11.11.2014      18:18
Apple Pay glavna tema tudi na priznanem pariškem sejmu Cartes

Apple Pay kritična točka za NFC

Strokovnjaki verjamejo, da bo novi sistem Apple Pay dal nov zagon plačilnem sektorju na področju brezkontaktne tehnologije.

Potem ko je Apple predstavil novi iPhone 6, ki ima kot prvi od jabolčnih telefonov vgrajen tudi čitalec NFC, in sistem Apple Pay, so debate o možnostih brezkontaktne tehnologije obkrožile svet. Apple Pay je kot revolucija na področju mobilnega plačevanja razburkal tudi dogajanje med tisoči obiskovalcev največjega sejma na področju kartične tehnologije Cartes 2014, ki se je končal pred nekaj dnevi.

Prednosti tega, da je tudi tako zveneče ime pod svoje okrilje vzelo naprave NFC, so precejšnje, pravi June Yee Felix, predsednica Verifone Europe. "Apple Pay je nekaj čudovitega za našo industrijo," je povedala več sto delegatom, ki so se udeležili odprtja največjega sejma na področju kartične tehnologije v Parizu CARTES SECURE CONNEXIONS 2014. "Osvojili so potrošnika. Ta tehnologija je bila tam kar nekaj časa. Drugi, kot npr.Google, so šli po isti poti, ampak tisto, kar je drugačno, je, da je Apple razburkal domišljijo potrošnika." Nadaljevala je: "Imeti 200.000 trgovcev, kjer lahko plačujemo na ta način, in to samo v ZDA, je ključen moment za začetek dinamičnega gibanja. Gre za ustvarjanje razburjenja med potrošniki, kar je zelo, zelo pomembno."

Sprejetje NFC tehnologije tudi med glavnimi evropskimi blagovnimi znamkami, kot je npr. Marks&Spencer, prav tako pomaga razširjati promet na področju brezkontaktnega plačevanja. Treba je namreč vedeti, da je brezkontaktno plačilo do 15-krat hitrejše od tradicionalnih metod, pri katerih se uporablja gotovino ali kartice.

Oyvind Rastad, predsednik Eurosmart, trgovinskega organa varnostne industrije, se je prav tako dotaknil prihoda velikana Apple na NFC trg: "To je odlična novica za industrijo. Naslednje leto bo leto NFC. Vem, da sem to napovedal že trikrat, a zdaj NFC zares postaja komercialna resničnost.« Medtem je bilo izdanih že skoraj dve milijardi čipov in kartic, od tega 500 milijonov samo na Kitajskem, je opozoril. Glavni prehod na čipe in kartice poteka tudi v ZDA, ki se je dolgo oklepala tradicionalnega plačevanja s kreditno kartico in podpisom potrdila. "Vidimo hiper-povezan svetu, kjer so vsi in je vse povezano v vsakem trenutku. Do leta 2020 bo več kot 50% transakcij bo opravljenih mobilno," je zaključil Rastad.

Brezkontaktna tehnologija, ki jo omogoča NFC, je sicer super uporabna tudi na drugih področjih oziroma kjerkoli se zahteva hitro identifikacijo - z brezkontaktno kartico se vam obisk fitnesa zabeleži z eno potezo, samo dotik terminala s kartico je dovolj za vožnjo z avtobusom, z brezkontaktno zapestnico lahko npr. tudi koristite različne stiritve v izbranem welness centru.

>> Več o NFC tehnologiji

brezkontaktnimi karticamičitalcizapestnicaminalepkamiobeski oziroma "tagi" in terminali so možnosti skoraj neomejene - morda lahko rešijo tudi vašo težavo. Pokličite nas ali nam pišite; povabili vas bomo na odlično kavo ter vam z veseljem predstavili vse, kar vas zanima, skupaj pa bomo zagotovo našli tudi najboljšo rešitev. IDentiks kartični sistemi d.o.o., 0590 90 550, info@identiks.siwww.identiks.si.

Povezave:Identiks

Za kateri telefon boste pisali Božičku?

Zadnje slovo od operacijskega sistema MS-DOS 4
FerdoPiš  |  Ne ne, ravno wannabeji smo za RN. Znalci...
Preverite, kaj nam prinaša novi Bluetooth? 1
barbaricb  |  Dragi avtor članka. Hitrost BT5 bo do 2M...