Računalništvo, telefonija
22.05.2015 10:30

Deli z drugimi:

Share

Slovenska dijaka na olimpijskih igrah znanstvenih talentov osvojila odlično četrto nagrado

Slovenska dijaka Miha Gulič, dijak II. gimnazije Maribor, in Klemen Ducman, ki obiskuje Srednjo gradbeno šolo in gimnazijo Maribor, sta na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), v kategoriji Fizika in astronomija osvojila četrto nagrado. Na tekmovanju sta se predstavila s projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator. Glavno nagrado Gordona E. Moora v višini 75.000 USD je na podelitveni slovesnosti v Pittsburghu v ZDA prejel 17-letni Raymond Wang iz Kanade.
Slovenska dijaka sta na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), v kategoriji Fizika in astronomija osvojila četrto nagrado.
Slovenska dijaka sta na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanstvenih projektov za srednješolce, Intelovem mednarodnem sejmu znanosti in tehnike (Intel ISEF), v kategoriji Fizika in astronomija osvojila četrto nagrado.

Mariborska srednješolca Miha Gulič in Klemen Ducman sta v izjemni konkurenci več kot 1700 srednješolcev iz več kot 75 držav potrdila svojo nadarjenost za znanost. Žirija, sestavljena iz več kot 1200 vrhunskih strokovnjakov in znanstvenikov, vključno z več Nobelovimi nagrajenci, jima je v kategoriji Fizika in astronomija na tekmovanju Intel ISEF 2015 podelila četrto nagrado za projekt Visokofrekvenčni resonančni transformator. Od Intelovega sklada za mlade znanstvenike sta prejela tudi nagrado v višini 500 USD.

Slovenija se je na tekmovanje Intel ISEF letos uvrstila prvič. Slovenska predstavnika, ki sta bila izbrana na Državnem srečanju mladih raziskovalcev, ki ga organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), sta tako orala ledino za vse prihodnje generacije mladih slovenskih znanstvenikov.

Visokofrekvenčni resonančni transformator – projekt slovenskih predstavnikov

Slovenska predstavnika sta se na tekmovanju Intel ISEF predstavila s projektom Visokofrekvenčni resonančni transformator, katerega cilj je bila teoretična obravnava delovanja Teslinega transformatorja in izpeljava geometrijskih parametrov sekundarne tuljave, za katere je transformator blizu optimalnega delovanja. Naprava služi predvsem za demonstracijske namene, njeno delovanje pa temelji na različnih fizikalnih pojavih s področja elektromagnetizma. V raziskovalni nalogi sta Miha Gulič in Klemen Ducman natančno izračunala pogoje, ki jim mora ustrezati sekundarna tuljava, pri tem pa upoštevala tudi pogosto zanemarjeno resonančno naravo transformatorja. Odkrila sta zakonitosti, ki so presenetljivo preproste, in jih potrdila tudi eksperimentalno. Izdelavo transformatorja sta srednješolca podrobno dokumentirala in tako izdelala preprost vodnik za izdelavo Teslinega transformatorja.

»Tekmovanje Intel ISEF je pomembna odskočna deska za mlade. Na enem mestu so zbrani vodilni svetovni strokovnjaki in ustanove s področja znanosti, kar je velika priložnost za navezovanje stikov tudi za nadaljnji študij in karierne priložnosti. Sodelovanje na tekmovanju je bila za naju nepopisna izkušnja,« sta po tekmovanju in osvojeni nagradi povedala Miha Gulič in Klemen Ducman. »Prepričana sva, da so se nama z udeležbo na dogodku in z odlično predstavitvijo projekta odprla številna vrata tudi za nadaljnje delo na področju znanosti. Poleg tega pa sva navezala veliko stikov z drugimi tekmovalci, s katerimi bova zagotovo kdaj v

prihodnosti tudi sodelovala.«

»Ponosen sem na Miho in Klemna, ki sta na največjem svetovnem tekmovanju na področju znanosti in tehnike za srednješolce dosegla odličen rezultat. V projekt sta vložila veliko dela in truda, kar se jima je obrestovalo.« je povedal dr. Marko Jagodič, učitelj fizike na II. gimnaziji Maribor in mentor slovenskih predstavnikov. »Njun uspeh je tudi rezultat sistematičnega dela na področju raziskovalne dejavnosti, ki ga izvajamo na II. gimnaziji Maribor. Zavedamo se, da je vlaganje v mlade in v njihovo raziskovalno delo nujno za uspešen razvoj Slovenije.«

Nagrado Gordona E. Moora prejel Raymond Wang iz Kanade

Glavno nagrado Gordona E. Moora, ki znaša 75.000 USD in je imenovana po soustanovitelju podjetja Intel, je na letošnjem sejmu Intel ISEF prejel 17-letni Raymond Wang iz Kanade. Prvo mesto je osvojil za razvoj novega sistema za dovod zraka za izboljšanje kakovosti zraka v letalskih kabinah in zmanjšanje prenosa bolezni. Wangov sistem za 190 odstotkov izboljša dovod svežega zraka v letalski kabini, obenem pa koncentracije patogenov zmanjša za do 55-krat v primerjavi s tradicionalnimi pristopi. Sistem je mogoče preprosto in varčno vpeljati v obstoječih letalih.

