Računalništvo, telefonija
30.06.2015 08:38

Deli z drugimi:

Share

Preko 70 investitorjev izkazalo interes za startupe Pospeševalnika ABC

Na odmevnem podjetniškem dogodku, Demo dnevu 2015, ki je v sredo, 24. junija, potekal v Kristalni palači v Ljubljani, je Pospeševalnik ABC povezal startupe, ki so zaključili interaktivni intenzivni trimesečni program »Smart City«, z mednarodnimi investitorji - VC-ji in poslovnimi angeli.
Preko 70 investitorjev izkazalo interes za startupe Pospeševalnika ABC
Preko 70 investitorjev izkazalo interes za startupe Pospeševalnika ABC

V kongresni dvorani Kristalne palače v BTC Cityu je vrvelo od tujih in domačih investitorjev. V pisani množici več kot 200 udeležencev so se prepletli partnerji Pospeševalnika ABC, mentorji in investitorji. Že pred uradnim začetkom programa so med vlagatelji in mladimi podjetniki potekali ciljno usmerjeni pogovori in nakazovali, kateri od startupov je pritegnil interes določenega nosilca kapitala.

Cilj Demo dneva, dogodka, ki ga je ekipa Pospeševalnika ABC organizirala ob zaključku prvega programa »Smart City«, je bil izbrani javnosti – predvsem potencialnim vlagateljem – predstaviti poslovne modele, ki so jih startupi razvili in testirali v času trimesečnega interaktivnega programa ob sodelovanju mentorjev, predavateljev, coachov, poslovnih partnerjev in predane ekipe Pospeševalnika ABC. Ob tem pa seveda preveriti, kolikšno vrednost jim pripisujejo vlagatelji iz različnih držav – Italije, Rusije, ZDA, Češke, Avstrije, Velike Britanije …, ki so v Sloveniji prepoznali še neizkoriščen inovacijski potencial. Potreba po kapitalskih investicijah, ki so jo v tem prvem predstavitvenem krogu izkazali startupi Pospeševalnika ABC, se giblje okoli tri milijone eurov, prvi odzivi investitorjev pa kažejo, da bo ta številka presežena.

Uvodni navdihujoči video predstavitvi Pospeševalnika ABC je sledil motivacijski govor Dejana Roljića, ustanovitelja in CEO Pospeševalnika ABC, v katerem je napovedal naslednje razvojne korake. Mednje sodi postavitev pospeševalnika v Salzburgu v Avstrii v letu 2016 ter vstop na kitajski trg v letu 2017 v sodelovanju z investicijsko skupino Premier Group, s katero je Pospeševalnik ABC že podpisal pismo o nameri prenosa znanja v Shanghai. Na koncu je vizionarsko napovedal prelomnico na področju pospeševalnikov: “Pospeševalnik kot ga poznamo danes, v prihodnosti v takšni obliki ne bo obstajal. Za mlada podjetja je namreč ključna valuta čas. Ustanovitelji startupov in njihove ekipe so v pospeševalniku porabili dva meseca, da so našli primeren poslovni model, pridobili medijsko podporo, ustvarili spletne strani, privabili investitorje, našli pravilen način pozicioniranja. Ustvariti želimo virtualni »pospeševalni program«, ki bo podjetnikom omogočil, da hitreje napredujejo in da to, za kar danes v pospeševalniku porabijo dva meseca, izpeljejo preden sploh kandidirajo za uvrstitev v program. S tem se bo delo v pospeševalnikih še pospešilo, uspeh bo prišel še hitreje.«

Povezovalca dogodka, standup komik Tin Vodopivec in soustanoviteljica in marketinška sila Pospeševalnika ABC Ladeja Godina Košir, sta dogodku v sproščenem duhu narekovala ritem. Na odru so se v prvem delu zvrstili: Miha Zupanc, izvršni direktor Uprave BTC, Michael Paier, General Manager SEE za IBM in Tjaša Ficko, podžupanja Mesta Ljubljana. Izpostavili so pomen inovativnosti, povezovanja različnih deležnikov inovacijskega prostora in razvoja prepoznavnosti Slovenije kot dežele, ki je zanimiva za mednarodne vlagatelje ter v tej luči poudarili dosežke Pospeševalnika ABC in njegove multiplikativne razvojne učinke.

Sledile so do popolnosti izpiljene predstavitve osmih startupov: Styliff, Venxly, Facility, Smart Futuristic, Messenger, Moveo, Trevel Starter in Symvaro.Jasne, samozavestne, prepričljive. Po prvih štirih nastopih je na oder stopil Victor Osika, predstavnik investicijske skupine Almaz Capital, ki povezuje ruski in ameriški trg in je doslej vložila v 15 mladih podjetij že več kot 250 milijonov dolarjev.

Podeljene so bile tudi nagrade Pospeševalnika ABC za najboljšega mentorja – prejemnik Julien Coustaury, za najboljšega predavatelja – izbran je bil Aaron Marko ter za najboljšega partnerja – IBM Slovenija.

Zaključna beseda je pripadla Darku Đuriću, izjemnemu športniku – plavalcu, paraolimpijcu in dvakratnemu svetovnemu prvaku. Da je treba vztrajati, si postavljati vedno nove cilje in se nikoli ne ustaviti, je bilo njegovo sporočilo. Nemogoče za Darka ne obstaja. Kot tudi ne za mlade startupovce Pospeševalnika ABC, ki zdaj ambiciozno stopajo v mednarodno poslovno areno in začenjajo pogajanja z vlagatelji.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Za več informacij so vam na voljo pri Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več
Zlati partner

CREAPLUS d.o.o.

Letališka cesta 33F, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 42 70
CREAPLUS d.o.o. je družba za zastopstva, mednarodno distribucijo in sistemsko integracijo sodobnih rešitev s področja računalniške varnosti in kriptografije ter za načrtovanje, ... Več

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več
Srebrni partner

LESTRA d.o.o.

Vaška pot 17c, 1235 Radomlje, Tel: 01 563 60 60
Vodilni na področju trženja projektorjev – strokovno svetovanje, izposoja, montaža in servis Z več kot 30-letnimi izkušnjami in najboljšo izbiro projekcijske opreme za vas. V ... Več