Računalništvo, telefonija
26.11.2015 15:51

Deli z drugimi:

Share

Slovenci in nakupovanje na spletu v letu 2015

V Red Orbitu smo pripravili raziskavo o vedenju uporabnikov v slovenskih spletnih trgovinah. Raziskavo smo opravili na 10.885.394 sejah, ki so bile zabeležene od 1. januarja 2014 do 5. oktobra 2015.

Zanimalo nas je, koliko Slovenci zapravimo na spletu, kako na rezultate vplivajo uporabljene naprave, dnevi v tednu, oglaševalski kanali, prek katerih smo prispeli na spletno trgovino, naša starost, kraj, v katerem živimo, in še marsikaj drugega. Rezultate smo opisali in analizirali v tej objavi, podrobnosti pa najdete v infografiki.
Slovenci in nakupovanje na spletu v letu 2015
Slovenci in nakupovanje na spletu v letu 2015

1. Kateri so najbolj učinkoviti oglaševalski kanali?

Pri primerjavi digitalnih kanalov, prek katerih so uporabniki prispeli na spletno trgovino, smo upoštevali vrednost transakcij, vrednost asistenčnih transakcij, zapustno stopnjo (bounce rate), stopnjo konverzije, povprečno vrednost na sejo in povprečno vrednost nakupa.

Po drugi strani je povprečna vrednost nakupa pri obiskovalcih, ki prispejo s slikovnega oglasa, precej višja – 499,72 €.

Stopnja konverzije je najvišja pri napotiteljskih straneh (referral), kar 0,55 % – seveda pa je ta podatek močno odvisen, od tega, kako jih izbirate in kako relevantna so za vaš posel. Tesno za petami so jim obiskovalci, ki prihajajo iz e-pošte in imajo stopnjo konverzije 0,46 %. Na tretje mesto so se zavihteli plačljivi oglasi na iskalnikih z 0,42% stopnjo konverzije.

Ko na koncu potegnemo črto, bodo vašo malho najbolj pridno polnili tisti, ki prihajajo iz organskih zadetkov – predstavljajo 38,64 % celotne vrednosti transakcij. Na drugo mesto se je z 29,11 % celotne vrednosti transakcij uvrstil obisk iz plačljivih oglasov na iskalnikih, na tretje mesto pa se uvršča obisk napotiteljskih mest, ki predstavlja 10,79 % vrednosti vseh transakcij.

2. Ali Slovenci pri nakupovanju uporabljamo različne naprave?

Računalniki so še vedno zmagovalci v treh ključnih e-commerce metrikah – stopnji konverzije, povprečni vrednosti nakupa in zapustni stopnji. Najslabše se v takšni primerjavi odrežejo pametni telefoni. Računalniki imajo za 55,46 € višjo povprečno vrednost košarice kot telefoni, 9,18 % nižjo zapustno stopnjo in 0,20 % višjo stopnjo konverzije.

Naj vas ne zavedejo dobri rezultati na tabličnih računalnikih. Če gledamo statistična povprečja, so tablični računalniki res za petami računalnikom, ampak predstavljajo v tej raziskavi le 8,08 % vsega spletnega obiska, ki smo ga izmerili, in le 6,61 % vsega prihodka.

3. V povprečju boste največ prodali ob ponedeljkih

Ugotovili smo že, da vreme ni pomemben podatek, kadar govorimo o spletnih trendih, kaj pa dnevi v tednu? V naši analizi smo na spletu opravljene transakcije razporedili po dnevih in preverili, kako se obnašajo ključne metrike – delež prihodkov in povprečna vrednost nakupa.

Statistično je za šoping najbolj ugoden dan ponedeljek – tako glede na povprečno vrednost nakupa, ki je pri 164,76 € najvišja, kot tudi po deležu vseh prihodkov – ob ponedeljkih so spletne trgovine, vključene v raziskavo, zabeležile 20,16 % celotnega deleža prodaje.

Najslabši dan za prodajo na spletu je sobota – te predstavljajo le 9,44% delež vseh prihodkov, hkrati je daleč najnižja tudi povprečna vrednost nakupov – 124,04 €, podobno slabo se odrežejo tudi nedelje.

Več informacij in zanimivih ugotovitev najdete v infografiki o e-commerce trendih v Sloveniji v letu 2015 na Red Orbit blogu.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RED ORBIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RED ORBIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RED ORBIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Zlati partner

INSIS d.o.o.

Erjavčeva ulica 18, 5000 Nova Gorica, Tel: 041 938 792
Podjetje Insis, d. o. o., se s spletno prodajo ukvarja že od leta 2009. Ekipa spletne trgovine PoceniPC.com vestno skrbi za svoje kupce. Najbolj so veseli vašega zadovoljstva, zato ... Več
Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

Tiskarna Igma-Graf, Martin Škofljanec s.p.

Brege 60, 8273 Leskovec pri Krškem, Tel: 040 744 158
Kako vam lahko reklamna majica pomaga pri promociji vašega podjetja Promocije podjetja se je potrebno lotiti na pravi način, saj potencialna stranka ne sme imeti občutka vsiljivosti ... Več