24.12.2011      9:09
Modul za dostavo

Še vedno ročno vpisujete podatke v aplikacijo vaše dostavne službe?

1. Naslovna slika1. Naslovna slika
5.slika3.slika4.slika2. slika6.slika

Porast spletnih trgovin pomeni tudi vse več povpraševanja po dostavnih storitvah. Največjo vlogo pri odločitvi, katero dostavno službo izbrati, še vedno predstavljata cena storitev in dobra podpora. Vse večjo pozornost pa se namenja tudi možnosti čim boljše avtomatizacije samega procesa oddaje pošiljk.

V večini primerov posamezne dostavne službe ponujajo različne programe, preko katerih izdelamo spremnice in tovorne liste. Vendar pa je pri vseh potrebno ročno vnesti podatke o prejemnikih, kar lahko pri večji dnevni količini oddanih pošiljk povzroči dve težavi: veliko porabljenega časa in možnost napak.

Modul za dostavo

V podjetju Spletni sistemi d.o.o. so razvili Modul za dostavo, s katerim lahko pri večini programov dostavnih služb pol-avtomatiziramo proces prenosa podatkov. To pomeni, da se na spletni trgovini uredi možnost izvoza .csv ali .xml datoteke v prilagojeni obliki za določeno dostavno službo. Tako lahko vse naročnike izvozimo in vse naenkrat uvozimo v program dostavne službe. Za pripravo in uvoz datoteke tako porabite par minut, obenem pa se izognete morebitnim napakam, ki se lahko pojavijo ob ročnem prepisovanju podatkov.

Popolna povezava z aplikacijo dostavne službe

Pri redkih aplikacijah dostavnih služb pa je možno sam proces popolnoma avtomatizirati. Za te izjeme so pri podjetju Spletni sistemi d.o.o. razvili napreden modul, ki poskrbi, da se izognemo prenešanju podatkov preko datoteke. S pomočjo modula se direknto iz administracije vaše spletne trgovine povežete z aplikacijo dostavne službe in sprožite proces prenosa podatkov. Tako se povsem samodjeno zapolnijo posamezna polja v dostavni aplikaciji in spremnico le še sprintate.

Oba modula podpirata tako odprtokodne platforme spletnih trgovin kot tudi spletna mesta, ki so izdelana po meri, možno pa ju je prilagoditi tudi za računovodske programe. Torej preveriti je potrebno le še kaj večje dostavne službe in njihove aplikacije omogočajo.

Pošta Slovenije – Poštarca

Program Poštarca ponuja tri sisteme in sicer Poštno okence za pisemske pošiljke, Paketna spremnica za pakete, najnovejše pa je Web poštno okence za opremljanje vseh pošiljk, ki je tudi najbolj pogosto uporabljen. Pripravlja pa se tudi nov sistem, ki bo tako rekoč pokrival opremljanje vseh vrst paketov (tudi mednarodni promet in hitro pošto). Pri Poštarci lahko uporabimo modul za pol-avtomatiko kot tudi za popolno avtomatizacijo. To pomeni, da pripravite spremnico direktno iz administracije vašega spletne aplikacije.

GLS – Connect in Connect Online

GLS Connect je aplikacija, ki jo moramo namestiti na naši lokalni delovni postaji. Prednost te aplikacije je predvsem v tem, da poleg podatkov o prejemniku lahko prenesemo preko .csv datoteke tudi podatke o sami pošiljki kot so reference naročila, naročila dodatnih storitev (na primer zahtevek za vračilo dobavnice, pazlivejše ravnanje ...), dodaten tekst / opomba, ki je vidna na nalepki itd.

GLS Connect Online pa je sicer bolj priročna aplikacija, saj je dostopna preko spleta in jo ni potrebno namestiti na računalnik, vendar pa je možno preko datoteke uvoziti le podatke o prejemniku, ne podpira pa prenos naprednejših nastavitev kot to omogoča Connect. Ima pa aplikacija Connect Online prednost in sicer SMS Service. SMS Service omogoča, da prejemnika obvestite o predaji paketa, ki ga bo GLS dostavil naslednji delovni dan. Prejemnik sporočila avtomatsko dobi identifikacijsko številko paketa, morebitni znesek odkupnine in telefonsko številko klicnega centra GLS za preverjanje. Trenutno je cena poslanega SMS-a 0,18 €.

