Računalništvo, telefonija
23.07.2012 15:05
Posodobljeno 12 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Premierna predstavitev fotoaparata Sony Cyber-shot DSC-RX100

Tudi če potujete z malo prtljage, se vam z novim fotoaparatom Cyber-shot™ DSC-RX100 ni treba odpovedati kakovosti fotografij.
Sony Cyber-shot DSC-RX100: Zmogljivost, kakovost in kompaktnost v enem.
Sony Cyber-shot DSC-RX100: Zmogljivost, kakovost in kompaktnost v enem.

Fotoaparat RX100 je elegantno oblikovan z aluminijem za moč, lahkotnost in prestižen videz, podedoval pa je mnogo naprednih funkcij fotoaparatov Sony iz razreda α družin A-mount ter E-mount. To je izpopolnjen partner za potovanja, portretiranje ali ulično fotografijo, z impresivno kakovostjo slike in z intuitivnimi udobnimi možnostmi upravljanja, zaradi katerih je RX100 idealen kot nadgradnja fotoaparatov, ki delujejo po principu »usmeri in posnemi«. Idealen je tudi kot drugi fotoaparat za v žep za navdušence, ki želijo tudi med gibanjem ujeti brezhibne fotografije in video posnetke v tehniki Full HD.

V osrčju fotoaparata Cyber-shot™ RX100 najdemo senzor tipa1 1.0 Exmor CMOS z ločljivostjo 20.2 učinkovitih megapikslov, ki je prvi tovrstni na svetu. Ta senzor je posebej razvilo podjetje Sony in obsega območje, ki je približno štirikrat večje od iskalnika tipa 1/2.3 v običajnih fotoaparatih, ki delujejo po principu »usmeri in posnemi«. Ker zajame bistveno več svetlobe kot fotoaparati z majhnim senzorjem, je ključ do čudovitih slik, ki so polne podrobnosti, ter video posnetkov v tehniki Full HD z zelo nizkim šumom slike.

Večjemu senzorju se je pridružil tudi objektiv Carl Zeiss Vario-Sonnar T* s 3.6x obsegom optične povečave. V nasprotju s standardnimi fotoaparati, ki delujejo po principu »usmeri in posnemi«, največja odprtina širokokotnega objektiva F1.8 dopušča več svetlobe, kar dopolnjuje ločljivost velikega senzorja Exmor CMOS tipa 1.0.

VV skladuV skladu z visokozmogljivo optiko DSLR se objektiv ponaša s krožno odprtino s sedmimi lamelami. Tako zlahka ustvarite učinke zameglitve (boke), pri čemer so predmeti v ostrem fokusu na gladko zamegljenem ozadju. Objektivu je dodan tudi stekleni element Advanced Aspherical (AA), ki prispeva k izjemno kompaktnim dimenzijam fotoaparata brez škode na račun optične zmogljivosti ali ločljivosti.

Kot dopolnilo senzorja tipa 1.0 in objektiva tudi optimizirani procesor posnetkov BIONZ omogoča boljše odzive in zagotavlja izjemno čiste, naravne slike. Prav tako razširja občutljivost vse do ISO 256002 (z uporabo funkcije Multi Frame Noise Reduction), zaradi česar omogoča izjemno jasne ročne posnetke pri šibki svetlobi. Funkcija hitrega snemanja zaporednih posnetkov do 10 sličic na sekundo (polna ločljivost) pa vam omogoča, da izkoristite sekundne priložnosti za posnetke, pri katerih se bo visokohitrostno samodejno fokusiranje prilagodilo vaši tarči že v 0,13 sekunde3.

Tudi če delate zunanje posnetke, boste zlahka opazili vse subtilne podrobnosti na preglednem monitorju z velikimi kontrasti Xtra Fine LCD z diagonalo 7,5 cm (3″). Z izjemno visoko ločljivostjo 1229k slikovnih pik zaslon prvič predstavlja novo tehnologijo WhiteMagic™, ki poleg RGB uporablja bele slikovne pike za povečanje jasnosti zaslona.

S širokim naborom ročnih funkcij prilagajanja boste zlahka fino nastavili sliko tako na fotografijah kot na video posnetkih v tehniki Full HD.

Izkušeni fotografski navdušenci bodo znali ceniti tudi edinstveni obroč Control Ring, ki obkroža objektiv. Ta omogoča nemoteno prilagajanje osvetlitve, zooma, funkcij Picture Effect in drugih funkcij s konicami prstov, zato je večnamenski ustvarjalni nadzor stila DSLR vaših slik zlahka dostopen.

