Računalništvo, telefonija
09.04.2014 12:18

Deli z drugimi:

Share

Rails Girls Ljubljana tudi letos dijakinje navdušuje za programiranje

Rails Girls Ljubljana tudi letos dijakinje navdušuje za programiranje
Rails Girls Ljubljana tudi letos dijakinje navdušuje za programiranje

V letošnjem letu se je na študij računalništva in informatike v Ljubljani vpisalo le 10% deklet, čeprav je na trgu dela vse več povpraševanja po tovrstnih znanjih. V Evropi do leta 2020 pričakujemo do 900.00 prostih delovnih mest na področju informacijskih tehnologij, zato je zaskrbljujoče, da se tako majhen odstotek žensk odloča za študij in delo na tem področju. Zato tudi letos želi Fakulteta za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani v sodelovanju z ekipo Rails Girls Ljubljana dijakinjam 10. maja predstaviti svet programiranja na bolj zabaven način.

Delavnice Rails Girls so namenjene ženskam, ki želijo spoznati osnovna orodja za uresničitev svojih idej na spletu, hkrati pa lahko predstavlja tudi odlično odskočno desko za samostojno podjetniško pot. Izvirna Rails Girls delavnica je bila organizirana novembra 2010 na Finskem. Zaradi velikega zanimanja se je koncept preko lokalnih organizatorjev – prostovoljcev hitro razširil na vse konce sveta. Tako so do danes organizirali že nekaj sto dogodkov in temeljna znanja programiranja posredovali tisočim ženskam. Slovenija je v vrhu držav po zanimanju za delavnice Rails Girls. Na tri dosedanje delavnice v Ljubljani in Mariboru se je skupaj prijavilo že skoraj tisoč žensk vseh starosti in poklicev. Med njimi so mlajša dekleta še vedno v manjšini, zato bo tokratna delavnica ponovno namenjena predvsem njim.

Prva letošnja delavnica Rails Girls Ljubljana se bo odvijala v soboto, 10. maja 2014, v prostorih Fakultete za računalništvo in informatiko na Tržaški cesti 25 v Ljubljani. Za ogrevanje in spoznavanje bo najprej poskrbela skupna namestitev vse potrebne programske opreme na prenosnike udeleženk. Večji del dneva bodo udeleženke nato v majhnih skupinah pod vodstvom prijaznih mentoric in mentorjev povsem zares ustvarile svojo prvo spletno aplikacijo. Za popestritev bodo poskrbela kratka, praktično usmerjena predavanja o spletnih tehnologijah, v odmoru si bodo lahko udeleženke od blizu ogledale tudi trening Robo Lige FRI, v okviru katere se programerska znanja uporabljajo za zabavne izzive z robotki. Manjkale pa ne bodo niti zgodbe uspešnih programerk pri nas, s katerimi bodo lahko dekleta tudi same poklepetale.

Udeleženke bodo v okviru delavnice spoznale delovanje interneta in spletnih aplikacij, seznanile se bodo z osnovami programiranja, sklepale nova poznanstva in na zabaven način vstopile v programersko skupnost pri nas. Rails Girls je primeren za vse punce, ki želijo same ustvarjati na spletu. Jasno je, da tehnologija vse bolj kroji naš vsakdan, zato postaja razumevanje programiranja ključna spretnost, s katero lahko aktivno soustvarjamo podobo sveta in spreminjamo življenja na bolje. Nova znanja o programiranju nam tako pomagajo pri vsakodnevnem delu, ne glede na to, katero področje študija ali dela izberemo. Še vedno je vse preveč pogosto dejstvo, da imajo dekleta mnogo dobrih idej, ki pa jih zaradi strahu pred programiranjem ne udejanjijo. Rails Girls je tukaj prav zato – za vzpodbudo, za navdih, za podporo puncam.

Tokratno delavnico ponovno organizirajo prostovoljke in prostovoljci iz ekipe Rails Girls Ljubljana v sodelovanju s Fakulteto za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki bo na dogodku pomagala s svojim znanjem in izkušnjami iz področja spletnih tehnologij. Pri izvedbi bodo na pomoč priskočili tudi mentorji, prostovoljci, iz različnih uspešnih domačih IT podjetij. Izvedbo bosta omogočila glavna sponzorja, podjetji GitHub, uveljavljene platforme za izmenjavo programske kode, in Celtra, snovalec globalno najuspešnjejše cloud platforme za ustvarjanje, serviranje in analiziranje interaktivnih mobilnih oglasov. Za praktična darila pa bo poskrbel Telekom Slovenije.

Udeležba na delavnici Rails Girls Ljubljana je brezplačna za vsa motivirana dekleta, predznanje programiranja ni potrebno, tokrat bodo prednost imele dijakinje srednjih šol, vabljene pa tudi ostale, po duši mlade, udeleženke. Podrobnosti o dogodku so na strani railsgirls.com/ljubljana, kjer do vključno 2. maja potekajo prijave na delavnico.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem UL FRI
Za več informacij so vam na voljo pri UL FRI
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Fakulteta za računalništvo in informatiko

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem UL FRI? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več

MVM SERVIS d.o.o.

Na trgu 28, 3330 Mozirje, Tel: 031 611 116
MVM SERVIS, spletne in grafične storitve, d. o. o. je podjetje, specializirano za celovito ponudbo kreativnih grafičnih rešitev na ključ. Od konkurence jih ločuje popolnoma lastna ... Več
Zlati partner

SAMSUNG GmbH, podružnica v Ljubljani

Letališka cesta 29a, 1000 Ljubljana, Tel: +386 80 697 267
Samsung Electronics Co. je vodilni tehnološki gigant, ki navdihuje svet ter oblikuje prihodnost s prodornimi zamislimi in tehnologijami. Njihova poslovna filozofija, ki temelji na ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,