Računalništvo, telefonija
09.06.2017 10:30

Deli z drugimi:

Share

Te dni bo nad 30 stopinj in povpraševanje po klimah bo naraslo tudi za 200 %

Te dni bo nad 30 stopinj in povpraševanje po klimah bo naraslo tudi za 200 %
Te dni bo nad 30 stopinj in povpraševanje po klimah bo naraslo tudi za 200 %

V naslednjih dneh vremenoslovci napovedujejo temperature nad 30 stopinj, na ceneje.si pa napovedujemo 2-krat večje povpraševanje po klimah. Analiza nakupnega vedenja je pokazala, da junija zanimanje potrošnikov naraste za okoli 170 odstotkov, ob napovedi vročine pa je rast še večja. Razkrivamo tudi, koliko so letos potrošniki pripravljeni zapraviti za klimo, kateri znamki najbolj zaupajo in kdaj se najbolj splača po novo klimo.

Na vodilnem slovenskem portalu za primerjalno nakupovanje ceneje.si smo pripravili poglobljeno analizo spletnega iskanja v kategoriji klimatskih naprav. Podatki temeljijo na skoraj 45.000 povpraševanjih na spletnem portalu v zadnjih dveh letih.

Vrh povpraševanja po klimah bo ta mesec, sezona se bo nato podaljšala v julij

Naša analiza kaže, da prične zanimanje potrošnikov za klime eksponentno rasti že marca in doseže vrh junija, ko je do 170 odstotkov višje od letnega povprečja, zatem pa ostane na visokem nivoju še skozi cel julij.

Letos je bilo povpraševanje že v predsezoni (maja) kar enkrat višje od povprečja. Določen del tega povečanja lahko zagotovo pripišemo vremenu, saj je bila vročina že zelo poletna, pomemben del pa izhaja iz rasti iskanj na spletu. Podatki namreč jasno kažejo, da iz leta v leto znatno raste število potrošnikov, ki raziskuje ponudbo klim na spletu, ne glede na to, ali nakup nato zaključijo v spletni ali fizični trgovini.

Zaradi napovedi visokih temperatur v naslednjih dneh pričakujemo še večji porast zanimanja potrošnikov, do 200 odstotkov (glede na letno povprečje), glavna sezona nakupov klim pa se bo nato nadaljevala v juliju.

Najbolj iskane klime znamke Mitsubishi

Na ceneje.si smo na podlagi več kot 10.000 letošnjih povpraševanj v kategoriji klim naredili analizo priljubljenosti blagovnih znamk. Tole je seznam najbolj iskanih znamk 2017 do konca maja, ki so skupaj zavzele skoraj 70 % vseh povpraševanj:

1. Mitsubishi

2. Gorenje

3. Daikin

4. Samsung

5. Panasonic

Letos so potrošniki za novo klimo v povprečju pripravljeni odšteti okoli 630 €, cene pa se precej razlikujejo glede na znamke. Pri klimah Mitsubishi se cene najbolj iskanih modelov gibljejo okoli 800 €, pri Gorenju precej nižje, okoli 380 €, a je povprečna cena nižja na račun nekaj zelo priljubljenih modelov prenosnih klim, ki so cenejše. Povprečna cena najbolj iskanih klim Daikin znaša nekaj čez 900 €, pri znamkah Samsung in Panasonic pa okoli 730 €.

Najbolj iskan model leta 2017 do vključno maja je MITSUBISHI MSZ/MUZ-HJ35VA, ki je skupaj z montažo na voljo od 780 € dalje. Glavne prednosti te klime so nevtralna oblika, zaradi katere se lepo poda v vsak prostor, tiho delovanje (šum dosega 22 dB) in energetska varčnost.

Cene najnižje v glavni sezoni

Naši podatki kažejo, da so cene klimatskih naprav najnižje ravno v glavni sezoni povpraševanja, najvišje pa pozimi. Po novo klimo se tako potrošnikom splača junija in julija, ko trgovci zaradi konkurenčnosti ponudbe ponujajo akcijske cene. Lani so bile v času glavne sezone približno 15 odstotkov nižje od letnega povprečja, isti trend pa pričakujemo tudi letos.

Svetujemo, kako izbrati pravo klimo

Pri nakupu nove klimatske naprave naj bodo potrošniki pozorni predvsem na dve ključni stvari: moč in energetski izkoristek. Moč si lahko vsak izračuna sam s preprosto formulo: dolžina x širina x višina prostora x 25w/m3, dobljeno številko deli s 1000 in tako dobi potrebno moč naprave v kW. Poraba električne energije naj bo v primeru zgolj hlajenja vsaj A++, za gretje pa vsaj A+. Z vidika energetske učinkovitosti imajo boljši izkoristek inverterske klime, ki prilagodijo delovanje, ko je dosežena želena temperatura.

Pomemben element izbire nove klime je še njena glasnost v dB, pri čemer nižja številka pomeni tišje delovanje, razmisliti pa velja tudi o funkcijah razvlaževanja, vlaženja in ioniziranja zraka. Ostale lastnosti, na podlagi katerih potrošnik lažje najde popolno klimo zase, so še pretok zraka, odvajanje vlage ter seveda znamka in barva klime.

Ne bodite prepozni! Po nakupu klime je potrebna še montaža, zato priporočamo, da potrošniki novo klimatsko napravo kupijo pravočasno in ne šele ob napovedi vročine.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

REDIT d.o.o.

Vodnikova cesta 232 , 1000 Ljubljana, Tel: 040 768 404
Podjetje Redit d.o.o. je za uporabnike ključnega pomena saj s svojimi storitvami poskrbi za nemoteno delo od doma oziroma za to, da računalnik deluje tako, kot od njega pričakujemo. ... Več

J-LAB d.o.o.

Šaleška cesta 20a, 3320 Velenje, Tel: 040 757 323
Vizija podjetja J-Lab je zadovoljiti stranke v skladu s sloganom - hitro, učinkovito in cenovno ugodno, ob tem pa so potrpežljivi in zanesljivi, na voljo ves dan, vse dni v tednu. Klik ... Več
Zlati partner

NEWSROOM SLOVENIJA & ECETERA d.o.o.

Motnica 7a, 1236 Trzin, Tel: 01 600 10 10
Ecetera se je rodila leta 2001. Najprej se je morala spopasti s svojimi prvimi koraki na trgu in se boriti za obstoj v krutem svetu. Iz podjetja je napredovala v podjetje, ki se je ... Več

Apogej Tech, d. o. o.

Špindlerjeva 22 , 2250 Ptuj, Tel: 041 739 655
Težko je doumeti razsežnost informacijske tehnologije in njenega vpliva na poslovno in zasebno sfero. Uporablja se praktično povsod, od običajne elektronike (tablice, računalniki, ... Več