06.07.2013      19:56
E-uprava

Svetovni prvaki v e-upravi

Slovenska e-uprava je osvojila prvo nagrado Združenih narodov UNPSA za najboljšo informacijsko rešitev v kategoriji »Spodbujanje celovitih rešitev javne uprave v informacijski dobi« - za nagrade UNPSA se je letos potegovalo 600 informacijskih projektov iz 97 držav.

Letošnji Forum Združenih narodov in podelitev nagrad UNPSA 2013, ki je potekal v Bahrajnu, je potrdil naprednost Slovenije pri razvoju informacijskih storitev e-uprave. Na tem največjem svetovnem dogodku s področja informacijskih storitev v javni upravi, ki je potekal pod naslovom "Preoblikovanje e-uprave in inovacije: ustvarjanje boljše prihodnosti za vse", je slovenska javna uprava zmagala v kategoriji „Spodbujanje celovitih rešitev javne uprave v informacijski dobi, za območje Evrope in Severne Amerike“. Zmagala je s sistemom večnamenskih interoperabilnostnih komponent za elektronsko pridobivanje podatkov, ki je bil implementiran pri projektu e-Sociala in je plod sodelovanja z vodilnimi slovenskimi proizvajalci informacijskih rešitev za e-poslovanje. Tvorce slovenskega uspeha sta sprejela Gregor Virant, minister za notranje zadeve, ter Anja Kopač Mrak, ministrica za delo.

Dobiti prvo nagrado UNPSA pomeni zmagati na svetovnem prvenstvu informacijskih rešitev za javno upravo,“ je poudaril Stane Štefančič, predsednik uprave podjetja Genis. „V Genisu smo ponosni, da smo med tvorci slovenskega uspeha, ki potrjuje naše znanje, inovativnost in željo po izboljšanju storitev javne uprave.“

Zmagovalni sistem je plod sodelovanja javne uprave z podjetji Genis d.o.o., Medius d.o.o., S&T Slovenija d.d. ter Comtrade d.o.o. V podjetju Genis so k letošnjemu slovenskemu uspehu prispevali sistem IO-modul, ki zagotavlja zmogljivo, dinamično in zanesljivo platformo za distribucijo ter izmenjavo podatkov. Ta modul je eden glavnih interoperabilnostnih gradnikov sistema e-Sociala in temelji na Genisovih najboljših praksah interoperabilnostnega povezovanja, ki so že bile uporabljene pri interoperabilnostnih sistemih, kot so IO-Vrtci, e-Rojstva, ECRN in PanEU.

„Slovenija je med vodilnimi državami na svetu z vidika registrske urejenosti in uporabe najsodobnejše tehnologije za interoperabilnostno povezovanje kot osnove za izgradnjo storitev e-uprave,“ je povedal Stane Štefančič, predsednik uprave podjetja Genis. Štefančič, ki ponovno prevzema vodenje Kompetenčnega centra za e-Government pri izvozno prebojni sekciji ZITex, je ob tem napovedal, da bo slovenska industrija informacijskih rešitev za e-upravo okrepila svoje delovanje predvsem pri izvozu v države jugovzhodne Evrope.

Podjetje Genis je zaznamovalo razvoj elektronskih storitev javne uprave, saj je izdelalo vse glavne državotvorne registre oziroma informacijske sisteme, na osnovi katerih je slovenska javna uprava med najbolj razvitimi na svetu. Med njimi so Matični register, Centralni register prebivalstva, Register stalnega prebivalstva, Register državljanstev, Register potnih listin in Register osebnih izkaznic, vključno z dodatnimi rešitvami, kot sta Sodobno delovno mesto za Upravne enote, e-Fotograf ter e-Volitve za vodenje predsedniških in županskih volitev.

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Na splet pricurljale prve slike težko pričako... 3
FerdoPiš  |  Od kje vam vsak teden nek bizarno poimen...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
Justin.Forfunky  |  Zgleda, da prav tako 925.
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
sibyte  |  Krivici za slab rezultat smo uporabniki ...
Telefon iPhone izgublja delež trga kot za sta... 8
sibyte  |  Kateri model pa imaš? Jaz sem na moji Lu...