25.01.2017      8:28

RoglIT 2017 in Unistar PRO uresničujeta vizijo neprekinjenega poslovanja

Družba Unistar PRO je v petek in soboto na svojem, že 12. poslovno-izobraževalnem dogodku RoglIT, več kot 200 strankam in partnerjem pokazala smernice informacijskih tehnologij leta, ki je pred nami. Letos bo v ospredju izziv, s katerim se sooča marsikatera organizacija – neprekinjeno poslovanje. A s pravimi partnerji, rešitvami in storitvami je neprekinjeno poslovanje možno uresničiti v vsakem podjetju.

Zagotavljanje neprekinjenega poslovanja je v praksi velik izziv za vsako informacijsko okolje in oddelek IT. Od podjetij, ki želijo resnično poslovati neprekinjeno, oziroma vsaj v načinu 24/7/70/225, namreč zahteva nadvse zanesljivo IT-infrastrukturo in storitve. To pa je v času, ko podjetja od svojih IT-okolij zahtevajo skrajno prilagodljivost poslovnim potrebam, skladno z digitalno preobrazbo poslovanja, ter kar najboljšo stroškovno učinkovitost, zahtevna naloga.

Udeležence dogodka RoglIT 2017 je najprej pozdravil nadvse uspešni kajakaš Nejc Žnidaršič in spomnil, da divje vode pozna tudi panoga IT. Sodobno digitalna in poslovna okolja so še kako aktivna, na trenutke tudi agresivna, temu primerno pa mora biti prilagojena tudi IT-infrastruktura, posebej tista, ki mora zagotavljati neprekinjeno poslovanje.

Miran Boštic, predsednik uprave družbe Alterna, ki je lastnica podjetja Unistar PRO, je spomnil, da podjetje na trgu deluje že skoraj 30 let. »V našem poslu bronastih in srebrnih medalj ni, je le zlata. Ali dobiš posel ali pa ne. Če si vse naredil prav, uspeš. In mi očitno delamo stvari prav,« je dejal Boštic.

V nadaljevanju dogodka je vizijo neprekinjenega poslovanja in pametne informacijske prihodnosti udeležencem RoglIT-a predstavila vodstvena ekipa podjetja Unistar PRO.

»Neprekinjeno poslovanje je nekakšen sveti gral informatikov. Tisti ultimativni cilj, ki ga v zadnjih letih podjetjem skorajda ni uspevalo doseči. Naraščajoča kompleksnost informacijske infrastrukture, stalno povečevanje kibernetskih groženj po številu in obliki, pa tudi poslovne potrebe po obdelavi vedno večje količine varnostnih dogodkov, so izzivi, s katerimi se sooča vsaka organizacija, ki pri svojem delu uporablja IKT-opremo in je povezana v svetovni splet,« je povedal Pavle Jazbec, izvršni direktor družbe Unistar PRO, in nadaljeval: »Viri, tako finančni, še bolj pa človeški, so omejeni. Oddelki IT v podjetjih imajo zato vrsto težav pri zagotavljanju neprekinjenega poslovanja, saj jim jo lahko zagodejo tako strojna kot programska oprema pa tudi zunanji dejavniki – izpadi komunikacijskega omrežja ponudnika, hekerji itd. Unistar PRO je prav zato že pred leti postavil lasten napreden podatkovni center, iz katerega številne IT-storitve nudi strankam – varno in zanesljivo. Oblak PRO.cloud smo zgradili prav zato, ker verjamemo v hibridno obliko sodobne informatike.«

Rony Plevnik, direktor oddelka poslovnih rešitev, in Aleksander Antić, direktor oddelka infrastrukturnih rešitev, sta predstavila vizijo inteligentne prihodnosti poslovanja, kot jo vidijo različna analitična podjetja in futuristi. Umetna inteligenca in strojno učenje spreminjata naša življenja in delo, priča smo vse bolj pametnim aplikacijam in napravam, opravka imamo z vse pametnejšimi uporabniškimi vmesniki. Uspeh sodobnih podjetij bo v prihodnje neposredno odvisen od njihove sposobnosti oblikovanja digitalnih izdelkov, storitev in izkušenj. Posledično bodo tudi podjetja na področju IT največ vlagala prav v zmogljivo programsko opremo in rešitve iz računalniškega oblaka (tudi infrastrukturne). Upravljanje informatike bo doživelo podobno usodo kot avtomobilska industrija – postalo bo vse bolj avtonomno in avtomatizirano. Podjetja se bodo morala soočiti s kakovostnim upravljanjem sprememb, več kot polovica velikih podjetij bo v naslednjih letih sposobnosti oblikovanja digitalnih izdelkov, storitev in izkušenj. Močno se bodo okrepile tudi razvojne ekipe in oddelki IT, katerih naloga bo razvoj rešitev za digitalni svet.

Dogodek RoglIT je postregel z več tematsko urejenimi vsebinami, razdeljenimi na poslovni in tehnični del. V poslovnem delu, ki je bil namenjen direktorjem, odločevalcem, vodjem informatike in drugim poslovnim uporabnikom, je družba Unistar PRO predstavila varnostni center kot storitev, primer varnostnega pregleda poslovanja in vrsto možnosti za zaščito IT-infrastrukture pred znanimi in neznanimi grožnjami. Poslovni uporabniki so lahko spoznali tudi več praktičnih primerov, kot so optimizacija IT-podpore, skrb za upravljanje in nadzor IT-okolja, upravljanje dostopa in identitet v razvejanih organizacijah itd.

Informatikom je bil namenjen tehnični del dogodka, kjer so pridobili vrsto praktičnih znanj in odgovorov na njihove dejanske izzive. Spoznali so najboljše prakse, kako zagotoviti visoko razpoložljivost infrastrukture ter doseči neprekinjeno delovanje. V vrsti predavanj so spoznali praktične rešitve za prenos podatkov v oblak, novosti na področju podatkovnih centrov in hrambe podatkov, rešitve za povečanje zanesljivosti delovanja ter upravljanje vseh naprav, dostopov in pravic v IT-sistemih.

Vsebinski del dogodka se je zaključil s predstavitvijo inovativnih igralniških rešitev Interblock Gaming, plesnimi točkami, tekmovanjem s pležuhi ter druženjem ob večerji.

Ali pri športu uporabljate kakšen tehnološki pripomoček?

Kakšen računalnik bomo potreboval za uporabo ... 1
razerznak  |  japajade pol pa svicez zavjie čokolado
Dan, ko bodo telefoni nadomestili osebne raču... 8
Lesy Fox  |  Baterija trenutno po njihovem drži 10 ur...
Prav kmalu bomo lahko tudi mi kupili novo Nok... 2
veget  |  SLO bo imela 2G omrežje že 100 let ;)
Za prenos na voljo najboljši Ubuntu do zdaj 3
manca.  |  Lubuntu je boljši. Deluje hitreje in tud...
Če imate novejši procesor, kar pozabite na Wi... 29
Rok  |  To je verjetno najenostavnejši "workarou...