16.09.2011      17:09
90. obletnica Saturnusa

Svetloba je naša strast in prihodnost

90. obletnica Saturnusa90. obletnica Saturnusa

Hella Saturnus Slovenija d.o.o letos praznuje 90. obletnico Saturnusa, obletnico, s katero se lahko pohvali le malo slovenskih podjetij. Vse skupaj se je začelo s peščico zaposlenih in skromno proizvodnjo pločevinaste embalaže. Sledila so desetletja inovacij, izdelkov, procesov in storitev. Danes je Hella Saturnus Slovenija s približno 1.900 zaposlenimi del mednarodnega koncerna Hella Group in eden največjih slovenskih izvoznikov, ki svoje več kot 60-letne izkušnje v razvoju in proizvodnji svetlobne avtomobilske opreme v Sloveniji, uspešno združuje s številnimi priznanimi avtomobilskimi blagovnimi znamkami. Ob visokem jubileju so sinoči v prostorih Helle Saturnus Slovenija pripravili slavnosti dogodek, z naslovom Svetlobo bomo pričarali iz teme, ki so se ga udeležili visoki predstavniki iz političnega, gospodarskega in znanstvenega področja.

Častni gost in slavnosti govornik na jubilejnem dogodku predsednik republike Slovenije dr. Danilo Türk je med drugim povedal, da industrija s svojim tehnološkim razvojem v veliki meri določa samostojnost, napredek in blaginjo države ter da je inovativnost edina pot, ki vodi Slovenijo med visoko razvite države. "Hella Saturnus Slovenija je primer uspešnega povezovanja tradicije, znanja in inovativnosti. Je tudi primer uspešnega tujega vlaganja, ki temelji na enakopravnem partnerstvu, podjetniški avtonomiji in odgovornosti", je še dejal Türk.

"90 let inženirske strasti in visokotehnološke proizvodnje. Častitljiva starost in tako mladosten radoveden duh, ki svoje bogate izkušnje usmerja v odkrivanje novih rešitev. To je najkrajši način, s katerim bi lahko opisal preteklih devet desetletij Saturnusa," je v svojem nagovoru poudaril gostitelj generalni direktor Hella Saturnus Slovenija d. o. o. Christof Droste. Izpostavil je pomen inovacij izdelkov, procesov in storitev, ki so bili, so in bodo tudi v prihodnje Saturnusovo najboljše orožje. "Danes so pred nami sadovi devetdesetletnih izkušenj. Besede mirovanje ni v našem slovarju, nenehen razvoj nas je spremenil v kompetenčni center znotraj skupine Hella, kjer se posvečamo inovacijam na področju meglenk, dodatnih svetilk ter svetlobne opreme športnih avtomobilov."

"Čas je pokazal, da je bila Hellina odločitev o lastniškem vstopu v Saturnus pravilna, saj je Hella Saturnus s pisanjem lastne zgodbe o uspehu, povsem izpolnila naša pričakovanja," je poudaril predstavnik koncerna HELLA KGaA Hueck & Co. Franz Josef Klegraf. "Saturnus je bila uveljavljena blagovna znamka in sinonim za kakovost, prepoznaven v industriji originalnih avtomobilskih delov. S prevzemom starega imena in združitvijo z družbo HELLA smo leta 2008 povezali tradicijo in globalni potencial za prihodnost. Kot direktor enega svetovnih proizvajalcev svetlobne opreme sem zelo ponosen na to podjetje", je še povedal Klegraf.

Osnovna dejavnost Hella Saturnus Slovenija z danes približno 1.900 zaposlenimi, med njimi je 130 strokovnjakov strojništva in več strokovnjakov s področja fizike in elektronike, je razvoj in proizvodnja svetlobne opreme za motorna vozila. Gre za enega največjih slovenskih izvoznikov, saj izvozijo kar 95 odstotkov izdelkov po vsem svetu, največ v druge evropske države. V poslovnem letu 2010/11, ki se je zaključil konec maja, je družba Hella Saturnus Slovenija ustvarila 251 milijonov evrov prihodkov in nekaj več kot 21 milijonov evrov dobička. Tudi v poslovnem letu 2011/12 načrtujejo podobne prihodke.

Mejniki

Leto 1921 - Uradna registracija podjetja.

Leto 1924 - Mala tovarna z 250 delavci se preimenuje v Saturnus d. d., industrija pločevinastih izdelkov.

Leto 1935 - Razširitev programa s kolesarsko opremo.

Leto 1948 - Začetek proizvodnje svetlobnih žarometov.

Leta med 1960 in 1970 - izvoz prvih izdelkov za velike evropske avtomobilske naročnike (Renault, Simca, Citroën, Peugeot, VW).

Leta med 1971 in 1974 - Poslovno sodelovanje med Hello in Saturnusom pri proizvodnji žarometov za družbo VW.

Leto 1976 - Nova tovarna avtoopreme.

Leto 1986 - Uvajanje novih tehnologij pri proizvodnji embalaže in razvijanje novih izdelkov svetlobne opreme: uvajanje računalniško podprtih sistemov v konstruiranju in izdelavi strojev.

Leto 1988 - Razširitev proizvodnega obrata in izgradnja nove poslovne stavbe.

Leto 1992 - Saturnus se razdeli na več posameznih enot.

Leto 1997 - Hella postane večinski lastnik današnje Helle Saturnus Slovenija.

Leto 2004 - Hella je postala stoodstotni lastnik današnje Helle Saturnus Slovenija.

Leto 2008 - Sprememba imena podjetja iz Hella Lux Slovenija v Hella Saturnus Slovenija.

Leto 2011 – 90. obletnica Saturnusa

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Samsung Galaxy S8 skoraj zagotovo brez priklj... 7
NubCake  |  nebodo odstranli audio jack-a, to so sam...
Samsung Galaxy S8 skoraj zagotovo brez priklj... 7
NubCake  |  ne čakaj na Samsung, kupi OnePlus 3T, ki...