Računalništvo, telefonija
21.05.2015 09:30

Deli z drugimi:

Share

Spletni sezonski trendi

Spletni sezonski trendi
Spletni sezonski trendi

V Red Orbitu smo tudi letos pripravili pregled vedenja potrošnikov, ki so v letu 2014 prišli na spletne strani prek spletnih iskalnikov. V svojo analizo smo vključili 333 različnih spletnih strani, podatki pa so zbrani na podlagi vedenja 13.226.230 obiskovalcev.

Analiza je pokazala, da neplačan promet, ki pride na stran prek iskalnikov, predstavlja kar 41 % vsega obiska. Ostalih 59 % si medsebojno delijo: plačan promet (obiskovalci, ki pridejo na stran prek oglasov), direktni promet (ko obiskovalci pridejo na stran tako, da URL naslov vpišejo direktno v brskalnik), promet z drugih spletnih strani (obiskovalci, ki na stran pridejo prek povezav, ki so na drugih straneh) in promet z družbenih omrežij.

Med iskalniki ostaja najbolj priljubljen Google. V lanskem letu je odstotek uporabe tega iskalnika še dodatno narastel in trenutno prinaša kar 97 % organskega prometa. Ostale 3 % si delijo Najdi.si, Bing ter drugi iskalniki. Bolj podrobna analiza vedenja je pokazala, da so v povprečju organski uporabniki (torej tisti, ki pridejo na stran prek iskalnikov) na spletnih straneh preživeli 1 minuto in 17 sekund ter pregledali 3,51 strani. Skupno so si na spletu ogledali 156.985.528 strani.

Vse te številke in podatke lahko strnemo v nekaj zaključkov.

Spletni iskalniki ostajajo najpomembnejši kanal, prek katerega pridobivamo obiskovalce na stran. To pomeni, da je treba skrbeti za optimizacijo spletnih strani in da je nenehno sledenje pozicijam v rezultatih iskalnikov močno zaželeno. Glede na popularnost Googlovega iskalnika se je treba osredotočiti predvsem na rezultate v Googlu, seveda pa drugih iskalnikov ne smemo zanemariti.

Povprečno število pregledanih strani se je v primerjavi s prejšnjim letom povečalo, medtem ko se je povprečni čas na strani skrajšal. Očitno je, da uporabniki želijo relevantne in uporabne informacije hitro. To pomeni, da je treba spremljati trende iskanja na spletu in vedenje potrošnikov, da nudimo zanimive in koristne vsebine za uporabnika.

Krajši čas in več pregledanih strani lahko pripišemo tudi dejstvu, da je v porastu tudi uporaba spleta prek mobilnih telefonov. Na mobilnih telefonih se uporabniki vedejo drugače. Rešitve in informacije iščejo hitro, na spletu pa ne preživijo veliko časa. Zato je pomembno tudi, da so spletne strani prilagojene mobilnim telefonom in tablicam.

Rezultati vedenja organskih uporabnikov na spletu v letu 2014 so torej potrdili to, kar že nekaj časa vemo, a premalokrat udejanjamo pri svojih strategijah spletnega nastopa. Spletne strani morajo biti uporabnikom prijazne. Najprej zato, ker s tem obiskovalcem omogočimo boljšo uporabniško izkušnjo, hkrati pa tudi zato, ker si s tem lažje zagotovimo višjo pozicijo v rezultatih iskalnikov ter pritegnemo več potencialnih kupcev.

Za ogled celotne infografike obišči Red Orbitov blog!


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem RED ORBIT d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri RED ORBIT d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem RED ORBIT d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178

COMMA d. o. o.

Ulica heroja Šaranoviča 27, 2000 Maribor, Tel: 040 756 756
Vrhunska izvedba, korektne cene in dobre reference najprimerneje opišejo podjetje Comma d. o. o., ki že 18 let ponuja izdelavo spletnih strani in spletnih trgovin s podporo strankam ... Več

ARES RAČUNALNIŠTVO d.o.o.

Tržaška cesta 330, 1000 Ljubljana, Tel: 01 256 21 50
Ares računalninštvo d.o.o. vam po nakupu nudi brezplačno tehnično pomoč, izvaja pa tudi kompletne instalacije in servis računalniške opreme. Več

Nova Vizija, informacijski inženiring in svetovanje, d.d.

Celjska cesta 9, 3310 Žalec, Tel: 03 71 21 800
Odločitev, v katero informacijsko tehnologijo bi moralo vlagati vaše podjetje in v katere ne, je težka. Po eni strani želite biti tisti, ki je odgovoren za inovacije in rast ... Več