Računalništvo, telefonija
29.02.2012 14:51

Deli z drugimi:

Share

Število groženj za Android raste

Navade ljudi se spreminjajo tudi z razvojem tehnologije. Si danes še lahko predstavljamo dan brez mobilnega telefona? Ali celo dan brez pametnega mobilnega telefona? Takega, s katerim lahko opravljamo skoraj enaka opravila kot z osebnim računalnikom.
Trojanski konji in spletne kamere
Trojanski konji in spletne kamere

Večina današnjih uporabnikov mobilnih telefonov že posega po zmogljivih pametnih napravah, ki omogočajo neprestano povezanost z internetom, elektronsko pošto in socialnimi omrežji. Spremembo navad uporabnikov pa so že začeli izkoriščati pisci zlonamernih aplikacij, ki se sedaj v vedno večji meri usmerjajo na trg mobilnih aplikacij.

Po nedavnem poročilu, ki so ga objavili pri Juniper Networks in ki analizira grožnje za mobilne naprave v letu 2011, se je število groženj za vse mobilne operacijske sisteme v letu 2011 povečalo kar za 155 % v primerjavi z letom 2010. Samo za najpopularnješi operacijski sistem Android je v zadnjih sedmih mesecih leta 2011 število groženj poraslo za neverjetnih 3325 %, so zapisali pri Juniper Networks. Glede na vedno večji tržni delež Android platforme lahko v bodoče pričakujemo še več zlonamernih kod, ki se bodo v vedno večji meri odražale tudi pri neposredni škodi uporabnika, tako kot se že na primer pri osebnih računalnikih. Zavedati se moramo, da današnji uporabnik mobilnega telefona še zdaleč ne uporablja samo za klicanje in pošiljanje SMS sporočil, ampak za brskanje po spletu, pregledovanje pošte ter še vrsto drugih opravil, ki jih omogočajo različne aplikacije. Neseznanjenost uporabnikov o grožnjah za pametne telefone in tablične računalnike pa le povečuje možnost okužbe.

Pri podjetju ESET, vodilnem proizvajalcu proaktivne protivirusne programske opreme, so pred nedavnim predstavili varnostno rešitev za mobilne naprave ESET Mobile Security, ki prinaša odgovore na nove mobilne nevarnosti. Poleg naprednega antivirusnega pogona, ki temelji na legendarnem ESET NOD32 Antivirusu, prinaša še SMS/MMS antispam zaščito, ustvarjanje lastne white/black liste, naprednega upravitelja opravil, GPS sledenje, blokado neželenih klicev ali klicev z neznanih številk, ujemanje SIM kartic in nenazadnje funkcijo Anti-theft, s katero lahko ob izgubi ali kraji telefona z oddaljenim ukazom poskrbite, da vaši podatki ne pridejo v napačne roke.

Na letošnjem GSMA Mobilnem Svetovnem Kongresu, ki poteka od 27. 2. do 1. 3. 2012 v Barceloni, je podjetje ESET predstavilo svoj produkt ESET Mobile Security tudi na Android tabličnih računalnikih. Poleg omenjene platforme Android pa ESET Mobile Security deluje tudi na Windows Mobile in operacijskem sistemu Symbian. Več informaciji o produktih ESET si poglejte na www.eset.si, kjer lahko preverite tudi akcijsko ponudbo za ESET Mobile Security.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem SI SPLET d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri SI SPLET d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem SI SPLET d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več
Zlati partner

Endava PLC

Vilharjeva cesta 46, 1000 Ljubljana,
Endava spreminja odnos med ljudmi in tehnologijo. Pri izkoriščanju prednosti novih poslovnih modelov in priložnosti na trgu pomagamo nekaterim vodilnim svetovnim podjetjem iz ... Več

ALTERNA DISTRIBUCIJA d.o.o.

Litostrojska cesta 56, 1000 Ljubljana, Tel: 01 520 28 00
S svojimi dolgoletnimi izkušnjami in poslovno zrelostjo poznana kot ena vodilnih in najtrdnejših tovrstnih družb v Sloveniji. Osnovna dejavnost družbe je distribucija računalniške ... Več

MIKRONIS IT, Boštjan Rudl s.p.

Jezdarska ulica 3, 2000 Maribor, Tel: 02 429 27 82
Kot lastnik podjetja, še posebej manjšega, imate številne odgovornosti in vloge. Ne ostane vam veliko časa za obvladovanje tehnoloških delovnih okolij, kjer se zahteva specializirano ... Več