30.06.2015      8:38

Preko 70 investitorjev izkazalo interes za startupe Pospeševalnika ABC

Na odmevnem podjetniškem dogodku, Demo dnevu 2015, ki je v sredo, 24. junija, potekal v Kristalni palači v Ljubljani, je Pospeševalnik ABC povezal startupe, ki so zaključili interaktivni intenzivni trimesečni program »Smart City«, z mednarodnimi investitorji - VC-ji in poslovnimi angeli.

V kongresni dvorani Kristalne palače v BTC Cityu je vrvelo od tujih in domačih investitorjev. V pisani množici več kot 200 udeležencev so se prepletli partnerji Pospeševalnika ABC, mentorji in investitorji. Že pred uradnim začetkom programa so med vlagatelji in mladimi podjetniki potekali ciljno usmerjeni pogovori in nakazovali, kateri od startupov je pritegnil interes določenega nosilca kapitala.

Cilj Demo dneva, dogodka, ki ga je ekipa Pospeševalnika ABC organizirala ob  zaključku prvega programa »Smart City«, je bil izbrani javnosti – predvsem potencialnim vlagateljem – predstaviti poslovne modele, ki so jih startupi razvili in testirali v času trimesečnega interaktivnega programa ob sodelovanju mentorjev, predavateljev, coachov, poslovnih partnerjev in predane ekipe Pospeševalnika ABC. Ob tem pa seveda preveriti, kolikšno vrednost jim pripisujejo vlagatelji iz različnih držav – Italije, Rusije, ZDA, Češke, Avstrije, Velike Britanije ..., ki so v Sloveniji prepoznali še neizkoriščen inovacijski potencial. Potreba po kapitalskih investicijah, ki so jo v tem prvem predstavitvenem krogu izkazali startupi Pospeševalnika ABC, se giblje okoli tri milijone eurov, prvi odzivi investitorjev pa kažejo, da bo ta številka presežena.

Uvodni navdihujoči video predstavitvi Pospeševalnika ABC je sledil motivacijski govor Dejana Roljića, ustanovitelja in CEO Pospeševalnika ABC, v katerem je napovedal naslednje razvojne korake. Mednje sodi postavitev pospeševalnika v Salzburgu v Avstrii v letu 2016 ter vstop na kitajski trg v letu 2017 v sodelovanju z investicijsko skupino Premier Group, s katero je Pospeševalnik ABC že podpisal pismo o nameri prenosa znanja v Shanghai. Na koncu je vizionarsko napovedal prelomnico na področju pospeševalnikov: “Pospeševalnik kot ga poznamo danes, v prihodnosti v takšni obliki ne bo obstajal. Za mlada podjetja je namreč ključna valuta čas. Ustanovitelji startupov in njihove ekipe so v pospeševalniku porabili dva meseca, da so našli primeren poslovni model, pridobili medijsko podporo, ustvarili spletne strani, privabili investitorje, našli pravilen način pozicioniranja. Ustvariti želimo virtualni »pospeševalni program«, ki bo podjetnikom omogočil, da hitreje napredujejo in da to, za kar danes v pospeševalniku porabijo dva meseca, izpeljejo preden sploh kandidirajo za uvrstitev v program. S tem se bo delo v pospeševalnikih še pospešilo, uspeh bo prišel še hitreje.«

Povezovalca dogodka, standup komik Tin Vodopivec in soustanoviteljica in marketinška sila Pospeševalnika ABC Ladeja Godina Košir, sta dogodku v sproščenem duhu narekovala ritem. Na odru so se v prvem delu zvrstili: Miha Zupanc, izvršni direktor Uprave BTC, Michael Paier, General Manager SEE za IBM in  Tjaša Ficko, podžupanja Mesta Ljubljana. Izpostavili so pomen inovativnosti, povezovanja različnih deležnikov inovacijskega prostora in razvoja prepoznavnosti Slovenije kot dežele, ki je zanimiva za mednarodne vlagatelje ter v tej luči poudarili dosežke Pospeševalnika ABC in njegove multiplikativne razvojne učinke.

Sledile so do popolnosti izpiljene predstavitve osmih startupov: Styliff, Venxly, Facility, Smart Futuristic, Messenger, Moveo, Trevel Starter in Symvaro.Jasne, samozavestne, prepričljive. Po prvih štirih nastopih je na oder stopil Victor Osika, predstavnik investicijske skupine Almaz Capital, ki povezuje ruski in ameriški trg in je doslej vložila v 15 mladih podjetij že več kot 250 milijonov dolarjev.

Podeljene so bile tudi nagrade Pospeševalnika ABC za najboljšega mentorja – prejemnik Julien Coustaury, za najboljšega predavatelja – izbran je bil Aaron Marko ter za najboljšega partnerja – IBM Slovenija.

Zaključna beseda je pripadla Darku Đuriću, izjemnemu športniku - plavalcu, paraolimpijcu in dvakratnemu svetovnemu prvaku. Da je treba vztrajati, si postavljati vedno nove cilje in se nikoli ne ustaviti, je bilo njegovo sporočilo. Nemogoče za Darka ne obstaja. Kot tudi ne za mlade startupovce Pospeševalnika ABC, ki zdaj ambiciozno stopajo v mednarodno poslovno areno in začenjajo pogajanja z vlagatelji.

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
Justin.Forfunky  |  Zgleda, da prav tako 925.
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
sibyte  |  Krivici za slab rezultat smo uporabniki ...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
sibyte  |  Kateri model pa imaš? Jaz sem na moji Lu...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
fabjanjan01  |  W10M je čist uredu platforma, sam jo vsi...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
Justin.Forfunky  |  10.0.14393.448 devetega novembra?