27.11.2010      20:53
IBM 2010 Global CEO Study

Prihodnost zavarovalništva je v inovativnih pristopih

Najnovejša študija IBM-ovega Inštituta za poslovno vrednost izpostavlja ustvarjalnost kot prioriteto za uspešno poslovanje v prihodnosti, temu pa so pritrdili tudi sogovorniki današnje okrogle mize, ki so v okviru IBM-ovega Zavarovalniškega dne 2010 razpravljali o prihodnosti zavarovalništva v Sloveniji.

Inovativni pristopi v zavarovalništvu so bili osrednja tema današnjega Zavarovalniškega dne 2010, ki ga IBM letos organizira v sodelovanju s Slovenskim zavarovalnim združenjem. Dogodka v Grand hotelu Union so se udeležili visoki predstavniki zavarovalnic v Sloveniji. »Živimo v obdobju korenitih sprememb, težko pričakovano okrevanje gospodarstva pa nas postavlja pred nove izzive. Ob tem se podjetja soočajo z vse večjo kompleksnostjo poslovanja, ki predstavlja čedalje večjo oviro in od podjetij terja spremembe modelov poslovanja. Za to pa sta pomembna ustvarjalnost in inovativnost,« je v uvodnem nagovoru poudaril Roman Koritnik, generalni direktor IBM Slovenija.

Najnovejša IBM-ova globalna študija (IBM 2010 Global CEO Study) izpostavlja pomen ustvarjalnosti kot prioriteto generalnih direktorjev za uspešno poslovanje podjetja v prihodnosti. Na podlagi raziskave, v kateri je sodelovalo več kot 1500 predsednikov uprav in generalnih direktorjev iz 60 držav ter 33 industrijskih panog vsega sveta, prvič tudi iz Slovenije, je David W. Kerr, IBM-ov strokovnjak za področje zavarovalništva, predstavil inovativne pristope v zavarovalništvu. Kaj to pomeni za zavarovalnice in kateri so novi komunikacijski kanali v upravljanju odnosov s strankami pa je v nadaljevanju izpostavil Christian Bieck iz IBM-ovega Inštituta za poslovno vrednost.

IBM-ov Zavarovalniški dan 2010 je zaključila okrogla miza visokih predstavnikov zavarovalnic v Sloveniji z naslovom Prihodnost zavarovalništva v Sloveniji glede na umeščenost v evropskem prostoru, ki jo je vodila Vida Petrovčič. Udeleženci razprave so si bili enotnega mnenja, da je prihodnost zavarovalništva v Sloveniji prav v inovativnih pristopih. »V Zavarovalnici Triglav neprestano spremljamo potrebe domačega trga, pri čemer upoštevamo tudi svetovne trende ter nameravane spremembe na področju posameznih zakonodaj, ki imajo oziroma bodo imele vpliv na zavarovalni trg. Razvoj naših storitev je povezan z zagotavljanjem varnosti za naše zavarovance, saj kot nosilni steber razvoja v regiji in s prepoznavno blagovno znamko ustvarjamo varnejšo prihodnost,« je povedal Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav d. d.

Inovativnost terja tudi prilagoditev produktov domačemu trgu, še posebej zaradi vse pogostejših naravnih nesreč, ki so v zadnjem času znatno prizadele Slovenijo. Kako se v zavarovalnici Adriatic Slovenica s svojimi produkti prilagajajo podnebnim spremembam je pojasnil Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatic Slovenica d. d: »V zavarovalnici Adriatic Slovenica smo zaradi posledic podnebnih sprememb razširili določena zavarovalna kritja pri zgradbah. Zavarovancem, ki imajo zunanje zaloge (npr. vozila) smo omogočili ugodnejše zavarovanje, če poskrbijo za dodatno zaščito svojega premoženja (na primer s protitočnimi mrežami). Posebno pomemben korak, ki smo ga naredili letos, je tudi orodje, s katerim lahko zavarovancem še bolj kakovostno svetujemo glede izpostavljenosti njihovega premoženja najpogostejšim naravnim nesrečam, ki so posledica podnebnih sprememb (poplava, toča, zemeljski plazovi, ...).«

