Računalništvo, telefonija
12.03.2014 10:18
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Obvladovanje donosa in stroškov

S podporo pri proizvodnem kontrolingu za lažje obvladovanje dobičkonosnosti in optimizacijo poslovanja.
Obvladovanje donosa in stroškov
Obvladovanje donosa in stroškov

Monter ima dolgoletno tradicijo, njegove stranke pa so veliki poslovni sistemi iz Evrope in ZDA. Podjetje se stalno organizacijsko spreminja, čemur je sledil tudi IT. Z vidika obvladovanja stroškov in dobičkonosnosti so uporabljali Excel in rešitev v COBOL-u. Ker posamezne službe med seboj niso bile povezane, je imela služba kontrolinga izredno veliko dela z zbiranjem in prepisovanjem podatkov. To jih je pripeljalo do odločitve, da se lotijo izvedbe projekta obvladovanja dobičkonosnosti in upravljanja s stroški.

Hitre informacije za odločanje
Osnovni cilj projekta je bil, da se s povezovanjem različnih virov uredi avtomatski zajem podatkov, s čimer so racionalizirali delo v režiji, pohitrili dostop do podatkov in pridobili točnejšo obdelavo podatkov. Sedaj se posvečajo predvsem kakovosti in hitrosti podatkov, torej vsebini, hkrati pa želijo omogočiti uporabnikom lažji dostop do informacij za odločanje. Pri prodaji se na primer na osnovi kredibilnih in takoj dostopnih podatkov hitreje odločajo o sprejemanju naročila po določeni ceni, oziroma lahko kupcem ponudijo konkurenčno, vendar še vedno dobičkonosno ceno. Naslednja faza je izboljšanje produktivnosti, pri čemer sta ceni materiala in dela največji izziv. Podatki iz tega sistema bodo Monterju v pomoč pri spreminjanju organizacije ter izboljšavi postopkov in tehnološke opremljenosti.

Obvladovanje stroškov
Vzporedno so vzpostavili tudi rešitev za po kalkulacije, in sicer za vse tipe proizvodnje – individualno-naročniško, maloserijsko ter servis oziroma prenovo viličarjev – in upoštevali posebnosti poslovanja z največjimi kupci. „Prej podatki niso bili zanesljivi, saj so bile napake pogoste, predvsem zaradi velikega obsega prepisovanja podatkov. V številke se sedaj ne dvomi, zato jih je lažje analizirati. Podatki so vsakokrat pripravljeni na enak način, brez človeškega posredovanja, ki deluje na podlagi ocene in dela napake,“ je pojasnila Marjana Muratovič, vodja financ v podjetju Monter Dravograd d. o. o. Sedaj na enem dokumentu spremljajo za isti delovni nalog tri vrste podatkov, napovedne iz komerciale, normativne iz tehnologije ter nato še o realiziranih neposrednih in posrednih stroških iz računovodstva. Tako lažje ugotavljajo realno stanje, analizirajo odstopanja, rešujejo probleme in sprejemajo odločitve.

„Delamo zato, da ustvarjamo dobiček in si zagotovimo pogoje za bodoče delo. Zato morajo biti informacije točne in pravočasno na voljo na vseh točkah, kjer se jih rabi, ne pa samo na koncu, ko se dela letne obdelave. Kopa nam je omogočila, da na enostaven način pridemo do čim bolj natančnega ugotavljanja dobičkonosnosti po posameznem delovnem nalogu.“ Marjana Muratovič, vodja financ v podjetju Monter Dravograd d. o. o.

S tem projektom so v Monterju zaokrožili informacijsko podporo temeljnemu poslovnemu procesu, saj se vanj stekajo podatki iz različnih aplikacij, od obdelave naročil kupcev do lansiranja proizvodnje, odpreme, fakturiranja in prejetih računov. KOPA je povezana s sistemom Zeus za optimizacijo in avtomatizacijo razreza debele pločevine. S tem lahko točneje vodijo porabo materialan po nalogih ter dodatno optimizirajo izkoristek.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem KOPA d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri KOPA d.d.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem KOPA d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

SINERGISE d.o.o.

Cvetkova ulica 29, 1000 Ljubljana, Tel: 01 320 61 50
Sinergise razvija geografske informacijske sisteme Slovensko podjetje Sinergise je inovativno visokotehnološko podjetje. Ukvarja se z razvojem geografskih informacijskih sistemov ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več