Računalništvo, telefonija
03.08.2013 08:48

Deli z drugimi:

Share

Varna avtentikacija tudi z mobilnimi napravami

Za varno avtentikacijo OTP je mogoče uporabiti tudi pametne telefone in tablice z nameščenim programskim generatorjem enkratnih gesel.
Programski generator enkratnih gesel
Programski generator enkratnih gesel

Družba HID za ustvarjanje enkratnih gesel (OTP) na mobilnih napravah (pametni telefoni in tablice) zagotavlja programski generator enkratnih gesel (ang. soft token). Generatorji enkratnih gesel predstavljajo v povezavi z ustreznim avtentikacijskim strežnikom, npr. HID ActivID (prej ActivIdentity 4TRESS), izjemno zmogljivo rešitev za avtentikacijo.

Kot dovolj varno avtentikacijo uporabnika lahko uporabljamo večfaktorsko avtentikacijo v obliki sistema enkratnih gesel (OTP, one-time password). Sistem enkratnih gesel poznamo v povezavi z dostopom do elektronskega bančništva ali za vzpostavljanje oddaljenih povezav prek navideznih zasebnih omrežij (VPN). Sistem je sestavljen iz generatorja gesel na uporabniški strani in pa rešitve na strežniški strani (npr.- HID ActivID), ki preverja pravilnost enkratnih gesel.

Uporabnik pri sebi z ustrezno napravo, npr. samostojnim strojnim generatorjem enkratnih gesel ali programskim generatorjem na pametnem telefonu ali tablici (ti. soft token oziroma mobile token), ustvari enkratno geslo. Če je ustvarjeno geslo pravilno, je dostop do računalniškega sistema ali aplikacije omogočen.

Enkratno geslo je vsakič drugačno. Morebitno prestreženega enkratnega gesla po uspešni prijavi za prijavo ni več mogoče ponovno uporabiti.

Mobilne naprave (pametni telefoni in tablični računalniki) so vedno bolj v uporabi, zato jih je smiselno uporabiti tudi za avtentikacijo. Avtentikacijo OTP z mobilnimi napravami je mogoče izvesti z uporabo prej omenjenega programskega generatorja enkratnih gesel, nameščenega na mobilni napravi. Generator enkratnih gesel na mobilni napravi je lahko odlična alternativa samostojnim strojnim generatorjem, saj uporabnikov ni potrebno opremljati še z dodatno napravo.

Uporaba programskega generatorja na mobilni napravi je preprosta. Uporabnik si ga na mobilno napravo – lahko tudi na več – naloži sam. Ob zagonu programskega generatorja uporabnik vpiše svojo kodo PIN – enako kot pri samostojnem strojnem generatorju gesel, in s tem ustvari enkratno geslo. Omogočena je tudi prijava ali potrjevanje z načinom izziv/odgovor.

Lahko pa je programski generator enkratnih gesel v obliki programske knjižnice (SDK) tudi vgrajen v namensko mobilno aplikacijo – npr. v aplikacijo za mobilno bančništvo, kjer generator »skrit v ozadju« zagotavlja varno avtentikacijo OTP.


Prijavi napako v članku

Povezave

Članek je pripravljen v sodelovanju s partnerjem CREAPLUS d.o.o.
Za več informacij so vam na voljo pri CREAPLUS d.o.o.
Ob kontaktu povejte, da ste objavo zasledili v Računalniških novicah.

Želite biti obveščeni o novostih, ki jih pripravljamo s partnerjem CREAPLUS d.o.o.? Vpišite svoj e-mail in se prijavite na BREZPLAČNE e-novice, od katerih se lahko kadarkoli odjavite.




Kaj berejo drugi?

Partnerji Računalniških novic Prikaži vse

Zlati partner

UL FRI

Večna pot 113, 1000 Ljubljana, Tel: 01 479 81 03
Spoznali smo že, da so računalniki neverjetni stroji, za katere se zdi, da ni meja, da so sposobni narediti vse, kar si človek zamisli in tudi tisto, kar si danes večina ljudi še ... Več
Zlati partner

Sony Europe B.V., podružnica v Sloveniji

Dunajska cesta 156, 1000 Ljubljana, Tel: 01 888 8761
Sony Europe B.V. je multinacionalno podjetje za elektroniko s sedežem v Tokiu na Japonskem. V Evropi deluje prek svoje evropske podružnice Sony Europe B.V., ki je prisotna v več ... Več
Zlati partner

SI SPLET d.o.o.

Ukmarjeva ulica 4, 1000 Ljubljana, Tel: 01 428 94 66
O podjetju Si splet V podjetju Si splet d. o. o. od leta 2001 tržimo varnostne rešitve na področju informacijskih tehnologij. V letu 2003 smo pridobili ekskluzivno partnerstvo ... Več
Zlati partner

TEHNOLOŠKI PARK LJUBLJANA d.o.o.

Tehnološki park 19, 1000 Ljubljana, Tel: 01 620 34 01
Tehnološki park Ljubljana (TP LJ) kot mednarodni tehnološki hub, kjer se stikajo vrhunske tehnologije, srečujejo najboljša razvojna podjetja in nastajajo nove tehnološke zgodbe. ... Več