Računalništvo, telefonija
13.07.2012 12:58

Deli z drugimi:

Share

Tehnologija deduplikacija druge generacije

Tehnologija deduplikacija druge generacije
Tehnologija deduplikacija druge generacije

Ustrezno varovanje podatkov je kot zavarovalna polica. Večinoma je ne vnovčimo, je pa ključnega pomena, če težave oziroma škoda dejansko nastane. Stroški »zavarovanja« pri varovanju podatkov niso samo stroški opreme in njenega vzdrževanja, pač pa tudi negativen vpliv na izvajanje poslovnih procesov, če na primer arhiviranje ali obnavljanje podatkov trajata predolgo, če podatki na oddaljenih lokacijah podjetja niso ustrezno varovani ali če stvari enostavno niso urejene skladno z zakonsko regulativo.


Kot neposreden odgovor na omenjene vprašanja so se pred nekaj leti pojavile tehnologije, ki so bistveno vplivale na izboljšanje procesov arhiviranja. Poleg precejšnje pocenitve trdih diskov je bil ključen razvoj tehnologije deduplikacije podatkov. Prva generacije te tehnologije je sicer uporabnikom prinesla kar nekaj koristi, že tedaj pa se je vedelo, da ima večino potenciala še pred seboj. HP je leta 2010 zasnoval strategijo razvoja deduplikacije in danes razpolaga z drugo generacijo, ki prinaša izboljšave predvsem na področjih, kot so zmogljivost, prilagodljivost in upravljanje s podatki. StoreOne tehnologija, kot jo imenujejo, je zasnovana na enotnem deduplikacijskem algoritmu, ki so ga razvili v laboratorijih HP labs in deluje na vseh HP-jevih strojnih in programskih rešitvah za varovanje podatkov. Povedano drugače, dotično tehnologijo deduplikacije lahko implementiramo tako na HP B6000, HP D2D2500 in HP D2D4000 seriji produktov, v celoti pa jo podpira tudi HP Data Protector arhivska programska reštevi. Če na hitro pogledamo glavnega konkurenta, podjetje EMC, hitro ugotovimo, da njegove rešitve temeljijo na treh med seboj nezdružljivih platformah (Data Domain, Avamar, Celerra) (poročilo Edison Group, 2011), kar predstavlja očitno razliko v primerjavi z enovito, unificirano arhitekturo, ki jo ponuja HP.

Kje nas pri varovanju podatkov najbolj čevelj žuli?

Obstaja splošno soglasje, da so v povezavi z varovanjem podatkov kritična predvsem sledeča področja, ki na ta ali oni način tarejo kupce:

Časovna okna, ki so na voljo za arhiviranje
Največji izziv je arhivirati vse več podatkov v vse krajšem času. Pri HP-ju na to odgovarjajo s tako imenovano »scale-out« arhitekturo, ki uporabnikom omogoča, da kupijo samo takšne kapacitete in zmogljivosti, kot jih resnično potrebujejo, ne pa da bi morali obe kategoriji kupiti na zalogo. Lestvica se v tem trenutku pri HP-ju konča s 768 TB bruto kapacitete in s hitrostjo arhiviranja okoli 100 TB/uro.

Obnova podatkov po katastrofičnih dogodkih
Ključno je, da so podatki shranjeni na tistih lokacijah, ki omogočajo njihovo obnovitev v primeru katastrofičnih dogodkov. Na voljo je kar nekaj možnosti za replikacijo podatkov, ki poteka po podatkovnih povezavah z nizko pasovno širino, saj med lokacijami potujejo samo deduplicirani podatki. StoreOnce tehnologija omogoča, da se deduplikacija podatkov zgodi kjerkoli želimo, neposredno pri aplikaciji oziroma viru, kjer podatki nastajajo, v arhivskem strežniku ali pa neposredno na napravi, kjer se podatki shranjujejo. Deduplikacija se seveda lahko zgodi še preden se podatki prenesejo iz ene lokacije na drugo, zato lahko več kopij istih podatkov hkrati arhiviramo na večih lokacijah.

Varovanje podatkov na oddaljenih lokacijah

Pri podjetjih, ki delujejo na večih lokacijah ali celo v večih državah in celinah, so podatki zelo razpršeni in pogosto ne dovolj varovani. S StoreOnce tehnologijo lahko iz centralne lokacije dostopamo ali obnavljamo podatke, ne glede na to, kje se nahajajo.

