Računalništvo, telefonija
04.11.2014 11:34

Deli z drugimi:

Share

Skupina Pivovarna Laško do večje varnosti in avtomatizacije procesov z Agitovo pomočjo

Avtomatizacija procesov ob prihodu ali odhodu zaposlene osebe, samodejno dodeljevanje pravic z večnivojskim potrjevanjem ter celovit zgodovinski in trenutni pregled nad osebami in njihovimi pravicami.
Agito Identity & Access Management
Agito Identity & Access Management

Podjetja z večjim številom zaposlenih, velikim številom informacijskih sistemov in kompleksno organizacijsko strukturo imajo tudi zelo kompleksno upravljanje pravic in dostopov ter celo vrsto s tem povezanih stroškov. Skrbniki sistemov IT porabijo veliko časa za upravljanje dostopov in pravic v posameznih sistemih. V teh primerih oddelek IT ne more več zagotavljati bodisi upravljanja varnosti na visoki ravni bodisi ustrezne odzivnosti, saj to postane nemogoče. Posledično pride do zmanjšane ravni varnosti in večje izpostavljenosti celotnega podjetja. Na problematiko upravljanja dostopov v podjetjih odgovarja sistem za upravljanje z identitetami (Identity & Access Management – IAM).

Celovit nadzor nad upravljanjem pravic in dostopov

Sistem IAM skrbi za samodejno ustvarjanje uporabniških računov, samodejno dodeljevanje pravic glede na zaposlitev ali delovno mesto, onemogočanje in odstranjevanje uporabniških računov in pravic oseb, ki ne sodelujejo več s podjetjem, samodejno ustvarjanje predala za e-pošto, obenem pa je mogoče z istim sistemom nadzorovati in upravljati tudi ostale aplikacije in sisteme, ki se jih običajno uporablja v vsakem večjem podjetju (npr. rešitve na platformah Microsoft, SAP, Oracle, IBM in Unix). Z uvedbo sistema IAM podjetje vzpostavi celovit nadzor nad upravljanjem pravic in dostopov vseh oseb v podjetju in v vseh informacijskih sistemih podjetja ter beleži revizijsko sled. Običajno se s sistemom IAM podpre vsaj osnovne poslovne in varnostne procese, kot so zaposlitev novega sodelavca, odhod iz podjetja, upravljanje zunanjih sodelavcev, ustvarjanje in upravljanje varnostnih skupin ter preverjanje aktualnosti obstoječih varnostnih vlog, seveda pa omogoča podporo tudi dodatnim, zahtevnejšim procesom.

Skupina Pivovarna Laško je želela zagotoviti celovit nadzor nad pravicami in dostopi

Skupina Pivovarna Laško se je zavedala pomembnosti celovitega nadzora nad upravljanjem pravic in dostopov, zato so se odločili vzpostaviti sistem za upravljanje z identitetami na ravni celotne Skupine, ki združuje 3 podjetja (Pivovarna Laško, Pivovarna Union in Radenska).

Cilj Skupine Pivovarna Laško je bil vpeljati sistem, ki z vidika administracije avtomatizira zaposlovanje z ustvarjanjem digitalne identitete in posledično zmanjša administrativne stroške upravljanja z uporabniškimi računi in pravicami, nudi celovit pregled nad dostopi, zmanjša varnostna tveganja ter skrajša odzivni čas storitev.

»Za upravljanje uporabniških imen in pravic uporabnikov smo porabljali bistveno preveč časa. Poleg tega so se nam porajala predvsem vprašanja kdo ima do česa dostop in kdaj je bil ta dostop dodeljen. Zato smo želeli upravljanje identitet urediti tako, da bi bilo dodeljevanje, spreminjanje in brisanje pooblastil natančno urejeno, nadzorovano in v največji možni meri avtomatizirano,« je povedal Andrej Kebe, direktor informatike v Skupini Pivovarna Laško.

Z Agitovo pomočjo do avtomatizacije procesov

Za uvedbo njihovim potrebam prilagojene rešitve za upravljanje identitet, se je Skupina odločila za sodelovanje s podjetjem Agito, ki ima na tem področju bogate izkušnje in številne, tudi mednarodne reference.

»Prednosti sistema za upravljanje identitet, ki so za Skupino Pivovarna Laško najpomembnejše, so večja varnost, avtomatizacija procesov ter upravljanje in sledljivost identitet. Želel bi izpostaviti, kako pomembno je pri takšnem projektu sodelovanje različnih oddelkov znotraj podjetja. Pri uvedbi sta z Agitom tesno sodelovala tudi naša kadrovski in IT oddelek. Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil podjetju Agito in sodelavcem našega kadrovskega in IT oddelka za njihovo predanost in trdo delo v času trajanja projekta,« je povedal še Andrej Kebe.

Sistem IAM

Sistem IAM je podjetje Agito implementiralo na Microsoftovi platformi Forefront Identity Manager, ki sodi med najbolj sodobne in povezljive sisteme za upravljanje z digitalnimi identitetami. Implementacijo sistema najbolj čutijo skrbniki IT, saj so v trenutku razbremenjeni trivialnih, a pomembnih varnostnih opravil. Podjetje Agito ima na področju IAM bogate izkušnje in številne reference, tudi iz Nemčije, Bolgarije, Savdske Arabije ter nudi napredne tehnike reševanja zahtevnih problemov na enostaven način. V povezavi z lastno aplikacijo za upravljanje človeških virov Agito HRM3 ter z uvedbo rešitve Microsoft System Center omogoča celovito upravljanje oseb ter upravljanje in nadzor pravic v podjetju.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem AGITAVIT SOLUTIONS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri AGITAVIT SOLUTIONS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem AGITAVIT SOLUTIONS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iRobot Slovenija

Masljeva ulica 3, 1230 Domžale, Tel: 01 530 04 60
Podjetje iRobot se kot vodilni svetovni proizvajalec robotov za domačo rabo že več kot 25 let posveča razvoju, oblikovanju in izdelavi robotov, ki ljudem pomagajo postoriti več. ... Več

NEXT LINE d.o.o.

Ob železnici 16, 1000 Ljubljana, Tel: 041 776 822
Next line, specializirane storitve tiska pod eno streho V podjetju Next line iz Ljubljane so se osredotočili na specializirane storitve tiska s termičnimi, sublimacijskimi in ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več
Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več