Računalništvo, telefonija
19.05.2017 11:11
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

So lahko telefoni bolj učinkoviti kot računalniki?

So lahko telefoni bolj učinkoviti kot računalniki?
So lahko telefoni bolj učinkoviti kot računalniki?

Večina se zaveda dejstva, da so pametni telefoni v resnici mobilni računalniki z zaslonom na dotik in mobilnim operacijskim sistemom.


Pametni telefoni so potomci računalnikov in si z njimi delijo mnogo lastnosti. Kljub temu pa stare funkcije ponesejo v nove višine s takojšnjim dostopom do storitev in dejstvom, da so vedno pri roki, ne glede na to kje smo. V naših torbah in žepih se tako skriva neverjetna moč, ki je takoj pri roki. Pametni telefon je bistvo tega, kar ponujajo računalniki in Huawei P10 predstavlja eno najbolj naprednih naprav. Huawei P10, ki v debelino meri le 7 mm, ima vgrajeno baterijo, ki mu omogoča neprekinjeno gledanje video posnetkov 12 ur, 8-jedrni procesor, ogromno prostora za shranjevanje, senzorje in druge elemente. Zato je dobro premisliti, kako zmogljive so naprave, ki jih ves čas nosimo s seboj.


Kako zmogljiv je P10 v primerjavi s starimi in novimi računalniki?

Prvi računalniki so zapolnili cela nadstropja univerzitetnih zgradb. Prvi osebni računalnik smo lahko skrili pod mizo, a je imel le 1 kilobajt delovnega spomina in nekaj megabajtev prostora za shranjevanje. Na diskete smo spravili program ali dva. V primeru sodobnih pametnih telefonov pa govorimo o neprimerljivo večjih količinah. Huawei P10 ima vgrajenih 64 GB prostora za shranjevanje, a lahko to količino še razširite z uporabo do 256 GB velike micro SD kartice.

Podobne razlike lahko opazimo pri frekvenci procesorja. Priljubljeni Intelov 386 je sopihal pri 33 MHz. Huawei P10 ima procesor, ki teče pri 2,4 GHz, pri čemer ne smemo pozabiti, da ima P10 kar 8 procesorskih jedr, medtem ko so imeli stari račnalniki zgolj 1. Razlike v zmogljivost so resnično neprimerljive.


Stari osebni računalniki niso zmogli predvajati video posnetkov z YouTuba niti pri najnižji ločljivosti. Prenos in predvajanje video vsebin preko spleta namreč zahteva ogromno procesorske moči. Celo gladko predvajanje video posnetkov z analognih TV postaj ni bil tako enostaven zalogaj. Danes P10 zmore snemati in predvajati video posnetke v 4K ločljivosti. Nihče se več ne sprašuje ali je telefon dovolj zmogljiv za predvajanje video posnetkov. Samoumevno nam je, da se bo video predvajal gladko in multimediji so postali prednost sodobnih mobilnih naprav.


Napredek tudi na zaslonih

Tako kot na področju shranjevanja in procesiranja podatkov, so tudi druga področja doživela očiten napredek. Pred razmahom mobilnih naprav so imeli vsi prenosniki zaslone s slabim kontrastom in barvnim obsegom. Če ste pogledali zaslon prenosnika pod kotom je ta kazal vse barve mavrice. Problem je pestil tako poceni, kot tudi dražje naprave. Danes ima Huawei P10 zaslon s FullHD ločljivostjo, kar nanese 432 slikovnih pik na palec gostote. Tudi najmanjše besedilo je ostro in berljivo. Zaslon, ki temelji na tehnologiji IPS-NEO, prikazuje globoke, nasičene barve na katere gledanje pod kotom ne vpliva.


Zmogljivost mobilnih naprav pa ne navduši zgolj, ko jih primerjamo s starimi napravami. Tehnologija je napredovala in nekateri elementi, ki so bili razviti z mislijo na mobilne naprave, so se preselili tudi na prenosnike. To pa še ne pomeni, da bo večja naprava vedno nujno tudi bolj udobna in učinkovita. Pametni telefoni imajo dve pomembni prednosti pred računalniki: mobilnost in več integriranih funkcij v eni napravi. Telefon je vedno prižgan in pripravljen na delo. Odgovoriti na sporočilo bo na Huaweiju P10 vedno hitrejše in bolj udobno, kot pa vlačenje računalnika iz torbe in čakanje, da se operacijski sistem zbudi.


Huawei P10 ima odlično dvojno kamero, ki ima Leicin podpis. Fotografije lahko urejate kar neposredno na telefonu, kar vam omogoča hitro in enostavno doseganje zanimivih učinkov. Rezultat v obliki odlične fotografije pa lahko enostavno in takoj delite na družbenih omrežjih ali z družino in prijatelji. Vse to je bolj priročno in hitro, kot prenašanje fotografij na računalnik in urejanje s kompleksnimi grafičnimi programi. Tudi v tem primeru P10 zmaga pred računalnikom.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SIDERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SIDERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SIDERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

MIT INFORMATIKA d.o.o.

Sveti Duh 274, 4220 Škofja loka, Tel: 04 281 31 00
Celovite ERP rešitve za podjetja MIT informatika je vodilni partner proizvodnih, gradbenih in storitvenih podjetij. Že 30 let svetujejo in implementirajo inovativne informacijske ... Več
Zlati partner

Exclusive Networks Slovenia d.o.o.

Dunajska cesta 159, 1000 Ljubljana, Tel: 01 292 76 51
Za nemoteno poslovanje potrebujete trdo in varno omrežno infrastrukturo. Podjetja brez vzpostavljene trdne infrastrukture pogosteje trpijo zaradi slabe uporabniške izkušnje za zaposlene ... Več
Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888