Pogosto uporabljane funkcije je mogoče namestiti na priročni funkcijski gumb Fn, ki omogoča takojšnje dostopanje do njih. Funkcija Memory Recall shranjuje največ tri skupine nastavitev za takojšnji priklic – tako vam prihrani precej časa, kadar ne želite kar naprej prilagajati parametrov za najljubše prizore.

Kot pri fotoaparatih tipa DSLR imate tudi tu možnosti samodejnega ali ročnega fokusiranja, kar vam omogoča še večji nadzor nad posnetkom. Če fokusirate ročno, vam funkcija MF Assist poveča sliko ter tako poenostavi fino prilagajanje. Tu najdemo tudi priročno funkcijo Peaking, ki poudari ostro fokusirana področja slike na zaslonu.

Aparat se ponaša tudi z bogato izbiro umetniških opcij, ki razširijo možnosti fotografiranja tako za fotografske navdušence kot za fotografe začetnike. Videz posnetka boste zlahka fino naravnali z izbiranjem med šestimi umetniškimi slogi Creative Styles, ki jih izberete na podlagi posameznega posnetka ali osebnih preferenc. Slikovni učinki Picture Effect ponujajo navdihujoč izbor učinkov »znotraj fotoaparata«, ki si jih lahko vnaprej ogledate na zaslonu LCD in ki vključujejo Toy Camera, Partial Colour, Pop Colour, HDR Painting, Miniature, Illustration, Watercolour in druge učinke (opomba: predogled v realnem času ni izvedljiv za vse nastavitve Picture Effect).

Skupaj z najnovejšim razredom α fotoaparatov A-mount in E-mount funkcija Auto Portrait Framing poenostavi ustvarjanje fotografij, ki zajamejo osebnost vaše družine in prijateljev. Cyber-shot™ sam opravi težko delo in samodejno zazna obraze ter prireže prizore, tako da ustvari jedrnate stilske kompozicije, ne da bi za to porabil veliko slikovnih pik.

Posebej za DSC-RX100 novozasnovana baterija NP-BX1 tipa X za ponovno polnjenje ima ozko in energijsko učinkovito obliko, ki omogoča do 330 posnetkov ali 80 minut snemanja video posnetkov AVCHD na vsako polnjenje. Ekskluzivno zasnovana torbica LCJ-RXA, ki se ujema s fotoaparatom, ima teksturiran videz usnja in priložen naramni trak. Torbico je mogoče varno pritrditi na fotoaparat in odpreti gornji del, kar omogoča enostavno snemanje, tudi ko se gibate.

Novi digitalni fotoaparat Cyber-shot™ RX100 podjetja Sony je v Evropi na voljo od sredine julija 2012.

Legenda:

1 Med kompaktnimi digitalnimi fotoaparati, dne 6. junija 2012.

2 Nastavitve ISO 12800 in višje nastavitve dosežemo s kombiniranjem tehnologije, ki prikazuje podobe drugo prek druge (Superimposing) in s tehnologijo superločljivosti slikovnih pik (Pixel Super Resolution).

3 Dejansko samodejno fokusiranje je odvisno od prizora in pogojev osvetlitve.

4 WhiteMagic je blagovna znamka podjetja Japan Display Inc.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Brown Bear Team (BBT)

Gmajna 16, 1236 Trzin, Tel: 01 5622665
POSLOVNA linija – najboljši računalniki posameznega proizvajalca Računalniki iz POSLOVNE linije so tisti, na katere se lahko zanesemo, saj gre za izdelke najvišje kakovosti ... Več

OBLIKOVANJE.COM

Slovenska ulica 25, 9000 Murska Sobota, Tel: 02 522 14 21
Podjetje Oblikovanje.com je v slovenskem računalniškem prostoru prisotno že od samega začetka. Z več kot 20 leti izkušenj ter s strategijo kakovostnega poslovanja in storitev ... Več

ARTIO PRINT & DESIGN

Cerkvenjak 13, 2236 Cerkvenjak, Tel: 031 538 000
Storitve tiska po meri sodobnega naročnika Pomislite na naslednje: iščete ponudnika za tisk letakov, brošur ali vizitk, storitev, ki jo v visoko konkurenčnem okolju potrebujemo ... Več

SICIRUS d.o.o.

Ulica 15. maja 10b, 6000 Koper/capodistria, Tel: 041 694 668
Vsako podjetje, vsak ustvarjalec in tudi novodobni družbeni »influencer« se zaveda, da sta trženje in oglaševanje ključnega pomena za uspeh in rast. Kje in kako začeti? Področje ... Več