Računalništvo, telefonija
16.03.2012 14:38

Deli z drugimi:

Share

Spletni sezonski trendi

Največji kos torte pričakovano pripada iskalniku Google.
Največji kos torte pričakovano pripada iskalniku Google.

V sklopu raziskav o obnašanju potrošnikov v letu 2011 je podjetje Red Orbit analiziralo spletne sezonske trende in aktivnosti slovenskih spletnih uporabnikov po posameznih panogah ter jih primerjalo s splošnim sezonskim trendom.

S splošnim sezonskim trendom obiskovanja spletnih strani je podjetje Red Orbit primerjalo turizem. Raziskava je pokazala, da se v Sloveniji obisk strani s turistično ponudbo poveča že v mesecu aprilu in se nato počasi še povečuje. Vrhunec turistične strani doživijo šele v mesecu avgustu, krivulja obiskanosti pa se v septembru spusti skoraj navpično navzdol. Pričakovano se krivulja proti novemu letu spet malo povzpne, saj se približujejo novoletne počitnice in seveda priložnost za oddih.

Spletne trgovine večino leta le malenkostno odstopajo od splošnega trenda. Obisk spletnih trgovin se nad povprečje povzpne le v zadnjih treh mesecih leta. Ko so na vrsti novoletni nakupi.

Pri obisku strani s poslovno, finančno in zdravstveno tematiko je obisk po večini leta enak ali rahlo odstopajoč od splošnega trenda. Najtesneje pa se splošni krivulji skozi vse leto prilegajo strani z informacijsko vsebino in trgovino.

Pri analizi deležev spletnih iskalnikov večjih odstopanj med panogami ni. Po pričakovanjih prednjači Google, ki v povprečju dosega 92-odstotni delež. Do večjega odstopanja prihaja samo na področju financ, kjer Najdi.si dosega kar 13-odstotni delež (v primerjavi s povprečnim šestodstotnim dosegom).

V letu 2011 so slovenski uporabniki na spletnih straneh v povprečju preživeli 2 minuti in 57 sekund ter si ogledali 3,09 podstrani. Najdlje se uporabniki zadržujejo na spletnih informacijskih portalih kot so 24ur.com, siol.net, cosmopolitan.si in podobni.


Prijavi napako v članku

Povezave



Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Kingston Technology

Middlesex, TW16 7EP, Združeno kraljestvo, , Tel: +44 (0)1932 738888

SOREX d.o.o.

Foersterjeva ulica 10, 8000 Novo mesto, Tel: 07 337 90 10
Zlati partner

Kaspersky

, ,
Kaspersky je globalno priznano podjetje, specializirano za raziskovanje, razvoj in ponudbo visoko zmogljivih varnostnih rešitev za informacijsko varnost in zaščito pred spletnimi ... Več
Zlati partner

Crayon

Šmartinska cesta 106, 1000 Ljubljana, Tel: 0597 87 142
Crayon je globalno podjetje, ki svojim strankam pomaga zgraditi komercialne in tehnične temelje za uspešno digitalno transformacijo v oblak. Ponujamo celovite IT rešitve migracij ... Več