Računalništvo, telefonija
29.05.2015 13:34

Deli z drugimi:

Share

Tehnološki velikan je predstavil nove naprave in tehnološke koncepte prihodnosti

Lenovo je danes na globalnem tehnološkem dogodku Lenovo Tech World, ki ga družba letos organizira prvič, predstavil številne nove izdelke ter tehnološke koncepte prihodnosti, ki predstavljajo spremembe v interakciji ljudi s tehnologijo. Svojo vizijo prihodnosti industrije so z udeleženci delili tudi direktorji korporacij Intel, Microsoft ter Baidu.
Lenovo koncept telefona s projekcijo
Lenovo koncept telefona s projekcijo

“Lenovo Tech World je proslava inovacij največjih tehnoloških podjetij, naših partnerjev in dobaviteljev ter strank. Lenovo ima edinstveno vlogo v industriji, saj uporabnikom ponuja naprave, pametno povezljivost ter infrastrukturo, s katerimi nastajajo izjemne uporabniške izkušnje. Naš cilj je zadovoljevati prave potrebe uporabnikov. Vsak dan smo v stiku z njimi, skupaj inoviramo. Tudi uporabniki so naši partnerji pri oblikovanju prihodnosti tehnologije. Inoviramo naprej, z združevanjem strojne in programske opreme, ki močno spreminja uporabniško izkušnjo,”je povedal izvršni direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing.

Spletna transformacija prinaša naprave 3-v-1

Predsednik uprave in direktor družbe Lenovo Yang Yuanqing je v svojem uvodnem predavanju izpostavil pet smeri razvoja, ki bodo spremenile način rabe tehnologij in naprav:

  • Ustvarjanje bolj naravnih načinov povezovanja človeka z napravo,
  • izdelava naprav in omrežnih povezav, ki bodo zanesljive, brezšivne in vseprisotne,
  • medsebojno povezovanje naprav ter bogatejše interakcije,
  • uporabnikom ponuditi osebne oblake in dostop do velikih podatkov,
  • ustvariti pametno povezljivost in omogočiti uporabnikom, da sami izberejo različne storitve ter sami ustvarijo edinstvene uporabniške izkušnje.

Yuanqing je poudaril prizadevanje podjetja, ki je že leta 2012 ustvarilo kategorijo prilagodljivih naprav z družino izdelkov YOGA, ki jih je moč uporabljati na štiri različne načine, kot primer inovacij na področju strojne opreme. Tako podjetje rešuje izzive uporabnikov in jim omogoča nove, bolj osebne načine interakcije z napravami.

Konceptne naprave napovedale izjemno prihodnost

Poleg novih izdelkov, ki bodo na voljo še letos, je Lenovo predstavil tri razvojne projekte. Ti koncepti predstavljajo inovativno razmišljanje glede rabe tehnologije v prihodnosti.

Pametne ure so med uporabniki privlačne zaradi svoje praktičnosti, a njihova zapestna velikost je hkrati ovira pri prikazovanju vsebin. Lenovo je sprejel ta izziv in s konceptom pametne ure, poimenovane Magic View, izdelal prvo pametno uro z dvema zaslonoma. Drugi zaslon odpravlja omejitve fizičnih dimenzij primarnega zaslona. Z uporabo optičnega odboja ustvarja virtualno podobo in uporabnikom omogoča ogled vsebin na virtualnem zaslonu, ki je 20-krat večji od primarnega zaslona ure. Posledično uporabniki lažje spremljajo podobo zemljevida, si ogledajo fotografije ali celo video posnetek. Izjemni uporabniški izkušnji preprosto ni para. Lenovo je že v pogovorih s ključnimi tehnološkimi partnerji in že snuje lasten čip za uro Magic View, saj je cilj kar največja miniaturizacija komponent brez žrtvovanja zmogljivosti.

Poleg rešitev s področja nosljivih naprav je Lenovo predstavil tudi nadgradnjo uporabnosti pametnih telefonov. Koncept, poimenovan Smart Cast, prinaša večjo uporabnost vsebin, saj ima vgrajen laserski projektor, infrardeči detektor gibanja ter vrsto naprednih algoritmov, s katerimi poskrbi za novo dimenzijo interakcije. Uporabnik lahko projicira velik virtualen »na dotik« občutljiv zaslon na površino (npr. mizo) ter preprosto tipka po navidezni tipkovnici. Tej uporabi so že prilagodili vrsto pogosteje uporabljanih aplikacij, kot so kalkulator, aplikacije za risanje, beležke in celo urejanje vsebin v programu Microsoft PowerPoint. Uporabniki lahko projektor uporabijo tudi za projiciranje filma ali video posnetkov na steno, igranje iger z uporabo gest rok (npr. Fruit Ninja) … Novo dimenzijo dobi tudi video klepet, ki je projiciran na površino, medtem ko uporabnik na zaslonu mobilnega telefona spremlja druge vsebine.

