Računalništvo, telefonija
14.08.2015 14:23

Deli z drugimi:

Share

Stare tehnologije ‘izumirajo’ – le kaj jih nadomešča?

Zaradi hitrega razvoja je življenjski krog nekaterih tehnologij precej skrajšan ali pa vsaj izgubijo 'monopol' pri uporabnikih.
Z uporabo UHF (ultra-high frequency) RFID tehnologije v trgovini Munich sports kupcem omogočajo samostojno preverjanje zaloge - brez pomoči prodajalca.
Z uporabo UHF (ultra-high frequency) RFID tehnologije v trgovini Munich sports kupcem omogočajo samostojno preverjanje zaloge - brez pomoči prodajalca.

Še v začetku 90. let smo navdušeno kupovali CD-je (ali zgoščenke) ter razmišljali o tem, kako večna se proti ‘starodobnim’ glasbenim kasetam zdi ta nova tehnologija – pa so se na policah že začeli pojavljati MP3 predvajalniki glasbe, kasneje pametni telefoni. Disketne pogone in diskete so čez noč zamenjali USB vhodi in mali USB ključki, ki so se ponašali s sedaj skoraj nepredstavljivo majhno pomnilno zmožnostjo, danes celo shranjevanje v oblaku. Vpisovanje cen na blagajnah v trgovini pa so nadomestile črtne kode – prvo črtno kodo so sicer v komercialne namene na paket Wrigley’s čigumijev namestili že v začetku 70. let.

Čeprav črtne kode dandanes v trgovinah še vedno najpogosteje uporabljajo, pa nekateri trgovci že gledajo naprej – na svoje artikle nameščajo t.i. NFC oznake, ki omogočajo zapis večje količine informacij o določenem izdelku na zelo majhen ‘prostor’. Z uporabo NFC oznak in ustreznim pametnim telefonom lahko tudi kupec pride do natančnejših informacij o izdelku. V nekaterih primerih pa s pomočjo tovrstnih kod delujejo že povsem drugačne trgovine – kjer kupec ne vzame fizičnega izdelka iz police, temveč le ‘poskenira’ kodo s telefonom, izdelek pa prevzame kasneje.

RFID tehnologija, ki je tudi nosilec delovanja NFC oznak, se tako iz dneva v dan izraža kot vsesplošno uporabna tehnologija: majhna oznaka igra vedno večjo vlogo. V IDentiksu smo pogosto pisali o tem, kako lahko z NFC oznakami optimizirate svoj dom, za kaj so primerne različne frekvence na podlagi katerih deluje RFID tehnologija (npr. oglaševanje), kako lahko preprečimo zamenjavo informacij, ki pripadajo določeni NFC oznaki, ter kako trgovci vse bolj izkoriščajo prednosti te relativno poceni rešitve s širokim spektrom delovanja. Kako pa bi danes to tehnologijo in te male oznake uporabili vi?


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem IDENTIKS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri IDENTIKS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem IDENTIKS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več

ETRUST d.o.o.

Arja vas 101, 3301 Petrovče, Tel: 03 710 37 80
Etrust d.o.o. razvija MES sisteme, namenjene planiranju in optimizaciji proizvodnje, ki so povezljive tudi z ERP sistemi, kot je npr. SAP. Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več

M-SISTEM d.o.o.

Pot na Drenikov vrh 12, 1000 Ljubljana, Tel: 041 693 934
Nov IT sistem, bodisi strojni ali programski, je lahko velika naložba. Da bi jo karseda najbolje izkoristili, je pomembno, da izberete pravega IT dobavitelja in ponudnika programskih ... Več