Računalništvo, telefonija
16.02.2017 13:44
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Prednosti litij ionskih baterij

Prednosti litij ionskih baterij
Prednosti litij ionskih baterij

Litij ionske baterije v primerjavi s tradicionalnimi svinčenimi baterijami s kislino, ki se danes uporabljajo v napravah za brezprekinitveno napajanje, ponujajo veliko prednosti. Daljša življenjska doba, manjše dimenzije, hitrejše polnjenje ter predvsem vse nižje cene litij ionskih baterij so razlogi, zaradi katerih so te baterije vse bolj priljubljene.

Glavna razlika med litij ionsko baterijo in običajno svinčeno baterijo je kemična sestava uporabljenih materialov v elektrodah in elektrolitu. Večina litij ionskih baterij uporablja kovinski oksid za katodo, medtem ko za anodo uporablja material temelječ na ogljiku. Rešitev predstavlja elektrolit, ki ga predstavlja litijeva sol, raztopljena v organskem topilu. Svinčena baterija vsebuje svinčeni dioksida za katodo, svinec za anodo in obliko žveplove kisline kot elektrolit.

Litij ionske baterije se vgrajujejo tudi v naprave za neprekinjeno napajanje

Litij ionske baterije lahko vgradite tudi v vaše obstoječe naprave za neprekinjeno napajanje, toda zgolj v primeru, če je naprava kompatibilna z litij ionsko baterijo. Dostopne so v različnih dimenzijah, razponih napetosti in priključkih. Na splošno litij ionski sistemi baterij v napravah za neprekinjeno napajanje zavzemajo 50-80 % manj prostora in 60-80 % manj teže kot primerljivi sistemi svinčenih baterij.

Življenjska doba baterij se meri po številu ciklov, v katerih lahko baterijo popolnoma spraznite in napolnite v okviru določenih temperaturnih razlik. Ko baterija doseže pri polni napolnitvi zgolj 60-80 % postane neuporabna in jo je potrebno zamenjati. Pri svinčenih baterijah s kislino je življenjska doba med 200 in 400 cikli. Tipična litij ionska baterija, ki se namesti tudi v napravah za neprekinjeno napajanje, pa lahko preživi tudi več kot 1000 ciklov.

Litij ionske baterije ne vsebujejo nevarnih snovi, medtem ko so tovrstne snovi prisotne v svinčenih baterijah s kislino. Obe vrsti baterij je mogoče reciklirati, toda kljub temu v določenih delih sveta še vedno lažje reciklirati tradicionalne svinčene baterije, kot pa litij ionske.

Kako hitro poteka polnjenje litij ionskih baterij?

Polnilec baterije je navadno vgrajen že znotraj naprave za neprekinjeno napajanje. V tem primeru je čas, ki ga potrebujemo, da baterijo napolnimo do 80 % približno podoben kot pri svinčenih baterijah. Litij ionske baterije imajo nekoliko boljše polnjenje, zato bo polnjenje do 80 % potekalo nekoliko hitreje. Toda pri polnjenju od 80 % do 100 % imajo litij ionske baterije veliko prednost. Tako bo na primer litij ionska baterija potrebovala 30 minut do ene ure za 100% polnjenje, kar je seveda odvisno od zmogljivosti polnilca naprave za neprekinjeno napajanje, medtem pa bo svinčena baterija za 100 % napolnitev potrebovala kar 5 do 10 ur.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ADVANT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ADVANT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ADVANT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: +386 1 589 81 26
Mastercard Europe SA, Podružnica v Sloveniji, je globalno tehnološko podjetje za plačilne rešitve. Družba je del mreže Mastercard, ki obsega več kot 210 držav in ozemelj po ... Več

S-GRAF d.o.o.

Jarška cesta 7, 1230 Domžale, Tel: 01 721 91 70
O podjetju S-GRAF d.o.o. S-GRAF d.o.o. je eno izmed vodilnih podjetij na trgu tiskarskih storitev. Naročnikom nudijo kakovostne rešitve in nenehen razvoj na področju tiskanja. ... Več

BILLY POS d.o.o.

Hudourniška pot 2, 1000 Ljubljana, Tel: 051 888 710
Billy rešitve za davčne blagajne temeljijo na tehnologiji v oblaku, kjer so podatki varno shranjeni v primeru izgube ali okvare naprave. Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več