01.02.2011      14:18
Pametna omrežja

SAP najboljši pri prehodu na pametna omrežja

Na konferenci o pametnih omrežjih v Evropski uniji je družba SAP AG evropskemu komisarju za energijo Günterju Oettingerju in sodelavcem predstavila možnosti preoblikovanja transportnih omrežij v pametna omrežja, ki jih nudijo informacijsko-telekomunikacijske tehnologije. Z raziskavo, poimenovano “Smart Grids for Europe: Benefits, Challenges and Best Practices”, so SAP-jevi strokovnjaki predstavili načine, kako z IKT-rešitvami povečati energijsko učinkovitost omrežij, zmanjšati količino ogljikovih izpustov, izboljšati rabo obnovljivih virov ter povečati energijsko varnost. EU si je namreč do leta 2020 zadala zelo stroge energijske omejitve, ki jih želi uresničiti z razvojem pametnih omrežij za prenos energije in energijskih virov.

Na področju energije želi Evropa postaviti učinkovite sisteme in omrežja, ki bodo zagotavljali učinkovito porabo energije, pri tem pa morajo sodelovati tako države kot tudi zasebni naložbeniki. Ključ do uspeha strokovnjaki vidijo v pametnih omrežjih, ki bodo skrbela ne le za prenos energije, temveč tudi za komunikacijo s pametnimi stavbami, v katerih se bosta s pomočjo naprednega upravljanja poraba energije in škodljiv vpliv na okolje znatno zmanjšala.

SAP-jevi raziskovalci ugotavljajo, da praktično vse države pospešeno nadgrajujejo in digitalizirajo svoje energetske infrastrukture, zelo očiten pa je tudi trend decentralizacije energetskih sistemov. Ti namreč upravljavcem omogočajo lažjo integracijo obnovljivih virov energije ter ustvarjanje energije s pomočjo manjših energijskih virov na različnih lokacijah. Strokovnjaki napovedujejo, da bodo države sveta do leta 2015 v prenovo svojih energetskih omrežij vložile približno 200 milijard ameriških dolarjev. Naložbe v nizkoogljično energijo so v Evropi doslej že ustvarile 1,4 milijona delovnih mest, za doseganje zastavljenih ciljev pa naj bi se ta številka do leta 2020 še podvojila.

“V SAP smo vodilni ponudnik rešitev na področju razvoja in implementacije IKT-orodij in tehnologij, ki bodo pomagale uresničiti vizijo pametnih omrežij. Številna energetska podjetja se pospešeno pripravljajo na prehod na pametna omrežja, pri čemer jim SAP nudi aplikacije, storitve ter podporo tako na strani ponudbe kot povpraševanja. Z učinkovitimi in pametnimi omrežji bodo veliko koristi pridobila gospodarstva in širša družba,” je povedal podpredsednik oddelka storitev za industrijo pri SAP AG Klaus Heimann.

SAP ponuja rešitve za energetski sektor že od leta 1989. Več kot 1600 energetskih podjetij iz 70 držav uporablja napredno programsko opremo SAP for Utilities. Bralci strokovne revije The New Economy so SAP podelili tudi nagrado 2010 Smart Grid Integrator, pri čemer so jih najbolj prepričali dosedanji razvoj pametnih omrežij ter z njimi povezane inovativne storitve prenosa energije. Družba SAP trenutno sodeluje v šestih evropskih in petih nacionalnih projektih razvoja energetskih sistemov.

Povezave:Sap

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Samsung Galaxy S8 skoraj zagotovo brez priklj... 7
NubCake  |  nebodo odstranli audio jack-a, to so sam...
Samsung Galaxy S8 skoraj zagotovo brez priklj... 7
NubCake  |  ne čakaj na Samsung, kupi OnePlus 3T, ki...