Na okrogli mizi so sogovorniki izpostavili tudi pomembnost sinergije med zavarovalnicami in bankami. Dr. Mihael Perman, direktor Agencije za zavarovalni nadzor (na okrogli mizi ga je zaradi neodložljivih obveznosti zastopal mag. Jernej Merhar, namestnik direktorja Agencije za zavarovalni nadzor) meni, da »je sodelovanje med bankami in zavarovalnicami lahko koristno za obe strani, vendar pa za to niso potrebne kapitalske ali lastniške povezave. Bančno zavarovalniške povezave so se med finančno krizo izkazale bolj ranljive kot so zavarovalnice same. Po našem mnenju lahko povezave morda izboljšajo poslovni rezultat, povečajo pa izpostavljenost zavarovancev tveganju.« To je potrdil tudi Christian Bieck iz IBM-ovega inštituta za poslovno vrednost in ob tem dodal: »Glavni razlog se skriva v zaupanju: banke in zavarovalnice morajo svojim strankam pokazati, da so zmožne nastopiti enotno, pri čemer je zadovoljstvo strank na prvem mestu.«

Razprava se je dotaknila tudi sprememb, ki jih bodo standardi Solvency II prinesli v slovensko zavarovalništvo. Mag. Zvonko Ivanušič, predsednik uprave Pozavarovalnice Sava d. d: »V tem trenutku je težko napovedovati, ker vse podrobnosti Solvency II še niso znane. Nova zakonodaja prinaša dodatne kapitalske zahteve, bolj sistematično in celovito upravljanje s tveganji in večjo transparentnost poslovanja. Mednarodni finančni ukrepi Solvency II  bodo od družb, da zadostijo novim predpisom, zahtevali dodaten kapital. Nekatere zavarovalnice bodo verjetno potrebovale povečanje lastnega kapitala. Zaradi pričakovanih sprememb se bodo morale zavarovalnice še bolj ukvarjati s celovitim upravljanjem tveganj in strukturo tveganj, ki jih nosi posamezna zavarovalnica. Mogoče bodo novi standardi spodbudili razmišljanja o različnih integracijah na zavarovalniškem področju, predvsem pri manjših zavarovalnicah.«

Zanimivo razpravo je zakrožil David W. Kerr, IBM-ov strokovnjak za področje zavarovalništva in dejal, da »le najboljši v zavarovalniški dejavnosti uporabljajo napredne analitične pristope za izboljšavo produktov, cen in procesov. Osredotočanje na avtomatizacijo in učinkovitost je pomembno za dobro pozicioniranje in diferenciranje na tržišču«.

Sogovorniki današnje okrogle mize (od leve proti desni): David W. Kerr, IBM-ov strokovnjak za področje zavarovalništva, Christian Bieck iz IBM-ovega Inštituta za poslovno vrednost, mag. Jernej Merhar, namestnik direktorja Agencije za zavarovalni nadzor, mag. Zvonko Ivanušič, predsednik uprave Pozavarovalnice Sava d. d., Matjaž Rakovec, predsednik uprave Zavarovalnice Triglav d. d., Gregor Pilgram, predsednik uprave Generali Zavarovalnice d. d., Gabrijel Škof, predsednik uprave Adriatic Slovenica d. d. ter Vida Petrovčič, moderatorka okrogle mize.

Povezave:Ibm

Kako je tehnologija spremenila vaše življenje?

Kako drastično je tehnologija spremenila svet?

Prihaja prvi poceni telefon, ki bo nadomestil... 3
zgubar  |  gre za dodaten zaslon!
Revolucionarno odkritje: Baterije, ki jih lah... 5
markobarko  |  kako dolgo še bomo brali o novih super "...
Revolucionarno odkritje: Baterije, ki jih lah... 5
abhorsen.  |  Ha ha ha še 1 izmet tisti sanja prase ku...