07.11.2016 15:35
Posodobljeno 7 let nazaj.

Preskok pri uporabi elektronskih računov za 90-odstotni prihranek

Genis je z novim modulom za prejem elektronskih računov e-Računi® eSlog dodatno poenostavil prehod na digitalno poslovanje. V Genisu ocenjujejo, da bi z uporabo eračunov in digitalizacijo procesov njihove obdelave od prejema do knjiženja, lahko podjetja znižala strošek medpodjetniškega poslovanja tudi za 90 odstotkov.

Elektronski računi pocenijo in pohitrijo poslovanje ter izboljšajo finančni tok. Vendar se zaradi pomanjkanja kakovostnih rešitev za sprejem e-računov zanje odloča malo podjetij. Podjetje Genis je ponudilo novo generacijo rešitve za sprejemanje elektronskih računov e-Računi® e-Slog, ki podjetjem in javnim ustanovam omogoča prilagodljivo sprejemanje e-računov v različnih formatih. Rešitev je za 40 odstotkov bolj učinkovita od prejšnje generacije. Omogoča avtomatizacijo zajema podatkov iz strukturiranih in nestrukturiranih datotek, kot so datoteke xml in pdf, ter različnih postopkov obdelave prejetih e-računov in prilog, od žigosanja in pošiljanja povratnic do opremljanja s podatki in usmerjanja v digitalni likvidacijski proces.

Znižanje stroškov pri poslovanju B2B

Čeprav so javne ustanove v lanskem letu zaradi zakonskih zahtev v celoti prešle na sprejemanje e-računov v formatu xml e-SLOG, je njihova uporaba v podjetjih zanemarljiva. S tem se v gospodarstvu ustvarjajo nepotrebni stroški, izgube in tveganja, ki se deloma poznajo tudi v plačilni nedisciplini.

»Dobavitelji so zainteresirani za pošiljanje e-računov, saj jim to zniža stroške. Vendar se dogaja, da kupci niso pripravljeni na to,« je razložila Ana Štefančič, direktorica trženja in prodaje v podjetju Genis. Po drugi strani se pojavljajo tudi problemi pri kupcih, ki želijo prejemati e-račune in ustvariti velike procesne prihranke, a jim dobavitelji tega ne omogočajo. Ocenjuje se, da bi z uporabo eračunov in digitalizacijo procesov njihove obdelave od prejema do knjiženja, lahko podjetja znižala strošek medpodjetniškega poslovanja tudi za 90 odstotkov.

»En od problemov so tudi pomanjkljive rešitve za elektronsko upravljanje z dokumenti, ki niso pripravljene za obdelovanje in shranjevanje različnih formatov računov. To povzroča uporabnikom dodatne probleme in se za prejem e-računov raje ne odločijo, kljub očitnim koristim za poslovanje,« je dodala Ana Štefančič.

Učinkovit zajem eračunov

Programski modul e-Računi® e-Slog uporabnikom omogoča, da v dokumentnem sistemu vodijo na enak način tako papirne kot elektronske račune. To pomeni, da lahko vzpostavijo enoten arhiv celotne nabavne dokumentacije, ne glede na format in način prejema. Novi modul namreč omogoča prejem računov prek različnih kanalov, od elektronske pošte in elektronske izmenjave do prenosa iz spletnih mest ali map na strežniku. Samodejno zajame podatke tako iz datotek xml kot pdf. Pri obdelavi prejetih računov je možno pred nastaviti in avtomatizirati različne postopke, kar uporabnikom poenostavi in pohitri delo. Po začetni obdelavi jih pošlje v dokumentni sistem v enoten proces likvidacije, ki je enak kot za skenirane papirne račune.

Novi modul e-Računi® e-Slog s številnimi izboljšavami ustvari do 40 odstotkov prihranka pri času začetne obdelave elektronsko prejetih računov v primerjavi s predhodnikom. Z lažjim prehodom na avtomatiziran prejem računov podjetjem omogoča izkoriščanje vseh prednosti, ki jih prinaša digitalizacija z vidika stroškov, učinkovitosti in kakovosti poslovanja.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem GENIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri GENIS d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem GENIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

Srebrni partner

STROMBOLI d.o.o.

Cesta komandanta Staneta 4a, 1215 Medvode, Tel: 01 620 88 00
Revija Računalniške novice spada med najbolj uveljavljene medije s področja informacijskih tehnologij. Ponuja kakovostno vsebino za nizko ceno, namenjena pa je predvsem objavi novosti ... Več