Računalništvo, telefonija
02.12.2016 08:51
Posodobljeno 7 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Superračunalnik MareNostrum4 bo 12-krat zmogljivejši od predhodnika MareNostrum3

Superračunalnik MareNostrum4 bo 12-krat zmogljivejši od predhodnika MareNostrum3
Superračunalnik MareNostrum4 bo 12-krat zmogljivejši od predhodnika MareNostrum3

MareNostrum4, novi superračunalnik organizacije Barcelona Supercomputing Center (BSC), bo kar 12,4-krat zmogljivejši od trenutnega MareNostrum3. Omenjeni računalniški center je novi superračunalnik, katerega zmogljivost bo kar 13,7 Petaflop/s, je že naročen in se bo nahajal v kapeli Torre Girona, kjer so domovali tudi njegovi predhodniki MareNostrum 1, 2 in 3.

Center je superračunalnik naročil družbi IBM, ki bo v njem poleg lastnih tehnologij integrirala še rešitve podjetij Lenovo, Intel in Fujitsu. Pogodba, izbrana na javnem razpisu, na katerega so se prijavili trije ponudniki, je vredna skoraj 30 milijonov evrov.

Splošne in najnovejše tehnologije
Center BSC-CNS je zasledoval dva cilja: kupiti superračunalnik, s katerim bo lahko opravljal vse vrste znanstvenih in inženirskih nalog ter uvedel grozde najnovejših tehnologij. Slednji bodo centru omogočili napredne analize in preizkuse zmogljivosti najnovejših razvojnih rešitev na področju superračunalništva.

Visoka energijska učinkovitost
Družba Lenovo bo superračunalnik opremila z 48 omarami z več kot 3400 strežniki visoke gostote, opremljenimi s procesorji Intel Xeon in osrednjim pomnilnikom zmogljivosti 390 terabajtov. Zmogljivosti tega sistema bodo presegle 11 Petaflop/s oziroma več kot 11.000 milijard operacij v sekundi, kar je 10-krat več kot jih zmore superračunalnik MareNostrum3, ki ga je center postavil v letih 2012 in 2013. Kljub izjemnemu porastu zmogljivosti bo novi superračunalnik porabil le 30 % več energije, in sicer okoli 1,3 MW/letno.

Najnovejše tehnologije
Del superračunalnika MareNostrum 4 bodo tudi trije grozdi različnih tehnologij, ki bodo šele ugledale luč sveta. Te razvijajo različna podjetja v ZDA in na Japonskem in bodo pospešile prihod nove generacije superračunalnikov. Prvi grozd bodo sestavljali procesorji IBM POWER9 in grafični procesorji podjetja NVIDIA, enake komponente, kot jih uporablja ameriško ministrstvo za energijo v svojih laboratorijih Oak Ridge in Lawrence Livermore. Njihova zmogljivost bo presegala 1,5 Petaflop/s.

Drugi grozd bodo sestavljali procesorji Intel Knights Landing (KNL) ter Intel Knights Hill (KNH), ki jih bosta dobavila Fujitsu in Lenovo. Pričakovana zmogljivost tega grozda bo presegla 0,5 Petaflop/s.

Tretji grozd bodo sestavljali 64-bitni ARMv8 procesorji družbe Fujitsu, kakršne uporablja tudi japonski superračunalnik Post-K. Tudi zmogljivost tega grozda bo presegla 0,5 Petaflop/s.

Cilj implementacije najnovejših tehnologij v superračunalnik MareNostrum4 bo centru BSC omogočil lažjo vpeljavo novo razvitih rešitev in preverjanje, ali bodo združljive s prihodnjimi superračunalniki MareNostrum.

Razkošna hramba podatkov
MareNostrum4 bo premogel diskovno polje kapacitete, ki bo presegla 10 petabajtov in bo povezana z obstoječo infrastrukturo masovnih podatkov centra BSC-CNS. Skupna kapaciteta hrambe podatkov bo kar 24,6 petabajtov. Tako kot predhodniki bo tudi MareNostrum4 povezan v omrežji evropskih raziskovalnih centrov in univerz RedIris ter Geant.


Prijavi napako v članku

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Enaa / Gambit trade d.o.o.

Savska cesta 3a, 1000 Ljubljana, Tel: 01 437 63 33
Gambit trade d.o.o. je eno najstarejših in uspešnejših računalniških podjetij pri nas. S svojo inovativnostjo premikajo meje. Tako so že leta 1999 postavili tudi Enaa prvo spletno ... Več

Računalniške storitve mITch, Mitja Mihelič s.p.

Čolnarska ulica 3, 1310 Ribnica, Tel: 05 125 8575, 051 258 575
Ali vaše podjetje potrebuje oddelek za IT? Nekoč dostopne le za velike korporacije, danes so IT funkcije na voljo podjetjem vseh velikosti po zaslugi računalništva v oblaku in ... Več
Zlati partner

Kontron, d. o. o.

Ljubljanska cesta 24a, 4000 Kranj, Tel: 04 207 20 00
Vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno preobrazbo Z več kot 70 leti izkušenj je podjetje Kontron vodilni evropski ponudnik komunikacijskih rešitev za digitalno ... Več
Zlati partner

XLAB

Pot za brdom 100, 1000 Ljubljana, Tel: 01 244 77 50
XLAB je globalno IT podjetje, osredotočeno na področja oddaljenega namizja (ISL Online), avtomatizacije in upravljanja hibridne infrastrukture (XLAB Steampunk) ter umetne inteligence, napredne ... Več