06.09.2010      16:46
“Nevidni računalnik – po kateri poti gredo osebni računalniki, pametni telefoni in druge IT naprave?”

Quo vadis PC?

Ali je v digitalni dobi današnja oblika osebnega računalnika brez prihodnosti? Bo ta kmalu popolnoma izpuhtel iz pisarn, delovno okolje pa bodo osvojile nove naprave? Na to temo je razpravljal dr. Reger, glavni tehnološki vodja pri Fujitsu Technology Solutions.

Kjerkoli se nahajate, v Tokiu, New Yorku ali Munchnu, boste v čakalnicah na letališčih opazili prevlado pametnih telefonov. Mnogi poslovneži danes svoje prenosnike pustijo doma, trend pa se pomika k vsestranskim napravam, kot je iPhone. S pametnimi telefoni lahko surfate po internetu, pregledujete svojo elektronsko pošto in opravite najbolj nujne zadeve. Povezanost na internet, ne glede na to kje smo, predstavlja značilnost današnjega obdobja. Kot rezultat, klasični osebni računalnik v mnogih situacijah izgublja svoj pomen. Nadomeščajo ga naprave kot so pametni telefoni ali pa “brskalniki s tipkovnico”. Izjema so določena delovna okolja v katerih ustvarjanje vsebine igra ključno vlogo – kot je na primer pisanje besedil – v tem primeru osebni računalniki ter prenosniki z zaslonom in tipkovnico še vedno ostajajo osnovno orodje.

Vendar pa se spremembe dogajajo tudi v pisarnah. Klasično delovno okolje z instaliranimi in povezanimi napravami (kot ga poznamo danes) v naslednjih petih letih ne bo več obstajalo. Število prenosnih naprav, vse od prenosnikov pa do pametnih telefonov, se bo povečalo. Modeli s centralnim upravljanjem, kot je Zero Client, bodo prav tako osvojili poslovni svet. Zero Client deluje v virtualnih okoljih in ne potrebuje procesorjev, trdih diskov, integriranih pomnilniških in operacijskih sistemov. Zaposleni nimajo več svojih osebnih računalnikov, temveč podatke shranjujejo v osrednji podatkovni center. Zahvaljujoč tehnologiji virtualizacije, lahko uporabnik uživa individualnost osebnega računalnika, vendar kot virtualni uporabnik in ne več preko lastnega osebnega računalnika na mizi. Takšna namestitev zmanjšuje stroške administracije, saj IT oddelkom ni več potrebno vzdrževati vsake naprave posebej.

V še bolj daljni prihodnosti bodo ostale naprave, na primer prenosni računalniki, ta pristop posnemali, njihova velikost pa bo postajala vse manjša in manjša. Glavni odločitveni dejavniki s katerimi se bomo srečevali bodo oblikovanje, vprašanje o nujnosti tipkovnice ter pogoji okolja v katerem živimo. S pomočjo nove mobilne komunikacijske tehnologije LTE (Long Term Evolution) bodo lahko vsi uporabniki komunicirali zelo hitro in kjerkoli. Novejši koncepti, kot so računalništvo v oblaku, omogočajo učinkovito upravljanje vseh pametnih naprav in zagotavljajo želeni tok informacij ter potrebno računalniško zmogljivost. Kmalu ne bo več nobenega “zastarelega” osebnega računalnika. Tip naprave, ki bo prevladoval, bo zasnovan na način, ki bo komajda zahteval kaj pozornosti ali vzdrževanja s strani uporabnika. Za nas uporabnike, bo računalnik med ostalimi napravami neviden.

Povezave:Fujitsu

Ali pri svojih spletnih računih uporabljate različna in kompleksna gesla?

Novi, hitrejši HDMI 2.1 kabli so že na poti 6
zgubar  |  "Zato ker ostali dripci sploh ne vedo ra...
Apple v novi pravni bitki za milijardo dolarj... 1
abhorsen.  |  Na žalost tako to je če sodeluješ s podj...