Na dogodku Tech World je sposobnosti koncepta Smart Cast prikazal tudi priznan pianist Lang Lang, ki je na virtualni tipkovnici zaigral skladbo, katere notni zapis je prikazovala projekcija s pametnega telefona.

Lenovo je pokazal še koncept pametne obutve, s katero snuje rešitve s področja interneta stvari (IoT). Te združujejo strojno in programsko opremo ter računalništvo v oblaku na povsem nov način. Pametni čevlji znajo prikazati uporabnikovo razpoloženje na vgrajenem zaslonu, hkrati pa spremljajo njegovo telesno aktivnost, vključno s srčnim utripom in porabo kalorij. Na vgrajenem zaslonu znajo prikazati tudi zemljevid in usmerjati uporabnika k izbrani ciljni lokaciji. Ta koncept je del Lenovove oblačne IoT strategije, s katero gradi ekosistem rešitev, podprt z odprto razvijalsko platformo, inovacijskim inkubatorjem, pametnimi napravami in zmogljivo infrastrukturo.

Novi izdelki spodbujajo bolj osebne uporabniške izkušnje

Lani je družba Lenovo najavila oblikovanje novega podjetja ShenQi, ki bo delovalo na Kitajskem, svoje izdelke pa bo prodajalo prek napredne spletne prodajalne. ShenQi se osredotoča na nudenje edinstvenih uporabniških izkušenj in razvoj izdelkov s področja interneta stvari, pri čemer podpira pametne domače ekosisteme. Med izdelki podjetja bodo nosljive naprave ter rešitve s področja pametnega transporta in pametnih pisarn.

Na dogodku Tech World je ShenQi predstavil vrsto zanimivih naprav, vključno z zelo tankimi baterijami, 3D-tiskalnike, ki tiskajo hrano in druge natančne izdelke iz čokolade, najmanjši zvočni sistem z dvema zvočnikoma za zunanjo uporabo ter na brezžičnih tehnologijah temelječ nadzorni sistem za pametni dom. Podjetje že raziskuje tudi področji robotike in brezpilotnih letal.

Lenovo se zaveda, da si predvsem poslovni uporabniki želijo kar najbolj specializiranih naprav glede na svoje edinstvene potrebe. Ena takšnih je tudi nova tablica ThinkPad 10, ki dviga mobilno računalniško izkušnjo na nov nivo. Opremljena z novim peresom ThinkPad Pen Pro uporabnikom ponuja še večjo natančnost ročnega vnosa besedila, inženirji pa so poskrbeli še za izjemno zaščito na tablici hranjenih podatkov.

Vključno z razvojem strojne opreme Lenovo s partnerji že snuje nove rešitve s področja uporabniško usmerjene programske opreme, predvsem novosti glede prepoznave govora, rabe zaslonov na dotik ter digitalnih peres.

WRITEit v spopad z enim najtežjih jezikov

Lenovo je najavil tudi naslednji korak na poti k boljšim rešitvam. Nova programska oprema, ki združuje tehnologije za prepoznavo govora in pisave, na tablici YOGA Tablet 2 z AnyPen po novem prepozna tudi vnose v mandarinščini. Do sedaj je bil glasovni vnos kitajskih znakov, teh je okoli 7 tisoč, izziv za praktično vse proizvajalce, posebej zato, ker ima posamezna beseda v različnih kontekstih veliko pomenov. Vse to rešuje prepoznavanje glasu v kombinaciji s programsko opremo WRITEit, nadgrajeno s tehnologijo Fusion Input, saj lahko uporabniki z uporabo gest lažje izberejo pravilni kontekst rabe besede.

Debi Cortane in aplikacije REACHit

Lenovo je svoje tesno sodelovanje z družbo Microsoft predstavil z debijem osebne digitalne asistentke Cortana, ki bo na voljo v številnih novih napravah, opremljenih z operacijskim sistemom Windows 10. Aplikacija REACHit zmogljivosti tehnologije Cortana širi še na področje neMicrosoftovih storitev. S kreiranjem računa za storitev REACHit lahko uporabniki dostopajo do svojih storitev Google Drive, Dropbox, Box, OneDrive in svojih oddaljenih naprav preko ene aplikacije. Posledično ima tudi Cortana dostop do večje zbirke informacij in digitalnih vsebin, zato so njene kontekstualne poizvedbe natančnejše.

Direktor družbe Microsoft Satya Nadella se je Yuanqingu pridružil na odru in spregovoril o novostih, ki jih prinaša Windows 10 in prednostih pristopa Windows kot storitev, univerzalnih aplikacijah ter priložnostih za razvijalce.

