30.06.2016      22:23
Vseevropski natečaj zelenih poslovnih idej Climate LaunchPad

Slovenski zmagovalec je ekipa Hidrosol s projektom toplotne črpalke na elektrolizo vode

Tehnološki park Ljubljana d.o.o. (TPLJ) se je tudi letos skupaj s Centrom odličnosti nizkoogljične tehnologije na Kemijskem inštitutu Slovenije (CO NOT) pridružil iskanju zelenih tehnoloških rešitev v sklopu največjega evropskega natečaja poslovnih idej na področju čistih tehnologij, Climate LaunchPad, katerega namen je spodbujanje inovacij na področju podnebnih sprememb.

Po intenzivnih pripravah in treningih, ki so trajali ves mesec junij, vodila pa jih je pomočnica direktorja TPLJ, mag. Marjana Majerič, edini Climate-KIC coach v Sloveniji, je v torek 28. junija v ljubljanski mestni hiši potekalo veliko fibnale, na katerem se je s skrbno izdelanimi 5-minutnimi pitchi strokovni komisiji predstavilo šest ekip, katerih ideje naj bi poskrbele za to, da bo naš planet ostal zelen in čist (kar je tudi osrednje sporočilo naziva Zelena prestolnica Evrope, ki ga letos ponosno nosi Ljubljana).

Zmagala je ekipa Hidrosol (Rok Lozej in Matej Lebreht) s toplotno črpalko, ki energijo pridobiva z elektrolizo vode. Prednosti te inovativne toplotne črpalke so predvsem stroškovna učinkovitost (proizvede šestkrat več energije, kot jo druge toplotne črpalke porabijo) in prijaznost do okolja, saj ne proizvaja škodljivih emisij. Odločilna prednost ekipe Hidrosol pred ostalimi ekipami je bila ta, da sta Rok in Matej že izdelela prototip toplotne črpalke, kar je z vidika potencialnih investitorjev velika prednost.

Drugo mesto je osvojil David Kodarin s projektom suhih solarnih javnih stranišč Kaki, ki je bil komercialno najbolj zanimiv in izvedljiv. Omenjena stranišča temeljijo na posebnem zaprtem sistemu in rastlinski čistilni napravi, ki omogoča kontrolirano razgradnjo in uničenje patoloških mikroorganizmov, človeški odpadki pa se razgradijo v naravi prijazno snov. Velik poudarek pri teh sanitarijah je na zmanjšanju onesnaževanja, saj ta sistem zniža porabo CO₂ za kar 99,6% v primerjavi s kemičnimi sanitarijami ali sanitarijami na splakovanje (da zmanjšanja porabe vode sploh ne omenjamo).

Pot na vseevrospki finale, ki bo 7. in 8. oktobra v estonski prestolnici Tallin, pa si je zagotovila tudi tretjeuvrščena ekipa Cone energy (Marko Klopčič in Luka Noč) s projektom Cone MicroPower Plant. Mini elektrana proizvaja čisto energijo, deluje pa kot električni generator, ki ga poganja toplota - ta usmerja molekulski tok skozi drobno perforirano membrano, narejeno na osnovi nanotehnologije. Atomi poganjajo generator energije in se ob tem ohladijo, v zaprtem krogotok se potem vnovič ogrejejo in dobijo energijo za nov zagon. Generator proizvaja električno energijo brez proizvodnje toplogrednih plinov ali drugih emisij. Deluje izključno na toplotno energijo, ki jo pridobi iz okolja.

po oceni komisije imajo dober potencial tudi ostale tri ideje, ki se žal niso uspele uvrstiti v finale - to so samozadostni ekološki zabaviščni park na degradirani lokaciji pri Krškem, kjer je bilo nekdaj panonsko morje, samočistilni plavajoči vrt, ki združuje samostojno plavajočo rastlinsko čistilno napravo in hkratno proizvodnjo rastlin ter ugodna okolju prijazna modularna gradnja stanovanjskih objektov za starejše ali mlade družine.

Boste uporabljali Uber, ko ta pride v Slovenijo?

Uber prihaja v Slovenijo!

Eksplodiral še »varen« Galaxy Note 7! Začetek... 7
Justin.Forfunky  |  Če se Nokia vrne s težavnimi telefoni, j...
Eksplodiral še »varen« Galaxy Note 7! Začetek... 7
secerko  |  Funkcijo molotovka imajo tudi modeli edg...
Preklopni Galaxy S7 vam bo vzel dih! 41
razerznak  |  pufar , Haha... ker lažnjivi brezjajčni...
Hologramski zaslon je lahko vaš že za 890 evr... 2
Justin.Forfunky  |  Mlečne zobe običajno odnese miška.
Mercedes je ustvaril ultra-luksuzno jahto za ... 1
Justin.Forfunky  |  Kapitanu je treba pustiti veselje, da kr...