Računalništvo, telefonija
12.05.2015 09:59

Deli z drugimi:

Share

Slovenci za varnost in nadzor vozil

Ste se kdaj spraševali, zakaj imamo na tisoče aplikacij za nas same, za svoje najbližje, svoje ljubljenčke, svoj dom, vendar nič za našega jeklenega konjička? Domači inovatorji so to spremenili.
Slovenci za varnost in nadzor vozil
Slovenci za varnost in nadzor vozil

Sodeč po raziskavah vodilnega mobilnega operaterja Telefónica je 71 odstotkov vprašanih naklonjenih povezavi med avtomobilom in pametnim telefonom. Do leta 2020 naj bi bilo povezanih kar 90 odstotkov vseh avtomobilov v obtoku, kar pomeni 25-odstotno letno rast .

Dilema lastnikov avtomobilov

Največja dilema, s katero se soočamo lastniki jeklenih konjičkov, je strah pred krajo avtomobila, ki ob nakupu vsakemu predstavlja kar zajeten kup denarja. Poleg tega želimo tudi vedeti, koliko kilometrov smo prevozili na službeni poti, kje smo parkirali pred nakupovalnim centrom, kje se potepajo naši otroci in kako vozijo, so res prespali pri prijateljih ter ali so živi in zdravi prispeli na cilj.

Do danes smo se o tem lahko samo spraševali, z napravo in mobilno aplikacijo CarLock pa vsa vprašanja dobijo odgovor – kje, kdaj, kako, zakaj … Ne glede na to, kje ste in kaj počnete, ostane naprava CarLock vedno dosegljiva vam in tistim, ki imajo vaše uporabniško ime in geslo.

CarLock beleži:

  • zaznane tresljaje vozila,
  • zagnan motor vozila,
  • premik vozila,
  • odklop naprave,
  • agresivno pospeševanje in zaviranje,
  • agresivno vožnjo skozi ovinke,
  • lokacijo GPS vozila in navigacijo do avtomobila,
  • zaznano prometno nesrečo in
  • stanje akumulatorja.

Zakaj ravno CarLock?
CarLock je najbolj dodelana naprava, plod slovenskega znanja oziroma »Know-Howa«, podprta z mobilno aplikacijo, ki lahko odgovori na vsa vprašanja, česar podobni izdelki ne zmorejo. Naprava CarLock je zaradi tega tudi že prejela odlične kritike v različnih avtomobilističnih in računalniških revijah oziroma medijih.

Kako deluje CarLock?

CarLock je naprava, ki uporabnika obvešča o dogajanju z avtom, ko lastnik ni prisoten. Lahko bi rekli, da gre za alternativo klasičnim rigidnim alarmnim sistemom, s to razliko, da je CarLock veliko bolj učinkovit, saj ob sumljivem dogajanju lastnika nemudoma obvesti in morebitnemu ukradenemu vozilu sledi. Po drugi strani dodane funkcije omogočajo še stik z domačimi ali nadzor nad manjšimi flotami vozil. CarLock vas bo tudi vodil do točne lokacije parkiranega vozila, kar pride še kako prav na večjih parkiriščih, denimo po koncertu ali na turističnih atrakcijah.

CarLock ima dve glavni sestavini. Prva je naprava, ki jo enostavno priklopite v avtomobilski vmesnik OBD II, ki ga ima prav vsak avtomobil, narejen v zadnjih 20 letih. Napravo pa lahko namestite tudi drugje s posebnim dodatkom, s katerim napravo priključite neposredno na električno napeljavo vozila, če želi lastnik napravo denimo skriti.

Druga pa je aplikacija za pametni mobilnik (iOS ali Android), ki je z napravo povezana prek strežnika. Naprava strežniku z vgrajeno kartico SIM stalno sporoča sveže podatke in ima vgrajen tudi sprejemnik GPS in žiroskopski senzor. Strežnik nato te podatke obdela in pošlje na vašo pametno napravo. Če denimo uporabnik na mobilni aplikaciji vklopi varovanje, bo s potisnim obvestilom na zaslonu naprave obveščen o vsakem premiku ali tresljajih vozila.

Tudi v primeru odklopa naprave dobimo opozorilo, naprava pa ima vgrajeno še rezervno baterijo, da lahko nekaj časa deluje tudi po tem, ko je izklopljena. Obvestila lahko lastnik prejme tudi v primerih agresivnega pospeševanja, zaviranja ali vožnje skozi ovinke, kar pride prav, ko vozilo prepustimo najstniku, ki je ravno opravil vozniški izpit. Zanimiva funkcija oblikuje poročilo takrat, ko sistem meni, da je prišlo do nesreče. S sporočilom so obveščeni tudi prijatelji, ki smo jih vnaprej vpisali. CarLock vloma ali kraje seveda ne more preprečiti, je pa velikokrat dovolj, da smo o dogajanju pravočasno obveščeni.

Namestitev je enostavna in vzame uporabniku nekaj minut: aktivacija izdelka, vklop naprave in namestitev aplikacije.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Za več informacij so vam na voljo pri Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem Nevtron & Company, d. o. o., Ljubljana? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

MOJA ZAPOSLITEV d.o.o., Optius.com

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 00
Optius.com - Karierni portal za nove čase Karierni portal Optius.com je zaposlitveni portal, namenjen tistim, ki iščejo zaposlitev in tistim, ki iščejo nov kader. ... Več

UV LED TISKALNIK

Brezje pri Dobrovi 74b, 1356 Dobrova, Tel: 041 735 643
Tisk Tavčar Tisk Tavčar d.o.o. je v osnovi družinsko podjetje z 20-leti grafičnih izkušenj, pa tudi strojništvo in elektronika jim nista tuja.Predstavljajo vam UV LED tiskalnik, ... Več
Zlati partner

E-LABORAT d.o.o.

Letališka cesta 5, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 52 92
E-laborat, svetovalno analitična družba, d.o.o. je vodilni slovenski center za raziskave poslovnega interneta. Vsako leto analizirajo poslovno učinkovitost več kot tisoč spletnih ... Več

LabelProfi d.o.o. – digitalna produkcija etiket in fleksibilne embalaže

Ozare 18a, 2380 Slovenj Gradec, Tel: 080 10 12
Podjetje LabelProfi d.o.o. je svojo poslovno pot začelo leta 1994 kot majhen studio za grafično oblikovanje in pripravo za tisk. V podjetju od same ustanovitve stremijo k uporabi ... Več