UPS – Worldship

Program Worldship namestimo na računalnik, omogoča pa prenos podatkov preko .csv datoteke kot tudi popolno avtomatizacijo, ki poteka preko XML komunikacije. UPS letno veliko nameni samemu razvoju, tako da so tudi večje možnosti nadgradenj. Poleg možnosti popolne avtomatizacije pa je bistvena prednost njihovega programa možnost dodati do 5 različnih elektronskih naslovov ob izdaji spremnice. Tako sta pošiljatelj in prejemnik obveščena, kaj se dogaja s pošiljko, kje se nahaja ... Ko je paket dostavljen je v roku 1 ure tudi že poslano elektronsko sporočilo, kdaj je bil paket dostavljen, kdo ga je prevzel in tudi poskeniran podpis prevzemnika.

DPD - DELISprint

Dostavna služba DPD za enkrat še nima podpore za on-line program v Sloveniji, vam pa omogoča t.i. DELISprint program za tiskanje nalepk. Program si naložite na vaš računalnik, nalepke za oddajo pošiljk pa natisnete s pomočjo laserskega tiskalnika. Tukaj je možen pol-avtomatski uvoz podatkov o prejemniku preko datoteke.

Fedex

Fedex v Sloveniji še ne ponuja programa, s katerim bi svoje pošiljke elektronsko opremili s tovornim listom. Razlog je predvsem v tem, da se služba ukvarja predvsem s prevozom večjih količin za posamezna podjetja in poskrbijo tudi za carinjenje. Tako tudi ni veliko posameznih manjših pošiljk – so le večje. Za enkrat za vse poskrbijo zaposleni na Fedex, kjer vam pripravijo potrebne dokumente, pošiljatelj le izpolni tovorni list.

DHL – Intraship

Sicer DHL ponuja tudi še nekatere rešitve, vendar so se odločili vso pozornost nameniti spletni aplikaciji Intraship in posledično starejše programe postopoma ukiniti, njihove uporabnike pa preusmeriti na Intraship. Sam program omogoča uvoz podatkov preko .csv datoteke, vendar se je potrebno dogovoriti za dodatno pravico, ki vam omogoča tudi uvoz same .csv datoteke. Ker sicer pravica za uvoz podatkov je dodeljena le administratorjem, ni pa dodeljena osnovnim pravicam uporabnikom Intraship programa.

Lahko DHL namesto vas uvozi podatke o prejemnikih, vendar pa vsekakor to ni rešitev v primeru naročil preko spletnih naročil, kjer je potreben uvoz podatkov na dnevni bazi. Sam uvoz podatkov je možno tudi prilagoditi željam posameznega uporabnika in ni neke fiksne forme, ki bi določala obliko datoteke.

TNT – myTNT, Express Shipper in Express Manager

TNT ponuja tri sisteme, my TNT je spletna aplikacija, Express Shipper in Express Manager pa sta programa, ki ju namestimo na lokalni računalnik. V spletni myTNT in program Express Shipper je možen uvoz podatkov o prejemnikih preko .csv datoteke, Express Manager pa namenjen predvsem popolni avtomatizaciji. Tako slednji niti nima imenika kot jih imajo ostali programi, kamor se shranjujejo podatki prejemnikov, saj ga ne potrebuje, ker program direktno komunicira s spletno trgovino ali računovodskim programom in od tam samodejno povzema vse potrebne podatke za izdelavo spremnice ali tovornega lista.

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Desetkrat hitrejše letalo od legendarnega Con... 7
Justin.Forfunky  |  "Bombardierjev koncept letala pa je potr...
Končno! Razkrili vzrok samovžiga telefonov Ga... 2
Justin.Forfunky  |  Dilatacija (presledek) in diletantizem (...