Zmogljivosti pri obnavljanju podatkov

Investicije v arhivske rešitve ne pomenijo nič, če podatkov v razumnem času ni mogoče obnoviti. Večina ponudnikov še vedno daje poudarek pretežno na zmogljivostih arhiviranja, na obnavljanje pa pozabijo in ponavadi tega podatka niti ne objavljajo, da ne bi bili v zadregi. HP-jeve rešitve so tukaj močno v ospredju, saj omogočajo hitrosti do 30 TB/uro, kar je največ med primerljivimi rešitvami.

StoreOnce Catalyst

StoreOnce Catalyst (API toolset) je nova nadgradnja arhivskih rešitev in omogoča premikanje dedupliciranih podatkov neposredno iz arhivske aplikacije med StoreOnce sistemi, brez potrebe, da bi jih pred tem »rehidrirali«, torej spravili v izhodiščno stanje. StoreOnce Catalyst pravtako omogoča replikacijo podatkov iz ene lokacije na več lokacij hkrati in kaskadiranje podatkov med lokacijami v deduplicirani obliki (izraba povezav z ozko pasovnoširino). StoreOnce Catalyst tehnologija je integrirana tudi v HP Data Protector 7 programsko opremo, kar je še posebej primerno za manjša podjetja.

Integracija v vaše okolje

StoreOnce tehnologija je široko podprta (podpira jo vedno več vodilnih arhivskih programskih rešitev na tržišču), zato vam recimo ob nakupu D2D2500 sistema ni potrebno menjati programske opreme za arhiviranje, če tega nočete. Če pa to ni ovira, obstaja kar nekaj dobrih razlogov, zakaj si velja bliže pogledati HP-jev Data Protector. Le-ta namreč ponuja funkcionalnosti, ki jih ne boste našli drugje:

  1. HP Data Protector uporablja StoreOnce deduplikacijski algoritem, kar omogoča enostaven prenos dedupliciranih podatkov na katerokoli StoreOnce strojno opremo.
  2. Data Protector podpira kontekstualno iskanje arhiviranih podatkov, kar pomeni, da lahko obnovimo podatke s točno določeno vsebino, ne samo podatke z določenim poimenovanjem (ime datotek).

To omogoča integriran »Intelligent Data Operating Layer (IDOL)« podjetja Autonomy, ki že nekaj časa sodi pod HP-jevo okrilje.

Kaj pa arhiviranje na trak?

Za dolgoročno atrhiviranje podatkov v ponudbi še naprej ostajajo tračne enote v najrazličnejših izvedbah, saj na trgu zanje še vedno vlada precejšnje povpraševanje. Dejstvo je, da je dolgoročno arhiviranje na trak še vedno daleč najcenejša opcija.

Za več informacij ali svetovanje o najprimernejši rešitvi arhiviranja ali replikacije podatkov nas kontaktirajte preko kontaktnega obrazca.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem ATR.SIS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri ATR.SIS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem ATR.SIS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

POINT.ER IT d.o.o.

Dolenji Boštanj 55, 8294 Boštanj, Tel: 07 814 98 00
Osredotočeni s Point.er Kako na enem mestu najti vse, kar potrebujete pri vodenju podjetja ali le v domači pisarni? Point.er it, d. o. o., je podjetje, ki ponuja celotne IT storitve, ... Več
Zlati partner

VIBOR d.o.o.

Brnčičeva ulica 41d, 1231 Ljubljana Črnuče, Tel: 01 561 33 21
Podjetje Vibor z unikatnim pristopom že od leta 1993 zagotavlja neprekinjeno podporo celotni organizaciji z zanesljivo opremo ter rešitvami, ki poenostavljajo in povezujejo delovne ... Več

CICERO, BEGUNJE, d.o.o.

Stegne 21c, 1000 Ljubljana, Tel: 01 507 42 92, 041 662 178
Zlati partner

STRIM PLUS d.o.o.

Cesta dveh cesarjev 393, 1000 Ljubljana, Tel: 05 907 52 00
Strim plus d.o.o. sestavlja dinamična ekipa, ki se ukvarja s tremi segmenti poslovanja v prehodu od papirnate sedanjosti v digitalno prihodnost. Foto: Freepik Rešitve tiskanja Tiskanje ... Več