Lenovo se zaveda, da nove naprave pravi potencial lahko pokažejo z integracijo strojne in programske opreme, za izjemne uporabniške izkušnje pa poskrbijo računalniški oblak in veliki podatki. Za predstavitev tega koncepta je poskrbel bivški košarkar v ligi NBA Shane Battier, ki je udeležencem predstavil lastno uporabo velikih podatkov in zasebnega oblaka, ki jih je uporabil za analizo potez tekmecev na igrišču. Ob tem je prepoznal šibke točke nasprotnikov in igral pametneje.

Družba Lenovo je danes zelo aktivna tudi na področju sistemov za hrambo podatkov. Poslovnim uporabnikom sta na voljo napravi Lenovo Storage S2200 in S3200, ki temeljita na preprostosti integracije v omrežna okolja.

Nova definicija resničnosti s tehnologijo Intel RealSense

Lenovo je dolgoletni partner družbe Intel. Z njo tudi razvija rabo gest rok, prepoznavo govora in obrazne mimike, kar je očitno v napravah, opremljenih z napredno kamero in programsko opremo Intel RealSense. Ta bo opcijsko na voljo v številnih Lenovo napravah, predvsem prenosnikih, tablicah in namiznih računalnikih. Omenjena kamera omogoča prijavo v sistem Windows 10 brez uporabe gesla in povsem nove interakcije v igrah, zabavi, video konferenčnih klicih in pri ustvarjanju vsebin. Direktor družbe Intel Brian Krzanich je skupaj z Yuanqingom predstavil novo generacijo tablic in njihovo sposobnost rabe v namene igranja, 3D-skeniranja, izboljšane resničnosti ter izboljšav fotografij in video posnetkov. Krzanich je spregovoril tudi o nameri rabe tehnologije Intel RealSense na področju robotike, trotov, nosljivih naprav ter interneta stvari.

Baidu in raba umetne inteligence

Interakcije med človekom in strojem postajajo vse pametnejše. Direktor družbe Baidu Robin Li v ospredje postavlja predvsem umetno inteligenco. Na dogodku Tech World je predstavil tri edinstvene projekte, s katerimi želi podjetje z uporabo velikih podatkov in strojnega učenja izdelati programsko opremo za naslednjo generacijo naprav.

Aplikacija Baidu Translator pa lahko prepozna meni v tuji restavraciji in ga prevede v jezik uporabnika, stavek za stavkom in ne besedo za besedo. Li je predstavil tudi lastno programsko opremo za prepoznavanje slik in govora, ki je uporabna v številnih dogodkih vsakdanjika, od iskanja oblek s pomočjo fotografij do obiska turističnih destinacij.

Nov logotip za novi Lenovo

Dogodek Tech World je postregel z vizijo prihodnosti družbe Lenovo, hkrati pa je zaznamoval tudi desetletje izjemne transformacije. Podjetje se je namreč močno spremenilo, saj ni več zgolj proizvajalec računalnikov. Podjetje, danes vredno 46 milijard ameriških dolarjev, je eden tehnoloških vodij na področju potrošniške elektronike. Družba širi svoj nabor področij delovanja v svet pametnih mobilnih naprav in strežnikov.

Strateško spremembo družbo je na dogodku Tech World pospremil tudi nov logotip. Ta izraža še bolj oseben pristop in k uporabniku usmerjeno uporabniško izkušnjo, hkrati pa izžareva osebnost Lenova, pri čemer ne pozablja na bogato dediščino in v gene zapisano inovativnost.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Za več informacij so vam na voljo pri LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Francois Bornibus bo novi predsednik regije EMEA v Lenovu

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem LENOVO TECHNOLOGY B.V. AMSTERDAM? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

KONICA MINOLTA SLOVENIJA

Dunajska cesta 167, 1000 Ljubljana, Tel: 01 568 05 00
Konica Minolta je inovativno podjetje z “all-in-one” strategijo, ki stremi k ustvarjanju prepričljivih rešitev in storitev na področju upravljanja dokumentov ter povezanih naprednih ... Več
Zlati partner

CEWE Magyarország Kft.

Béke utca 21-29, , Tel: 08 205 91 91
Čeprav živimo v digitalni dobi in skorajda vsak podatek arhiviramo v digitalnem arhivu, so fotografije redka izjema. Vse več fotografij je zajetih s pomočjo pametnih telefonov, ... Več
Zlati partner

COMTRADE d.o.o.

Letališka cesta 29b, 1000 Ljubljana, Tel: 08 160 52 00
Comtrade je podjetje z dolgoletno tradicijo razvoja IT rešitev in storitev razvoja programske opreme. Svojim strankam zagotavljajo visoko usposobljenost za iskanje strokovnih rešitev ... Več

ARCHUS.SI d.o.o.

Cankarjeva ulica 9c, 6000 Koper/capodistria, Tel: 070 890 096
O podjetju Archus.si  ARCHUS.SI d.o.o. je podjetje iz Kopra. Kot prvi v Sloveniji so leta 2008 oz. 2009 začeli ponujati nekaj aktualnih in zanimivih produktov nove tehnologije, kot ... Več