Računalništvo, telefonija
14.06.2012 13:04

Deli z drugimi:

Share

Stisni me nežno

Učinkovitost je ena od ključnih besed in zahtev, ki se pojavljajo v današnjem IT okolju. Tega se zaveda tudi proizvajalec diskovnih sistemov Netapp, ki ponuja več orodij za učinkovito upravljanje s podatki – Snapshot, »thin provisioning«, FlexClone, deduplikacija podatkov,...
Stisni me nežno
Stisni me nežno

Ena od teh tehnologij je tudi kompresija podatkov, ki je prisotna na trgu že dalj časa. V računalniški in informacijski terminologiji je kompresija podatkov proces kodiranja podatkov, pri katerem je rezultat manjše število bitov, kot jih je imela izvorna informacija. Vendar ta tehnologija ni bila v splošni uporabi, temveč se je uporabljala večinoma v večjih in kompleksnejših sistemih, poleg tega pa je bil stranski učinek zmanjšanje performans sistema. Za kompresijo podatkov na napravah, kot so trakovi za arhiviranje ali VTL, je v velikih primerih potrebno uporabljati dodatno in drago strojno opremo.

Podjetje NetApp je z zadnjo različico operacijskega sistema DataONTAP uvedel na svoje diskovne sisteme poleg drugih funkcionalnosti tudi kompresijo. Kompresija podatkov se izvaja takoj, ko podatki pridejo na primarni diskovni sistem, s tem da ima proces kompresije minimalen učinek na performanse samega diskovnega istema. Zaradi tega podjetje NetApp nudi to tehnologijo brezplačno na vseh svojih diskovnih sistemih z operacijskim sistemom DataOntap 8.1 brez kakršnekoli dodatne strojne opreme.

KAJ JE KOMPRESIJA PODATKOV

Tehnologija kompresije podatkov je ena od funkcionalnosti operacijskega sistema DataONTAP 8.1 in jo NetAppove stranke prejmejo brezplačno. Na diskovnem sistemu se lahko kompresirajo katerikoli podatki, ne glede na vrsto aplikacij ali uporabe (datoteke uporabnikov, virtualno okolje, LUNi,…). Kompresija se lahko izvaja na primarnem diskovnem sistemu, sekundarnem diskovnem sistemu ali pa na diskovnem sistemu, ki je namenjen arhiviranju. Glavna prednost uporabe kompresije je zmanjševanje porabe prostora, ne glede na vrsto diskovnega sistema.

Kompresija se ne izvaja na celotni datoteki. V primeru, da bi se izvajala na celotni datoteki, bi se proces zelo upočasnil. Predvsem bi bil slab učinek v primeru velikih datotek.

V izogib temu NetApp izvaja kompresijo na majhni skupini blokov naenkrat. To je tudi ključna prednost, v čemer se Netappova kompresija loči od drugih proizvajalcev in je bolj učinkovita. Ko pride zahteva po branju, mora krmilnik prebrati in dekompresirati samo majhno skupino blokov in ne celotno datoteko. S tem se optimizira branje in omogoča večjo učinkovitost pri kompresiji podatkov. Algoritem kompresiranja podatkov razdeli datoteko na 32KB »chunke«, ki se imenujejo »kompresijske skupine«. Vsaka taka skupina vsebuje podatke samo iz ene datoteke.

PISANJE PODATKOV

Ko se pojavi zahteva po zapisu podatkov in je narejena kompresijska skupina ter so podatki še v NVRAMU, se izvede test, če je ta skupina primerna za kompresijo. Kompresija se izvede v primeru, da je rezultat kompresije vsaj 25% in je blok večji od 8K. Če je zahteva zavrnjena, se podatki takoj zapišejo na disk. V primeru, da so podatki primerni za kompresijo, se izvede na njih kompresija in nato sledi zapis na diske. Ker kompresirani podatki zasedejo manj prostora na disku, to pomeni tudi manj I/O operacij za vsak zapis. Posledično to prinese krajši čas zapisa na diske in skrajšan čas, potreben za arhiviranje teh podatkov.

BRANJE PODATKOV

Ko se pojavi zahteva po branju podatkov iz diskov, sistem prebere samo kompresijske skupine, ki vsebujejo zahtevane podatke in ne celotnega datotečnega zapisa. Tako proces branja zmanjša število I/O operacij, ki so potrebne za branje enakih nekompresiranih podatkov ter manjši »overhead«.

VPLIV NA PERFORMANSE

Kljub temu, da se pri procesu kompresije pojavlja majhen vpliv na performanse, jih ni možno odpraviti. Pred vklopom kompresije je potrebno narediti izračun vpliva na performanse, da ne bo prevelikega vpliva na delovanje obstoječe produkcije.

Vpliv na performanse pri izvajanju kompresije podatkov imajo naslednji faktorji: tip aplikacije, zmožnost kompresije podatkov, tip dostopa do podatkov (sekvenčni ali naključni dostop), povprečna velikost datoteke, stopnja sprememb, količina podatkov, ki uporablja kompresijo, model strojne opreme, obstoječa obremenitev sistema, tip diskov in njihova hitrost, število diskov v agregatu

Vse zgoraj naštete faktorje je potrebno upoštevati pred implementacijo kompresije podatkov. Predvsem je treba upoštevati dejstvo, da se malenkostno zmanjšajo performanse na račun prihranka diskovnega prostora.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Deduplikacija je proces odpravljanja podvojenih podatkov in s tem sprostitev zasedenih pomnilnih kapacitet in izboljšanja zmogljivosti diskovnih sistemov.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem OUR SPACE APPLIANCES d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

NCOM d.o.o.

Bičevje 5, 1000 Ljubljana, Tel: 040 855 519
Mobilne aplikacije so korenito spremenila način delovanja podjetij. Več kot 3 milijarde ljudi ima dostop do pametnega telefona. Mobilne aplikacije trenutno predstavljajo najučinkovitejši, ... Več
Zlati partner

TELEMACH d.o.o.

Brnčičeva ulica 49a, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 070 700 700
Telemach je eno glavnih telekomunikacijskih podjetij v Sloveniji in hkrati najhitreje rastoči mobilni operater v državi. Uporabnikom ponuja napredne televizijske storitve v ločljivostih ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več
Bronasti partner

Agencija POTI – Z znanjem do cilja!

Stegne 7, 1000 Ljubljana, Tel: 01 511 39 21
Agencija POTI – Z znanjem do cilja! Agencija POTI, izobraževalna, svetovalna in založniška družba, si je v več kot 20. letih delovanja, pridobila obilico znanja in izkušenj ... Več