Računalništvo, telefonija
05.04.2014 09:44
Posodobljeno 10 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Socomec v smeri enotnega “zelenega ” UPS trga

Francosko skupino Socomec, pionirja na področju proizvodnje UPS sistemov, je Evropska komisija izbrala kot del konzorcija z namenom, da pripravi posebne smernice za merjenje vpliva na okolje UPS naprav v njihovem celotnem življenjskem ciklu.
Socomec  v smeri enotnega "zelenega " UPS trga
Socomec v smeri enotnega "zelenega " UPS trga

Večanje števila različnih okoljskih smernic v Evropi (več kot 400), kaže na to, da ni skupne opredelitve, kaj v resnici pomeni tako imenovani “zeleni” izdelek. Takšna situacija je lahko zavajajoča ali zmede potrošnike in predstavlja oviro za prosti pretok proizvodov, ki se tržijo kot zeleni proizvodi.

Evropska komisija se te kočljive situacije zaveda in je zato pričela s projektom, ki oblikuje edinstven okvir za okoljsko vrednotenje proizvodov imenovan ” Enotni trg za zelene proizvode ” . Okvir naj bi se uporabljal za vse izdelke na Evropskem trgu in zajel vse segmente, ki so predmet komuniciranja o varstvu okolja. Prav zato naj bi projekt doprinesel k jasnim, primerljivim in zanesljivim podatkom o varstvu okolja.

Evropska komisija je zabeležila dve metodi za ocenjevanja varstva okolja za proizvodnjo zelenih izdelkov v njihovem celotnem življenjskem ciklu: metodo PEF (Product Environmental Footprint – vpliv izdelka na okolje ) in OEF (Organisation Environmental Footprint – vpliv organizacije na okolje). Komisija priporoča uporabo teh dveh metod vsem zainteresiranim stranem (državam članicam, podjetjem , zasebnim organizacijam , itd. ). Za pripravo smernic, ki se bodo nanašale posebej na »zelene« zdelke in segmente in bodo vključevale interesne skupine celotne vrednostne verige, je komisija napovedala triletno preizkusno obdobje

Za pilotno fazo projekta se je prijavilo 90 različnih kandidatov, ki pokrivajo široko paleto izdelkov , od proizvajalcev do strokovnih panožnih združenj ter okoljskih strokovnjakov. Evropska komisija je na koncu izbrala 14 , vključno z našim UPS konzorcijem .

Po mnenju tehničnega direktorja družbe Socomec, so na izbiro vplivali trije dejavniki: pomemben obseg UPS trga v Evropi, raznolikost uporabe UPS sistemov na različnih področjih (B2B, B2C , stanovanjske stavbe, domača uporaba, industrija, podatkovni centri, itd,) in nenazadnje obstoječ začeten okvir, ki ga je postavil projekt Ecopassport / CEMEP in katerega pobudnik je bila skupina Socomec.

Več o projektu na http://ec.europa.eu/environment/eussd/smgp/index.htm in na www.socomec.com


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SOCOMEC SICON d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SOCOMEC SICON d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SOCOMEC SICON d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

AUDIO BM d.o.o.

Italijanska ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 059 044 055
Kot eden najpomembnejših čutov nam sposobnost sluha omogoča povezovanje in socializiranje s preostalim svetom. Najpomembneje pa je, da nas sluh poveže z ljudmi in omogoča komunikacijo ... Več

REDOLJUB d.o.o.

Skladišče: Pot heroja Trtnika 45, 1261 Ljubljana - Dobrunje, Tel: 070 377 577
Se sprašujete, kje lahko na enem mestu dobite pisarniške potrebščine, opremo in potrošni material? Leta 1990 je podjetje Redoljub začelo z vzdrževanjem redu v slovenskih in ... Več

DRUŠTVO DUH ČASA

Trubarjeva cesta 72, 1000 Ljubljana, Tel: 06 815 40 63
Računalniki za socialno ogrožene Smo skupina računalniških zanesenjakov, ki le stežka gleda kako cele gore še uporabnih računalnikov in računalniških delov končajo na odpadu. ... Več
Diamantni partner

Digitalno inovacijsko stičišče Slovenije

Dimičeva ulica 13, 1000 Ljubljana, Tel: 040 606 710