Računalništvo, telefonija
23.11.2011 18:33

Deli z drugimi:

Share

Smo uporabniki varni?

Smo uporabniki varni?
Smo uporabniki varni?

V zadnjem obdobju se je veliko pozornosti posvečalo varnosti uporabnikov Facebooka in njihovih uporabniških računov, predvsem zaradi napovedanega globalnega napada skupine Anonymous na Facebookove strežnike po vsem svetu. Iz omenjenega napada na koncu ni bilo nič.

Ob tej priložnosti pa se lahko uporabniki socialnih omrežji zamislimo, kako varni so pravzaprav naši profili in s tem seveda tudi vsi osebni podatki, fotografije, videoposnetki in komentarji na socialnih omrežjih. Zadnji primer »vdora« v Facebook se je zgodil 16. novembra, ko so nepridipravi z uporabo varnostnih lukenj v sistemu Facebooka, uspeli v omrežje vnesti prizore nasilja in pornografije, ki so se nato širili od uporabnika do uporabnika. Okužba se je širila z uporabo trojanskega konja, ki pa razen razburjenih uporabnikov, ni zahtevala resnejše škode. Tudi ta primer razkriva ranljivost Facebook omrežja, saj bi ob drugačnih namenih kiberkriminalcev, okužba lahko povzročila veliko hujše posledice. Medtem ko so ob klikanju na okužene povezave uporabniki Facebooka tokrat videli le neprimerne vsebine, bi lahko ob ponovnem vdoru resnejše grožnje, na svoje računalnike nevede nalagali trojanske konje, viruse ali drugo zlonamerno programsko kodo.

Uporabniki varnostnih rešitev ESET so pred veliko večino groženj ustrezno zaščiteni, vendar vsem svetujemo previdnost pri uporabi socialnih omrežij, hkrati pa vam ponujamo 5 uporabnih nasvetov za večjo varnost na socialnih omrežjih, predvsem na Facebooku.

  1. Poskrbite da imate vedno posodobljen operacijski sistem, aplikacije kot so Adobe Reader in Flash, ter orodja kot je Java. Škodljiva koda pogosto izkorišča varnostne luknje v teh aplikacijah, kot vhodna vrata v vaš računalnik, zato zmanjšajte možnost okužbe z rednimi posodobitvami teh aplikacij.
  2. Ohranite zdavorazumsko skepso, ko prejemate povezave za izpolnjevanje različnih anket, ogled različnih video vsebin in drugih aktivnosti na spletu. Tudi če vam sporočilo pošilja prijatelj, pomislite, morda je ravno on postal zadnja žrtev socialnega inženiringa, s katerim želijo kiberkriminalci razširiti škodljivo kodo.
  3. Uporabljajte kompleksna in različna gesla za dostop do različnih spletnih strani in uporabniških računov v socialnih omrežjih. V primeru kraje enega gesla, tako ne bodo ogroženi vsi vaši računi.
  4. Če je le mogoče ne dostopajte do e-bančništva, socialnih medijev ali spletne pošte preko neznanih Wi-Fi povezav, saj so lahko kontrolirane s strani kiberkriminalcev. V kolikor se ne morate izogniti uporabi Wi-Fi povezav, za večjo varnost v vašem brskalniku uporabite URL, ki v naslovu vsebuje https:// in ne http://, kar pomeni varno povezavo s strežnikom določene spletne strani. Ko se vrnete v varno omrežje, premislite ali ne bi spremenili gesla, ki ste ga uporabili v neznani Wi-Fi povezavi za dostop do socialnih medijev ali drugih storitev.
  5. Vedno uporabljajte protivirusni program, ki uporablja najnovejše posodobitve, saj se le na ta način lahko izognete marsikateri nevšečnosti, ter tako ohranite varnost in zasebnost pri obiskovanju socialnih medijev, kot so Facebook, Twitter, G+ in drugi…

Pri vodilnem proizvajalcu proaktivne zaščitne programske opreme ESET so pripravili vrsto produktov za vrhunsko zaščito vaših PC-jev, Mac-ov in pametnih telefonov. Poleg dobro znanega ESET NOD32 Antivirus so sedaj ponudili tudi ESET Cybersecurity za zaščito Mac-ov in celoviti varnostni paket ESET Smart Security. Na voljo pa je tudi že ESET Mobile Security, sedaj tudi za pametne telefone Android.

Kljub dobri zaščiti, pa je uporabnik tisti, ki s svojim ravnanjem v največji meri vpliva na varnost svojega računalnika in tudi na varnost svojih profilov na socialnih omrežjih.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več
Bronasti partner

openIT d.o.o.

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 01 589 81 89
OpenIT od leta 2012 izvaja poslovna izobraževanja s področja digitalnega marketinga, računovodstva, upravljanja s človeškimi viri (HR), prodaje, prava, financ, time managementa ... Več