16-letna Nicole Ticea iz Kanade je prejela eno od dveh nagrad Intelovega sklada za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD. Razvila je cenovno ugodno in preprosto napravo za boj proti visokim odstotkom neodkritih okužb z virusom HIV v revnih skupnostih. Njena naprava za enkratno uporabo ne potrebuje elektrike in rezultate zagotovi že v eni uri, proizvodnja naprave pa naj bi predvidoma stala manj kot 5 USD. Ticea je že ustanovila svoje podjetje, ki je nedavno prejelo subvencijo v višini 100.000 USD za nadaljnji razvoj tehnologije.

18-letni Karan Jerath iz Friendswooda v zvezni državi Teksas je drugi prejemnik nagrade Intelovega sklada za mlade znanstvenike v višini 50.000 USD za dodelavo in preizkus nove naprave, ki bi omogočila hiter in varen ponoven začetek dela na podvodnem naftnem vrelcu po eksploziji. Jerath je razvil boljšo ogrado za preprečevanje odtekanja, ki ločuje zemeljski plin, nafto in morsko vodo. Deluje na različnih globinah in podpira različne premere cevi in sestavine tekočin ter lahko preprečuje nastanek metanovega hidrata, ki bi lahko zamašil cevi.

»V podjetju Intel smo prepričani, da so mladi ključ do inovacij prihodnosti in da moramo za soočanje z izzivi jutrišnjega dne na področja znanosti, tehnike, tehnologije in matematike pritegniti čim več dijakov in študentov, ne glede na to, od kje prihajajo,« je povedala Wendy Hawkins, izvršna direktorica Intelovega sklada. »Upamo, da bodo ti zmagovalci navdihnili druge mlade, da sledijo svojemu zanimanju za ta področja in svojo radovednost, ustvarjalnost ter domiselnost izkoristijo za splošno dobro.«

Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike (Intel ISEF) je največje svetovno tekmovanje za srednješolce. Prek globalne mreže lokalnih, regionalnih in državnih sejmov znanosti Intel milijone dijakov po vsem svetu spodbuja, da uresničijo svoje želje in ustvarijo nove inovacije, s katerimi bodo na bolje spremenili svet, v katerem živimo in delamo. Letos se je Pittsburghu v Pensilvaniji zbralo več kot 1700 mladih znanstvenikov, bodočih podjetnikov in ustvarjalcev. Izbrani so bili na 422 povezanih sejmih v več kot 75 državah, regijah in območjih. Najbolj nadarjeni dijaki, letos prvič tudi iz Slovenije, so se letos potegovali za nagrade in štipendije, katerih skupna vrednost je znašala približno 4 milijone USD. Tekmovanje, ki velja za olimpijske igre znanstvenih talentov, že od leta 1950 organizira Društvo za znanost in javnost, Intel pa je sponzorstvo dogodka prevzel leta 1997.

Celoten seznam finalistov je na voljo tukaj. Intelov mednarodni sejem znanosti in tehnike 2015 skupaj financirata Intel in Intelov sklad, dodatne nagrade in podporo pa prispeva več deset drugih podjetij ter akademskih, vladnih in znanstvenih organizacij. Za več informacij o Društvu za znanost in javnost obiščite spletno stran www.societyforscience.org ter sledite organizaciji prek družabnih omrežij Facebook in Twitter.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

iPROM d.o.o.

Šlandrova ulica 4b, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 511 07 50
Digitalna odličnost, ki prepriča iPROM je hiša znanja in izkušenj, ki naročnikom poenostavlja kompleksnost trženja v digitalnem okolju. Pripravljajo, organizirajo in izvajajo ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več
Zlati partner

Računalniški muzej

Celovška cesta 111, 1000 Ljubljana,
Že od leta 2004 si jemljemo za svoje osnovno poslanstvo opominjanje na informacijsko dediščino. Kot kulturna ustanova s sedežem v Ljubljani, se posvečamo zbiranju, ohranjanju ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več