Računalništvo, telefonija
20.06.2016 11:41

Deli z drugimi:

Share

Spletna statistika prve 1/2 2016

Videi so najbolj priljubljena grafična vsebina leta 2016
Videi so najbolj priljubljena grafična vsebina leta 2016

6 zanimivih spletnih statistik prve polovice leta 2016

Vsi, ki se ukvarjamo s spletnim marketingom, se zavedamo, da so v svetu interneta spremembe edina stalnica. Kar je še danes vroča žemljica, je lahko že jutri lanski sneg. Kljub temu pa ima spletni marketing ogromno prednost pred ostalimi prodajnimi kanali – možnost izjemno natančnega merjenja in obdelovanja podatkov. S pravilno analizo teh podatkov lahko bolj ali manj točno napovemo smernice in potencialne trende v prihodnosti.

Z željo, da dobimo občutek o tovrstnih smernicah in stanju spletnega marketinga v svetu v letu 2016, smo se obrnili na ekipo podjetja Dominatus d.o.o. Za nas so zbrali 6 zanimivih statistik prve polovice leta 2016, ki nam lahko dajo nekaj občutka o tem, kaj se je v tem letu do sedaj dogajalo in na kaj še čakamo.


1. 85 % videov na Facebooku se predvaja brez zvoka

Glede na podatke različnih spletnih strani (npr. LittleThings, ki ima v povprečju na mesec kar 150 milijonov ogledov na Facebooku), je kar 85 % videov na Facebooku predvajanih brez zvoka. Številka ni zanemarljiva, saj Facebook na dnevni ravni beleži zavidljivih 8 milijard ogledov na dan. Kot kaže, stari pregovor »molk je zlato«, še vedno drži. 🙂



2. Videi so najbolj priljubljena grafična vsebina leta 2016

Glede na raziskavo, ki jo je opravila marketinška agencija Lewis Pulse, ima kar 97 % vprašanih namen vložiti več denarja v pripravo vizualnih vsebin, kot so ga vložili leta 2015. V raziskavi, v kateri je sodelovalo 422 ljudi, so videe razglasili kot najbolj priljubljene grafične vsebine na spletu leta 2016.

3. Denarni vložki v oglaševanje se še vedno povečujejo

Glede na poročilo agencije eMarketer naj bi oglaševalci v ZDA v letu 2016 za oglaševanje na področju medijev in zabave namenili vrtoglavih 7,34 milijard dolarjev. Če se vam zdi številka velika, potem globoko vdihnite. Pri eMarketerju namreč predvidevajo, da bo v samo 4 letih do leta 2020 ta številka narasla na kar 11,52 milijarde dolarjev.



4. Spletno oglaševanje dominira na področju spletnega marketinga

Poročilo, ki ga je pripravila performance marketing agencija Merkle, navaja, da vse več spletnih tržnikov vlaga čedalje več sredstev v spletno oglaševanje. Tako so npr. v 1. četrtletju 2016 za oglaševanje preko Google Adwords-ov namenili kar 25 % več sredstev več, kot so jih za to namenili v istem obdobju leta 2015.


5. Najbolj učinkoviti so videi, ki so krajši od 5 minut

V raziskavi, ki so jo pripravili v marketinški agenciji Ooyala, navajajo, da kratke vsebine, ki so prilagojene mobilnim napravam, čedalje bolj pridobivajo na priljubljenosti. Še posebej so ljube različnim medijskim hišam, katerih cilj je visoka udeleženost oz. vpletenost njihovih sledilcev v dogajanje.

Za raziskavo so v agenciji tudi pregledali in analizirali najbolj popularne videe leta 2015. Ugotovili so, da jih je kar 95 % krajših od 5 minut.

6. Uporabniki čedalje bolj prezirajo spletne oglase

Podatki poročila, ki so ga pripravili pri podjetju PageFair, kažejo, da je skoraj 200 milijonov uporabnikov namestilo programe za blokiranje oglasov. Predvidevajo, da odstotek milenijcev oz. generacije X, ki blokira oglase, znaša med 34 in 63. V poročilu pa so prav tako navedli, da je povprečna klikanost slikovnega oglasa (display ad) 0,6 % in da je več kot polovica uporabnikov povedala, da na oglase ne klikajo, ker jim ne zaupajo.

Iz zbranih podatkov lahko vidimo, da »content is king« velja tudi v letu 2016. Če so bile nekaj let nazaj absolutne kraljice slike, so v letošnjem letu zagotovo spletni kralji videi. Pri Dominatusu smo prepričani, da morate, če želite imeti dober izplen vaših trženjskih akcij na spletu, poskrbeti za:

  • kvalitetne in dobro optimizirane vsebine,
  • pripravite izstopajoče oglase, s katerimi se razlikujete od konkurence in
  • nameniti več sredstev v spletno oglaševanje.

Še posebej pomembna je zadnja alineja, saj se drugače lahko zgodi, da boste zaradi zasičenosti trga in konkurence ostali brez svojega kosa pogače.

Viri:


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem DOMINATUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri DOMINATUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem DOMINATUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

TISKARNA SILVECO

PE Stegne, Stegne 3, 1000 Ljubljana, Tel: 031 707 667
Ali iščete način za preboj komunikacijske ovire med vami in vašimi potencialnimi strankami ali partnerji? V današnji digitalni dobi je trg enostavno prenasičen s spletnimi oglasi ... Več

OMREŽJE d.o.o.

Borovec 2, 1236 Trzin, Tel: 01 810 02 10
Združite vse na eni položnici in prihranite denar Ali še vedno plačujete storitve interneta, televizije ter fiksne in mobilne telefonije ločeno? Zagotovo ste že kdaj pomislili, ... Več

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več
Zlati partner

AGENCIJA ODMEV

Gregorčičeva ulica 3, 1000 Ljubljana,