož Alojz Sok.

Župan občine Središče ob Dravi Jurij Borko pa je na dogodku izpostavil: »Trudimo se, da vsako leto nadgrajujemo ravnanje z odpadki in z novimi zbiralniki bomo vsekakor občanom in občankam ponudili novo možnost za oddajo starih aparatov, kar pozdravljam!«

Lokacije zbiralnikov in kaj lahko oddate vanje

Lokacije uličnih zbiralnikov najdete na spletnem zemljevidu na spletni strani projekta, ki se ažurira po vsaki novi postavitvi zbiralnikov na mikrolokacije.

V zbiralnike lahko oddate male gospodinjske aparate (električne mešalnike, likalnike, tehtnice, ure, grelnike vode, ožemalnike, opekače kruha …), prenosne baterije in akumulatorje, elektronske igrače, računalniško opremo in zabavno elektroniko (mobilne telefone, računalnike, tiskalnike, zvočnike, kalkulatorje, polnilce, fotoaparate, slušalke …) in drugo malo opremo in orodje (sušilnike, električna orodja, brivnike, svetilke …).

V ulične zbiralnike ne sodijo TV in monitorji ter sijalke, saj se lahko razbijejo. Le-te se lahko odda v trgovinah z električno in elektronsko opremo (zeleni koti), v okviru lokalnega mobilnega zbiranja ali na zbirne centre.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ZEOS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ZEOS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ZEOS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več
Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več