Računalništvo, telefonija
20.03.2015 16:05
Posodobljeno 9 let nazaj.

Deli z drugimi:

Share

Ukrivljen televizor OLED – se ga splača kupiti?

Zdi se, da je trg televizij preplavila »ukrivljena« mrzlica, saj na različnih sejmih s področja elektronike po vsem svetu praktično ne najdemo več razstavljenih sprejemnikov z ravnim ekranom. Pa bomo v prihodnosti res v vsakem gospodinjstvu srečali ukrivljen TV?
Ukrivljen televizor OLED – se ga splača kupiti?
Ukrivljen televizor OLED – se ga splača kupiti?

Izdelovalci televizorjev, kot so Samsung, LG, Philips, Sony in v zadnjem času tudi cela vojska kitajskih, so prepričani, da so ukrivljeni televizorji prihodnost, predvsem zaradi večjega vidnega polja, ki gledalcu omogoča izkušnjo kinodvorane kar v domači dnevni sobi. A po ugotovitvah podjetja THX, ameriškega podjetja z avdio-video področja, bi za reprodukcijo občutkov iz kinematografov doma potrebovali ukrivljen zaslon v velikosti vsaj dveh metrov, pri čemer bi se moral gledalec postaviti zelo blizu ekrana.

Če pogledamo povsem običajnega TV gledalca, si ta verjetno ne želi, da bi moral domači kavč postaviti tako blizu televizorja, da bi vanj skoraj zaril nos, da ne govorimo o tem, da tako velik ekran zavzame nepraktično veliko prostora in ni niti približno poceni – za ukrivljen zaslon je treba, kot je razvidno na portalu za primerjavo ponudb ceneje.si, trenutno odšteti vsaj dvakrat več kot za ravno različico s primerljivimi lastnostmi.

Ukrivljen TV na steno? Verjetno ne …
Če hočeš ukrivljen TV ekran pritrditi na steno, te čaka kar nekaj težav. V prvi vrsti je vizualni učinek precej drugačen, saj robovi dobesedno štrlijo ven iz stene, zaradi drugačnega težišča pa je zahtevnejša tudi sama namestitev. Svetloba se pri tovrstnih TV-jih odbija pod drugačnimi koti kot pri navadnih ravnih sprejemnikih in posledično je zaradi odsevov lahko spremljanje TV vsebin moteno.

A kot ugotavljajo na portalu ceneje.si, v zadnjem času število ogledov ukrivljenih zaslonov OLED raste. Če se torej kljub naštetim pomanjkljivostim odločiš, da želiš doma imeti trendovski ukrivljeni ekran, pa lahko kmalu ugotoviš, da jih je izredno težko dobiti zaradi (trenutno še) omejene proizvodnje.

V tehnični javnosti lahko slišimo številne očitke, da se ukrivljeni TV sprejemniki prodajajo preprosto zato, ker nam to omogoča razvoj tehnologije, ne pa zato, ker bi bila uporabniška izkušnja z njimi toliko boljša. A brez skrbi, če si želiš dovršeno izkušnjo gledanja televizije in kakovostnejšo sliko, se ti rešitev ponuja v obliki televizorjev s standardom 4K. Standard ekstremne ločljivosti (UltraHD) ali 4K na enakem delu zaslona omogoča kar štirikratno število slikovnih pik kot standard polne visoke ločljivosti (FullHD), končni rezultat pa je, da zaradi višje ločljivosti gledalec uživa v jasnejši sliki z več podrobnostmi. Konec koncev je to edino pomembno, kajne?

Prebrskaj med ponudbo televizorjev z ekstremno ločljivostjo 4K (UltraHD) in poskrbi za nepozabne filmske užitke v domači dnevni sobi!


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CENEJE d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CENEJE d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Ceneje.si logotip

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CENEJE d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

Huawei

Ameriška ulica 8, 1000 Ljubljana, Tel: 080 9808

VENUM PC

Cesta Jaka Platiše 18, 4000 Kranj, Tel: 06 999 39 83
Gaming računalniki, kot ste si jih vedno želeli Venum PC je inovativno podjetje, ki se ukvarja s servisom, odkupom in prodajo računalniške opreme. Na njihovi spletni strani ... Več

CARPEDIEM d.o.o.

Soška cesta 17, 5250 Solkan, Tel: 05 330 00 50
Če ni na spletu, ne obstaja. To je vodilo potrošnikov, ko iščejo in se odločajo za nakup določenega izdelka ali storitev. Identiteta podjetja je neposredno povezana s spletno ... Več

MORDICOM d.o.o.

Šolska ulica 40, 5250 Solkan, Tel: 05 330 03 60
Skoraj nemogoče je preceniti vpliv rešitev za načrtovanje virov podjetja (ERP) v sodobnem poslovnem svetu. ERP sistemi so nadomestili nepovezane delovne tokove in nezdružljiva ... Več