Računalništvo, telefonija
01.08.2012 06:57

Deli z drugimi:

Share

PREHOD IZ FC V SAS TEHNOLOGIJO

Na področju računalniških diskov in diskovnih sistemov se v zadnjih dveh letih dogaja prehod iz obstoječe FC (fibre channel) tehnologije v SAS (Serial-Attached SCSI) tehnologijo. Trendi nakazujejo, da se fibre channel tehnologija umika novi tehnologiji. Po predvidevanjih Gartner-ja bo SAS tehnologija skoraj popolnoma zamenjala FC tehnologijo na področju diskovnih sistemov in samih diskov. Za leto 2013 tako predvidevajo, da bo svetovni tržni delež SAS diskov že 57% na področju »enterprise« diskovnih sistemov, FC diski pa se bodo postopoma povsem umaknili s tržišča, počasi pa se bo povečeval tudi delež SATA diskov (brez upoštevanja SSD diskov).
PREHOD IZ FC V SAS TEHNOLOGIJO
PREHOD IZ FC V SAS TEHNOLOGIJO

Trend na področju diskov v prihodnjih letih

Novi SAS diski ne prinašajo novih tehnoloških tveganj, saj so ti diski mehansko enaki, kot obstoječi FC diski. Podobnost med njimi je tudi v tem, da uporabljajo enak set SCSI ukazov in imajo skoraj enake performanse in zanesljivost. Glavna razlika med FC diskom in enakovrednim SAS diskom je v elektroniki na vmesniku. To pomeni, da SAS diski uporabljajo drugačen serijski komunikacijski protokol.

SAS je dejansko novejša različica protokola SCSI in za prenos podatkov uporablja zaporedno povezavo, ukazi pa so še vedno SCSI in ponuja boljšo zanesljivost, večjo odpornost, večjo pasovno širino in izboljšano povezljivost. Prav tako se pričakuje nadaljnje izboljševanje vseh naštetih karakteristik v prihodnje.

V prid SAS tehnologiji govorijo naslednja 3 dejstva:

»Point to point«: pri SAS povezavah se uporablja »point-to-point« princip delovanja, ki poteka preko posebnih ekspanderjev (razširjevalcev) in delujejo na podoben način, kot mrežna stikala. Ti ekspanderji omogočajo popolno izolacijo vsake priklopljene naprave s čimer se zmanjša možnost napak pri zanesljivosti delovanja, ki se pojavljajo v ostalih tipih povezav, kot so npr. FC-AL povezave (priklop FC diskov). SAS ekspander omogoča preklapljanje poti, omogoča centralno upravljanje ter skrbi, da si diski oziroma ostale naprave enakovredno razdelijo pasovno širino. Vsaka naprava je s krmilnikom povezana z lastno povezavo. To precej poenostavi signalizacijo, saj napravam ni več treba spremljati prometa na podatkovni povezavi in se odzivati, ko bodo podatki namenjeni njej – vsi podatki, ki jih naprava prejme, so namenjeni prav tej napravi.

Pasovna širina (bandwith): trenutna hitrost FC diskov je 4Gb/s na priključek. Ker se lahko uporablja PCI kartica s 4 priključki, pomeni, da je lahko teoretično skupna širina na posamezno PCI kartico 16Gb/s. NetApp SAS diskovna polica DS4243 podpira 3Gb/s SAS povezave. V tem primeru se lahko na PCI kartico s 4 SAS priključki (vsak priključek je združen iz 4ih poti, kar skupno znese največ 12Gb/s) pridobi teoretično skupno pasovno širino 48Gb/s. Standardni SAS priključek je skupek 4 SAS poti, ki delujejo skupaj za doseganje maksimalne pasovne širine. To omogoča, da se s SAS povezavo od diskovnega krmilnika na SAS diskovne police, doseže zelo veliko pasovno širino, omogoča uravnoteženost pasovne širine, omogoča redundančne poti in omogoča izboljšano predvidevanje morebitnih napak.

Povezljivost: Pri FC tehnologiji je teoretično podprto do 126 diskov na en »loop«. V SAS svetu je pri uporabi ekspanderjev teoretično lahko do 16384 unikatno naslovljenih naprav. Ekspander lahko priključi 128 robnih ekspanderjev, vsak pa lahko priključi nase največ 128 diskov: 128 x 128 = 16384.

V svoj portelj je SAS tehnologijo uvedel tudi NetApp. Od leta 2007 je NetApp predstavil že tri generacije SAS proizvodov:

– Podpora za SAS diske na svojih najmanjših diskovnih sistemih (FAS2000),

– SAS diskovna polica DS4243 (hitrost 3Gbit/s)

– SAS diskovna polica DS2246 (hitrost 6Gbit/s)

Najnovejši diskovni sistemi iz serij FAS6200 in FAS3200 imajo SAS priklope že kot del standarne opreme, kar omogoča lažji prehod na SAS tehnologijo.

NetApp je najprej predstavil diskovno polico z oznako DS4243, višine 4U in s prostorom do 24 diskov, ki podpira »hitrost vodila« 3Gb/sec. V diskovni polici so podprti trije tipi diskov: SATA, SAS in SSD diski. Podprti so SAS diski s 15000 obrati na sekundo in velikosti 3,5 palcev, kar prinaša maksimalne zmogljivosti. V prejšnjih generacijah FC diskovnih polic, je bilo za vsak tip diskov potrebno imeti različen model diskovne police. Prednost novih SAS diskovnih polic je tudi v tem, da lahko medsebojno povezujemo diskovne police, ne glede na tip diskov.

Kasneje je bila predstavljena še diskovna polica DS2246, ki pa vsebuje SAS diske velikost 2,5 palcev s hitrostjo 10000 obratov na minuto. Prostora je za 24 diskov, višina je 2U, hitrost SAS vodila pa znaša 6Gb/sec.V primerjavi z diskovno polico DS4243 in SAS diski s 15000 obrati, je razlika predvsem v tem,da prinaša malo manjše performanse predvsem na račun obratov. Prednosti v primerjavi s DS4243 pa so v tem, da zavzame 2x manj prostora v sistemskem prostoru ter posledično manjšo porabo energije (v povprečju 30-50% v primerjavi z DS4243 – samo 2 napajalnika in ne 4). Trenutno so v tej diskovni polici podprti naslednji tipi diskov: 450GB, 2.5″, 10000 obratov in SAS diski velikosti 600GB, 2.5″, 10000 obratov. Diskovna polica DS2246 podpira protokol SAS 2.0 s hitrostjo 6Gb/s. Uporablja se tudi nov I/O modul IOM6. Tudi tukaj se uporablja za povezavo SAS priključek, ki je združen v eno iz 4ih poti, kar znese skupaj največ 24Gb/s.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

COPIGRAF FAGANELJ d.o.o.

Ulica tolminskih puntarjev 4, 5000 Nova Gorica, Tel: 05 333 34 56
V digitalnem svetu se poraja pomembno vprašanje. Je digitalna prisotnost vse, kar potrebuje podjetje? Je digitalna identiteta dovolj za krepitev prepoznavnosti blagovne znamke? Ne, ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

PLANET GV d.o.o.

Likozarjeva ulica 3, 1000 Ljubljana, Tel: 080 33 44
V podjetju Planet GV posameznikom in podjetjem v Sloveniji pomagamo do novih znanj in boljših poslovnih rezultatov. Živimo in delujemo v skladu s svojim sloganom »Povezujemo priložnosti«. Bogati ... Več