20.05.2012 08:47

Slovenija prednjači pred evropskimi državami

Na tretjem seminarju »E-računi za hitrejše in cenejše poslovanje« je Ivan Janc iz Abanke (partnerice dogodka) poudaril razvitost slovenske infrastrukture za izmenjavo e-računov: »Slovenija je daleč pred evropskimi državami in se postavlja ob bok skandinavskim državam in Švici.« 25 slušateljem iz 15 podjetij je povedal, da v EU obstaja forum za e-račune, ki evropski prostor že pripravlja na izmenjavo e-računov. Ta bo slovenskim podjetjem predvidoma omogočil vstop v Evropo z e-računi.
Slovenija prednjači pred evropskimi državami

Po marčevski oceni agencije Billetins je v svetu 5 odstotkov računov izmenjanih v elektronski obliki, v Evropi je ta delež med 12 (s prebivalstvom) in 18 odstotki (med podjetji). Kot je povedal Boštjan Šušteršič, predstavnik podjetja SETCCE, mora biti cilj vsakega podjetja, ki se loteva vpeljave e-računov, doseganje čim večje penetracije med svojimi partnerji in strankami. Takšen je bil tudi cilj Tušmobila, ki pri vpeljavi e-računov ni želel spremeniti delovnih procesov. SETCCE, ki je zanj pripravil rešitev za pripravo e-računov, je datoteko, ki jo Tušmobil sicer pošiljal tiskarju za papirne račune, nespremenjeno uporabil za pripravo e-računa. Tušmobil partnerjem in strankam e-račune pošilja prek e-banke in prek e-pošte. Šušteršič poudarja, da je za podjetja, ki želijo vpeljati e-račune, bistveno, da je projekt izpeljan v dovolj hitrem času, da ga podpira vodstvo in da v projektu sodeluje raznolik tim sodelavcev, v katerem so tako razvijalci programske opreme kot tudi marketinški in prodajni strokovnjaki. O poslovanju z e-računi je namreč treba stranke obvestiti.

Vpeljave e-računov se lotevajo tudi v podjetju Cimos, kjer v e-računih vidijo priložnost za povečanje učinkovitosti poslovnih procesov. Simon Vouk je povedal: »Manj je ročnega vpisovanja podatkov, manj je napak in možno je dostopanje do podatkov z različnih koncev informacijskega sistema v podjetju. Uvajanje e-računov pa je pri nas le ena od možnosti pri vpeljevanju elektronskega poslovanja v podjetju in pri povezovanju s partnerji.«

David Habot iz Mikrocopa je na okrogli mizi ob koncu seminarja poudaril še arhiviranje – da se še ni zgodilo, da bi med elektronskimi dokumenti, ki so bili v Sloveniji uporabljeni v različnih sodnih postopkih, kakšnega zavrnili samo zato, ker je elektronski. Dodal je še, da je zakonsko skladna hramba e-dokumentov v Sloveniji povsem ustaljena praksa; še več, podjetje Mikrocop danes že hrani dokumente, za katere je zakonsko obvezujoče obdobje hrambe (5 oziroma 10 let) že poteklo in jih že umika iz hrambe.

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem HALCOM d.d.
Za več informacij so vam na voljo pri HALCOM d.d.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem HALCOM d.d.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.

SoftNET d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 01 00
Vse telekomunikacijske storitve na enem mestu V podjetju ni nič pomembnejšega kot dobra telekomunikacijska povezanost, tako znotraj kot zunaj podjetja. Podjetje SoftNET vam s ... Več

OPTIPRINT d.o.o.