13.11.2015 12:31

​SharePoint 2016 – Spremembe, ki prihajajo

Enkrat smo to že omenili, vendar bomo še enkrat – SharePoint ni mrtev in Microsoft ga v bližnji prihodnosti nima namena ukiniti. Kljub temu, da se je Microsoft v svoji viziji prihodnosti za SharePoint osredotočil na oblak, strežniške različice ne bo zlahka opustil. Ravno nasprotno, načrtuje jo izboljšati z vpeljevanjem najboljših praks in izkušenj iz Office 365 in Azure.
​SharePoint 2016 – Spremembe, ki prihajajo

Z enoletnim zamikom bo Microsoft v drugem kvartalu prihodnjega leta vendarle objavil SharePoint 2016. Ker se datum izdaje hitro približuje, vam predstavljamo nekatere pomembnejše spremembe, ki jih prinaša.

Ukinitev SharePoint Foundationa

Prejšnje izdaje SharePoint strežnika so vključevale SharePoint Foundation – brezplačno različico SharePointa, ki je vsebovala lepo število ključnih funkcionalnosti in arhitekture komercialnih različic. Na žalost SharePoint Foundation v novi različici ne bo vključen.

O razlogih za takšno odločitev lahko le ugibamo. Zelo verjetno Microsoft cilja na to, da bi uporabniki Foundationa čim prej prestopili na oblačni Office 365. Druga možnost je, da bo kot posledica ukinitve zastonjske različice padla cena strežniške licence, kar bi znalo prepričati nekatere stranke SharePoint Foundationa. V vsakem primeru se zdi odločitev o ukinitvi precej drzna in bo vsekakor imela vpliv na rabo SharePointa.

Ukinitev Excel Services

Storitev Excel Services, ki jo mnogi uporabljamo za pregled Excelovih dokumentov v brskalniku in pripravo poslovnih poročil, prav tako ne bo več podprta. Microsoft kot alternativno rešitev za funkcionalnosti te storitve predlaga prihajajoči Office Online Server, naslednika rešitve Office Web Apps.

Izboljšave arhitekture

Novi SharePoint Server 2016 bo stavil tudi na prenovljeno arhitekturo. Za končne stranke to pomeni večjo varnost, izboljšano skalabilnost in manj boleče nameščanje posodobitev.

Skalabilnost bo zasnovana na funkcionalnosti z imenom »MinRole«. Če poenostavimo, gre za to, da bo imel vsak strežnik dodeljeno vlogo, ki jo bo administrator določil ob namestitvi ali kasneje. Na primer strežnik, ki bo določen za procesiranje iskalnih zahtev, ne bo hkrati serviral spletne strani uporabnikom. Rezultat bo večja specializacija komponent in posledično optimalnejša raba virov.

Nameščanje posodobitev bo potekalo brez prekinitev v delovanju, hkrati pa naj bi se zmanjšala potreba po popravkih. To bo vsekakor dobrodošla sprememba za vse, ki si ne morejo privoščiti prekinitev pri dostopanju do podatkov na SharePointu.

Poudarek na hibridnih modelih

Veliko se govori o Office 365 in storitvah, ki jih ponuja. Ravno zaradi teh se veliko število podjetij in organizacij odloča za prehod na oblak. Nemalo je tudi takih, ki si popolne migracije zaradi varnostnih, performančnih ali zakonskih razlogov ne morejo ali ne želijo privoščiti. V kolikor boste želeli vseeno uporabiti nekatere od oblačnih storitev, bo SharePoint 2016 ponujal možnost hibridnih rešitev. Te bodo most med SharePoint 2016 in Office 365, s čimer bodo uporabniki dobili najboljše iz obeh svetov. Kot primer lahko izpostavimo hibridni iskalnik, s katerim bo mogoče dostopati do vsebin v obeh okoljih. Drugi je Delve oziroma Office Graph, ki bo beležil vaše aktivnosti in aktivnosti vaših sodelavcev ter vam tako znal približati informacije, ki so za vas najbolj aktualne.

Novosti je seveda mnogo, še več pa bo znanih v prihodnjih mesecih. Vsekakor se bomo potrudili in vas tudi v bodoče o njih obveščali. Na naše novice se lahko prijavite tukaj.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AGITAVIT SOLUTIONS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AGITAVIT SOLUTIONS d.o.o.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AGITAVIT SOLUTIONS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

InfoQ d.o.o., informacijske rešitve

Cankarjeva cesta 6a, 8330 Metlika, Tel: 041 630 449
Podjetje InfoQ d.o.o. razvija programske rešitve za proizvodna podjetja, ki potrebujejo SCADA (Supervisory Control and Data Acquisition) in MES (Manufacturing Execution System) skupaj ... Več

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več

GRID d.o.o.

Cesta v Šmartno 49a, 1000 Ljubljana, Tel: 040 299 901