Računalništvo, telefonija
18.02.2016 22:13
Posodobljeno 3 leta nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Stroj za igre, ki ga lahko nesemo na dopust ali počitnice

Nobeno presenečenje ni, da je Lenovo največji proizvajalec prenosnikov na svetu. Iz kitajskih tovarn jih vsak mesec pride več kot 10 milijonov. To, da znajo narediti najbolj trpežne prenosnike, so ThinkPadi dokazali in dokazujejo vedno znova. Nas pa je tokrat preizkušeni IdeaPad Y900 prepričal, da je mogoče tudi na prenosniku igrati najzahtevnejše igre v najvišjih ločljivostih. In to je vrhunski dosežek.
Lenovo ideapad Y900 tipkovnica
Lenovo ideapad Y900 tipkovnica

Naj povem že kar na začetku – IdeaPad Y900 je pošast, igričarska pošast. Drzno, a všečno oblikovan prenosnik je velik in strojni opremi primerno težak. Je preprosto impresiven. Tudi ko je ugasnjen!

Zunanje mere določa 17,3-palčni zaslon polne visoke ločljivosti (1920 x 1080 pik), prepriča s prikazano sliko. Matrika IPS prikazuje žive barve, vsaka pika zaslona je velika vsega 0,2 mm, kar lahko igričarji le cenimo. Slika je zelo barvno uravnotežena, zato dodatno nastavljanje ni potrebno. Z normalne priporočljive razdalje gledanja, torej okoli 70 cm, je kakovost prikazane slike na zaslonu primerljiva s tako opevanimi Retina zasloni. Zamer glede zaslona ni, niti jih ne more biti. Hvala Lenovo, ker pri zaslonu nisi varčeval. Vgrajena osvetlitev zagotavlja precej svetilnosti, zato jo bomo le redko navili do konca, saj po tem ni nobene potrebe.

Naslednja stvar, ki jo opazimo, so velike reže, nekatere tudi obarvane rdeče, na ohišju. Del njih služi učinkovitemu prezračevanju oziroma izhodu toplega zraka, ki ga z vročih procesorja in grafične kartice potiska ventilator. Ta svoje delo opravlja slišno, a zanesljivo. Absolutno tihega prenosnika, ki bi imel vgrajen zmogljiv procesor Intel Core i7 (v našem primeru i7-6700HQ) ter grafiko GeForce GTX 980M, na svetu pač ni.

A na delovanje ventilatorja pozabimo takoj, ko začnemo z igranjem, poslušanjem glasbe ali ogledom serije ali filma. Z domiselno oblikovanimi režami so namreč prekriti tudi zvočniki. Ti so pohvalno usmerjeni proti uporabniku, v spodnji del prenosnika pa je vgrajen celo nizkotonec. Da iz sebe spravijo pošteno jakost ob zelo čistem predvajanju vokalov, poskrbi tehnologija Dolby Audio (pa še ustrezno nalepko dobimo na ohišje), ki nam omogoča veliko »igranja« z zvočnimi nastavitvami. Nameščena istoimenska aplikacija namreč pozna več prednastavljenih načinov (Movie, Game, Voice, Dynamic), obenem pa omogoča povsem samostojno igranje z nastavitvami.

Železnina

Tehnični podatki IdeaPada Y900 so resnično impresivni, kot bi brali seznam komponent vrhunskega igričarskega namiznega računalnika. No, seveda so komponente prilagojene rabi v prenosnem računalniku. Štirijedrni procesor Intel Core i7-6700HQ dosega takte do 3,5 GHz, 6 MB predpomnilnika pa jamči, da lahko na njem brez sramu poženemo tudi kak matematični program ali aplikacijo za analizo vrtinčenja tekočin. Ker gre za procesor najnovejše generacije, je v prenosnik že vgrajen tudi pomnilnik DDR4, za kar 16 GB ga je bilo!

Tudi grafično kartico smo že omenili – NVIDIA GeForce GTX 980M z 4GB pomnilnika GDDR5 nima nikakršnih težav s poganjanjem sodobnih iger v polni visoki ločljivosti (Full HD) z vklopljenimi vsemi nastavitvami za lepšanje slike.

V 17-palčnem prenosniku je veliko prostora. To dokazuje tudi vgradnja kar dveh diskov. No, diska in pogona SSD. Navdušil nas je predvsem novi M.2 PCIe NVMe SSD pogon, ki je res bliskovito hiter, dobesedno hitrejši od tipičnih pogonov SSD. 256 GB je namenjeno sistemu in nekaj igram, za vse ostale potrebe glede multimedije in dokumentov pa je vgrajen že disk kapacitete 1 TB. Tudi tu varčevanje ni prišlo v poštev – če večina diskov v prenosnikih svoje plošče vrti s 4500 ali 5400 obrati v minuti, disk v IdeaPad Y900 »žvižga« s 7200 rpm.

