28.06.2011      14:22
Saturnus praznuje 90 let

Hella Saturnus Slovenija d. o. o. v teh dneh praznuje 90. obletnico Saturnusa, obletnico, s kakršno se lahko pohvali zelo malo slovenskih podjetij. Začetki današnjega podjetja segajo v leto 1921, natančneje v obrtniško delavnico, v kateri je peščica zaposlenih izdelovala izdelke iz pločevine. Danes je Hella Saturnus Slovenija del mednarodnega koncerna Hella Group in eden največjih slovenskih izvoznikov, ki s približno 1.900 zaposlenimi svoje, več kot 60-letne izkušnje v razvoju in proizvodnji svetlobne avtomobilske opreme v Sloveniji, uspešno združuje s številnimi priznanimi avtomobilskimi blagovnimi znamkami.

Emil Lajovic, oče Saturnusa, je leta 1921 na Komenskega ulici v Ljubljani v skromni obrtniški delavnici začel izdelovati pločevinaste škatle. Kaj kmalu je delavnica postala premajhna in v manj kot treh letih se je z več 10 zaposlenimi preselil v novo tovarno. V vseh teh 90-ih letih je Saturnus doživel številne vzpone in padce, bil je v tuji in nato spet domači lasti. Med vojno in po njej je preživljal težko obdobje, a vendar mu je vedno uspelo ohraniti zdravo jedro. Sčasoma se je iz tega jedra izluščila Avtooprema, v kateri so že pred več kot 60-imi leti začeli proizvajati svetlobna telesa.

Saturnus se je v 60-ih in 70-ih povezal s tujimi avtomobilskimi partnerji in začel razvijati in izdelovati izdelke za velike evropske avtomobilske naročnike, kot so Renault, Simca, Citroen, Peugeot in Volkswagen. Po osamosvojitvi in izgubi velikega dela trga na območju nekdanje skupne države se je del Saturnusa, natančneje Avtooprema, povezala s takratnim partnerjem, koncernom Hello, ki je sprva postal večinski, leta 2004 pa tudi edini lastnik Helle Saturnus Slovenija.

"Družbi Hella in Saturnus druži zelo dolga zgodovina, saj je Saturnus s Hellino licenco že leta 1971 proizvajal luči za avtomobile koncerna Volkswagen. Področje srednje Evrope je za nas strateškega pomena, zato smo vanj začeli načrtno investirati že sredi 90-ih let prejšnjega stoletja. Lojalnost, visoko izobražena delovna sila ter dolgoletne poslovne izkušnje z zahodnoevropskimi državami so ključni dejavniki visoke kakovosti izdelkov in visoke produktivnosti dela. Saturnus je v celoti izpolnil naša pričakovanja in v teh letih zgradil zgodbo o uspehu," je ob pomembnem jubileju Saturnusa dejal član uprave koncerna Hella Franz-Josef Klegraf.

Osnovna dejavnost Hella Saturnus Slovenija z danes približno 1.900 zaposlenimi, med njimi je 100 strokovnjakov strojništva in več strokovnjakov s področja fizike in elektronike, je razvoj in proizvodnja svetlobne opreme za motorna vozila. Gre za enega največjih slovenskih izvoznikov, saj izvozijo kar  91 odstotkov izdelkov po vsem svetu, največ v druge evropske države. V Helli Saturnus Slovenija tako razvijajo in izdelujejo celo vrsto visokokakovostnih izdelkov svetlobne opreme za avtomobile, kot so žarometi, dodatni žarometi za meglo, dnevne luči ter eno- in večfunkcijske svetilke. "Naše vodilo je, da smo najboljši v panogi. Hello Saturnus Slovenija odlikujejo inovativni izdelki, delovni postopki ter storitve, s katerimi ohranjamo izredno konkurenčen položaj znotraj skupine Hella," je povedal generalni direktor Helle Saturnus Slovenija Christof Droste.

Na ravni koncerna je Hella Saturnus Slovenija v svetovnem merilu prevzela vlogo kompetenčnega centra za razvoj in proizvodnjo dodatnih žarometov.

Osrednji mejniki Saturnusa:
1921 – ustanovitev Saturnusa
1948 – začetek proizvodnje svetlobnih teles
1960 – 1970 – Saturnus izvozi prve izdelke za velike evropske avtomobilske naročnike (Renault, Simca, Citroen, Peugeot, VW)
1976 – selitev proizvodnje in poslovnih prostorov na novo lokacijo v nove poslovne prostore
1978 – prvi Rally Saturnus
1992 – Saturnus se razdeli na več posameznih enot
1997 – Hella postane večinski lastnik današnje Hella Saturnus
2004 – Hella postane 100 odstotni lastnik današnje Helle Saturnus

Kako je tehnologija spremenila vaše življenje?

Kako drastično je tehnologija spremenila svet?

Bomo baterije prenosnikov kmalu polnili le še... 8
Aleksander  |  ma resno razmišljam, da se bom "pisno od...
Amazon bo naše podatke vozil kar v tovornjaku 4
Bigpodgurc  |  Pa popravimo napakeTerabajti ne terabiti...