V bistvu so tehnični podatki nadvse impresivni, še nad priključki smo navdušeni. 1x USB 3.1 tip C, 4x USB 3.0 pa po en HDMI in DisplayPort so vse, kar bo potreboval tudi najzahtevnejši igričar. Pa sta tu še priključka za slušalke ter mikrofon ter celo bralnik kartic SD.

Tipkovnica

Tipkovnica si tokrat zaluži lasten odstavek. Je eden boljših delov prenosnika. Tipke so normalne velikosti in z dobrim hodom, tako da vedno vemo, katero smo pritisnili in kako zanesljivo smo jo pritisnili. Za piko na i je tipkovnica tudi barvno osvetljena, pri čemer lahko poljubno upravljamo z nastavitvijo osvetlitve LED. Hvalimo štiri namenske tipke, ki omogočajo programabilnost tipk glede na posamezno igro. Zelo domišljeno je izvedena tudi rešitev za navijanje – le kdo ne bi znal ceniti drsne tipke z napisom Turbo, ki frekvence procesorja in grafike še dodatno dvigne?

Programska oprema

Na IdeaPad Y900 so prednaloženi Windows 10 v 64-bitni različici. O operacijskem sistemu le najboljše, nam je zelo všeč. Še bolj pa smo bili zadovoljni (če je to sploh mogoče) s programsko opremo Lenovo Nerve Center, ki nam pusti upravljati praktično sleherni podsistem v prenosniku – takt procesorja in grafike, obrate ventilatorja, osvetlitev tipkovnice, odzivnost mrežne kartice ter drsne ploščice … Pač nekaj, s čemer se bomo igrali kakšno urico in poskrbeli, da bo Y900 skakal po našem taktu.

Baterija

Večji del k skupni teži prenosnika prispeva baterija. V času, ko so te vse manjše, je prav lepo videti napis 90Wh. Zaloge energije je torej veliko, da se bomo lahko kljub požrešni grafiki in procesorju vendarle igrali več ur. Ko pa nas bo energijska lakota spravila do iskanja električne vtičnice, pa bomo morali sorodnikom ali prijateljem pojasnjevati, zakaj nimamo orožnega lista. Napajalnik prenosnika je namreč gigantski – podobnih mer kot bi zlepili tri 7-palčne tablice skupaj! No, se vsaj odkupi s hitrim polnjenjem (sploh upoštevaje kapaciteto baterije).

Preizkus delovanja

Nekaj povedo številke na papirju, nekaj pa številke v praksi. IdeaPad Y900 nikoli ne razočara. Tole spravi iz sebe:

Cinebench 11 – rezultat 7,5

3DMark Cloud Gate (G) – 66700 točk

3Dmark Fire Strike (G) – 9630 točk

Unigine Heaven 3.0 – 2975 točk

Pa še igre (vse igrane v 1920×1080 pik in z nastavitvami na MAX):

F1 2015 – 71 fps

GTA 5 – 37 fps

Thief – 51 fps

Tomb Raider – 69 fps

Zaključek

Kaj reči za konec. 4,4 kilogramska igralska pošast stane skoraj 500 evrov po kilogramu. Ampak za odštet denar bomo imeli vedno znova nasmešek na obrazu in razlog za bahanje pred kolegi. Pa še na počitnice ga lahko nesemo. To pa je tudi nekaj vredno, kajne?


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

OD A – Ž d.o.o.

Mariborska cesta 128, 3000 Celje, Tel: 041 627 640

MAJ.universe

Čopova ulica 6, 3310 Žalec, Tel: 041 430 248
MAJ.universe je Majino vesolje MAJ.universe je Majino vesolje, ki ga želi deliti z vami. Maja Horvat je številne izkušnje v novinarstvu, odnosih z javnostjo, organizaciji ... Več

noviSplet, ATRIBUT d.o.o.

Verovškova ulica 55, 1000 Ljubljana, Tel: 01 565 32 61
Agencija za spletne storitve noviSplet Spletna agencija noviSplet deluje od leta 2004. Izdelala je že več kot 1000 spletnih mest. Na področju izdelave spletnih strani spada med ... Več

DEMAR d.o.o.

Gmajna 10, 1236 Trzin, Tel: 05 907 40 61
Drzne rešitve za spletne predstavitve z dušo Obstaja agencija, ki ponuja rešitve za podjetja, organizacije, znamke in posameznike. Za vse, ki pogrešajo sodobnost, kreativnost ... Več